Categories: Biznis

SEAT S.A. eksperti odgovaraju na česta pitanja o hibridnim vozilima

Tri od svakih deset automobila koji se sada prodaju u Europskoj uniji su hibridi, prema najnovijim studijama koje je do danas objavilo Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). Objedinjujući 16 najvećih proizvođača vozila u Europskoj uniji, ACEA-ine brojke potvrđuju uzlazni trend u alternativnim pogonskim tehnologijama, od kojih su plug-in hibridi (PHEV) najistaknutiji. Ova napredna tehnologija otvara mnoga pitanja, a stručnjak iz SEAT S.A. odgovara na ona najčešće postavljena od strane korisnika širom Europe.

Koji je električni domet PHEV-a?

César Méndez, rukovodilac Hybrid R&D sektora u SEAT S.A., ističe da je “prednost PHEV-a to što ne zavise od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem kako bi baterija bila napunjena.”

„Ima utičnicu za punjenje koja garantuje da će biti potpuno napunjena svakog jutra kada uđete u auto“, dodaje on. Na primjer, SEAT Tarraco e-HYBRID ima električni domet od 49 kilometara. „To je dovoljno da vas svakodnevno odvede tamo gdje želite ići u 100% električnom načinu rada“, kaže César.

Da li su hibridi pogodni za duga putovanja?

„Apsolutno“, odgovara César, „zahvaljujući efikasnoj kombinaciji motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i električnih motora, srednja i duga putovanja mogu se preći bez ikakvih problema.“ U slučaju SEAT Tarraco e-HYBRID, ukupan domet je 730 kilometara.

Koliko dugo traje punjenje?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







„Sve zavisi od kabla i maksimalne struje punjenja“, kaže César. Dobra opcija je imati SEAT Wallbox kod kuće. “Na ovaj način, pod optimalnim uslovima, možete napuniti svoj automobil za samo tri i po sata.”

Kako funkcionira regeneracija energije?

„Na dva načina“ objašnjava César. S jedne strane, “kada otpustite papučicu gasa, motor počinje raditi kao generator koji koristi inerciju vozila.” S druge strane, „kada pritisnete papučicu kočnice, motor se ponaša kao generator tokom prvog istezanja i koristi svoj kočioni efekat; ovo je regenerativno kočenje.”

Kako se hibridi ponašaju na niskim temperaturama?

„Bez problema“, odgovara César. „Dok su komponente visokonaponskog sistema ispod -10°C, motor sa unutrašnjim sagorevanjem će raditi, a kada se provozate temperatura poraste, elektromotor će početi da radi“, zaključuje on.

Redakcija

Recent Posts

Rode 'sve rjeđe lete' iznad BiH

Rode 'sve rjeđe lete' iznad BiH

17 minuta ago

Stiže li novi “Crash Bandicoot”?

Ekipa iz The Toys For Bob studija objavila je misterioznu sliku na svojoj veb stranici…

33 minute ago

PREDSTAVLJAJU SODOMU I GOMORU: Ako je ovo svijet, neka smo mi konzervativci

Pjevač Sloba Radanović baš ne voli Evroviziju, a čini se da je ove godine posebno…

36 minuta ago

Torta od banana i jagoda koja se ne peče

Ovo je valjda jedna od najednostavnijih torti koje možete napraviti, a toliko je ukusna da…

1 sat ago

OSTAVIO PROŠLOST IZA SEBE: Daleko im lijepa kuća, Teodora ga uopšte ne zanima

U toku emisije ”Pitanja gledalaca”, a voditelj je Milan Milošević. Naredno pitanje pročitao je Aniti Stanojlović. Da li se…

2 sata ago

Matejovic: Atentator na Fica psihički bolesnik?

Atentat na slovačkog premijera Roberta Fica u mjestu Handlovu zaprepastio je ne samo građane Slovačke,…

2 sata ago