in

RAT UŽIVO: Kina poslala upozorenje – ‘Evropa će drhtati od straha zbog mogućeg nuklearnog rata’

RAT UŽIVO: Kina poslala upozorenje – ‘Evropa će drhtati od straha zbog mogućeg nuklearnog rata’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Kina poslala upozorenje – ‘Evropa će drhtati od straha zbog mogućeg nuklearnog rata’
11:15 Anketa: Podrška Putinovoj invaziji među Rusima prvi put pala ispod 50 posto

U RUSIJI je provedena anketa o odlukama predsjednika Vladimira Putina. Provodila se od 29. rujna do 1. listopada, u njoj je sudjelovalo 1610 ispitanika, dok statistička greška iznosi oko 2.5 posto.

11:00 Ukrajina proziva Iran zbog isporuke dronova Rusiji

Dok je Zapad opremao Ukrajinu tijekom cijelog sukoba, Vladimir Putin nema previše saveznika voljnih isporučiti oružje. Opširno se govorilo da je Rusija primila iranske bespilotne letjelice za upotrebu u Ukrajini – ali Iran, prema Kijevu, nije bio otvoren s njima u vezi s tim.

Sada ih je Ukrajina prozvala na Twitteru.

 10:55 Fregata Kraljevske mornarice poslana u Sjeverno more nakon napada na plinovode

Fregata britanske Kraljevske mornarice poslana je u Sjeverno more nakon sumnje na sabotažu prošlog tjedna na plinovodu Sjeverni tok. Ministarstvo obrane (MO) reklo je da brod radi s norveškom mornaricom “kako bi umirio one koji rade u blizini plinovoda”.

Europske države vjeruju da je štetu na cjevovodima ispod Baltičkog mora mogao uzrokovati samo napad, pri čemu se snažno sumnja na Rusiju.

Kremlj je negirao odgovornost i umjesto toga je uperio prst u Zapad.

10:50 Britanski obavještajci: Putin potpisao naredbu za jesenski ciklus novačenja

U svom dnevnom obavještajnom izvješću, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je Vladimir Putin potpisao naredbu za rutinski jesenski ciklus novačenja koji ima za cilj obučiti 120.000 vojnih obveznika. Ministarstvo obrane naglašava da je to odvojeno od ruske naredbe o djelomičnoj mobilizaciji od 21. rujna.

Jesenski rokovni ciklus započet će 1. studenog – mjesec dana kasnije nego inače”, objavili su.

 10:45 Putinova “željezna lutka” o porazima Rusije: Generali, nemojte sramotiti našu himnu

U EMISIJI “Večer s Vladimirom Solovjevom” na ruskoj državnoj televiziji gostovala je urednica RT-a Margarita Simonjan, poznata kao Putinova “željezna lutka”, koja je zbog ruskog poraza kod Limana pozvala na odgovornost generale i sam vojni vrh.

10:40 Sjeverna Koreja podržala rezultate referenduma u okupiranim regijama Ukrajine

Ruska državna agencija Tass javlja da je Sjeverna Koreja podržala rezultate “referenduma” u četiri okupirane regije Ukrajine.

“Poštujemo volju stanovnika koji su željeli ponovno ujedinjenje s Rusijom i podržavamo stav ruske vlade da ove regije postanu dio zemlje. Referendumi su održani u skladu s Poveljom UN-a, koja je sadržavala načela jednakosti ljudi i njihovo pravo na samoodređenje, u skladu s legitimnim procedurama koje su omogućile izražavanje volje stanovnika dviju republika i dviju regija”,  navodi se u izjavi ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

10:35 Upozorenje Kine SAD-u

Kina je upozorila SAD da bi se mogao suočiti s “teškim posljedicama”, uključujući nuklearni rat, ako se Ukrajina pridruži Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

“Sve će europske zemlje drhtati u sjeni mogućeg nuklearnog rata”, upozorio je Peking u državnom Global Timesu. “U tom slučaju nitko neće biti siguran, ni Ukrajina, ni svijet”, pišu. “Umjesto traženja rezolucija za okončanje sukoba, Washington je uvijek iznova pokazao da SAD juriša u drugom smjeru – raspirujući vatru rata.” Kina je pozvala zapadni savez da se potpuno povuče iz istočne Europe. 

10:30 Rusko vijeće federacije ratificiralo aneksiju četiriju okupiranih regija Ukrajine

Gornji dom ruskog parlamenta izglasao je odobrenje uključivanja četiriju okupiranih ukrajinskih regija u Rusiju, dok Moskva kreće s formalnom aneksijom teritorija koje je otela Kijevu nakon invazije na Ukrajinu u veljači ove godine. Vijeće Federacije jednoglasno je ratificiralo zakon o pripajanju ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, nakon sličnog glasovanja u Državnoj dumi, donjem domu Rusije.

Reuters izvještava da se dokumenti sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis predsjednika Vladimira Putina kako bi se dovršio proces formalnog pripajanja četiriju regija, koje predstavljaju oko 18 posto teritorija Ukrajine, u potezu koji vjerojatno neće biti pravno priznat izvan same Rusije.

Rusija trenutno ne kontrolira u potpunosti teritorij koji želi pripojiti.

 10:25 U Donjecku navodno ozlijeđene dvije osobe

Tijekom noći samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) tvrdi da su dvije osobe ozlijeđene na teritoriju koji zauzima, a 13 kuća i 12 civilne infrastrukture oštećeno je vatrom ukrajinskih oružanih snaga. Tvrdnje nisu neovisno provjerene. DPR kao legitimnu vlast priznaju samo tri države članice UN-a: Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

10:20 Kasparov prozvao Muska, a ovaj mu odgovorio: Što si ti napravio osim što si tvitao?

“Ovo je moralni idiotizam, ponavljanje propagande Kremlja, izdaja ukrajinske hrabrosti i žrtve”, napisao je šahist. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Musk mu je odgovorio kako je on Ukrajini „dao Starlink i pritom izgubio 80 milijuna dolara, a sebe i SpaceX stavio pod ozbiljan rizik ruskog kibernetskog napada“, referirajući se na svoj sustav satelita koji je Kijevu olakšao komunikaciju te na svoju tvrtku koja nudi i razvija svemirsko putovanje. “Što si ti napravio osim što si tvitao?” pitao je milijarder Kasparova. 

10:15 Putinov voditelj i propagandisti bijesni: “Moramo se sabrati, situacija je teška”

RUSKO povlačenje iz Limana tijekom vikenda izazvalo je negodovanje državnih medija koji obično hvale Putina i njegov rat u Ukrajini.

alt

10:10 Putin i dalje misli da može pobijediti u Ukrajini. Ovo su tri glavna razloga za to

UNATOČ gubicima Vladimir Putin i ruska elita i dalje vjeruju da mogu pobijediti u Ukrajini. Američki stručnjak iznosi tri glavna razloga za to.

alt

10:05 Ukrajinski ministar napao Muska

“Prestanite koristiti riječ mir kao eufemizam za dopuštanje Rusima da ubiju i siluju još tisuće nedužnih Ukrajinaca i zgrabe više zemlje”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Čini se da se time osvrće na “mirovni plan” Elona Muska.

 10:00 Liječnik ubijen, a medicinska sestra ranjena u ruskom napadu

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru slike posljedica napada na bolnicu u regiji Harkiv. Rečeno je da je liječnik poginuo, a medicinska sestra ozlijeđena.

09:55 Institut za rat: Putin pokušava prebaciti krivnju za sve gubitke na ovog čovjeka

INSTITUT za proučavanje rata objavio je najnovije izvješće.

   09:50 Ukrajinska vojska oslobodila još jedno mjesto?

Kyiv Post javlja da je ukrajinska vojska oslobodila još jedno mjesto, navodno se radi o Ševčenkivki u Hersonskoj oblasti.

 

09.00 Zastrašujući gubici ruskih agresora od početka invazije.

Slika

08.30 Objavljena snimka GoPro kamerama, ukrajinski vojnici čiste ruske rovove…

07.50 Oružane snage Ukrajine gotovo su se približile sjeverozapadnoj granici regije Luhansk – Gaidai, javlja Ukrajinska pravda. 07.30 Sažetak Glavnog stožera ukrajinske vojske: Ruska Federacija šalje ruske gardiste iz Sibira u rat u Ukrajini. 

alt 07.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom večernjem obraćanju  da oružane snage uspješno nastavljaju svoju protuofenzivu. Predsjednik nije naveo imena oslobođenih sela.

“Žestoke borbe se nastavljaju na mnogim područjima fronte”, rekao je Zelenski. “Sve više Rusa pokušava pobjeći, osvajačka vojska trpi sve veće gubitke.” Dodao je da postoji “sve veće razumijevanje (u Rusiji) da je Rusija pogriješila pokrenuvši rat protiv Ukrajine”.

06.00 Očekuje se da će paket američke vojne pomoći od 625 miliona dolara uključivati 4 HIMARS-a. Očekuje se da će paket, koji bi mogao biti objavljen 4. oktobra, uključivati četiri lansera topničko-raketnih sustava visoke mobilnosti (HIMARS), municiju, mine i vozila otporna na mine, rekla su Reutersu dva izvora.

05.00 Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje dok su proširile svoju brzu ofenzivu na istoku, zauzevši više teritorija u područjima koja je pripojila Rusija i prijeteći opskrbnim linijama za njezine trupe, javlja Reuters. Izvršivši svoj najveći prodor na jugu od početka rata, ukrajinske snage ponovno su zauzele nekoliko sela u napredovanju duž strateške rijeke Dnjepar u ponedjeljak, rekli su ukrajinski dužnosnici i čelnik na tom području kojeg je postavila Rusija.

Ukrajinske snage na jugu uništile su 31 ruski tenk i jedan višecevni raketni bacač, objavilo je vojno južno operativno zapovjedništvo u noćnom ažuriranju, ne navodeći pojedinosti o tome gdje su se borbe odvijale.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠEMSA NAM SE JAVILA IZ TURSKE: E, ovo se zove uživanje

ŠEMSA NAM SE JAVILA IZ TURSKE: E, ovo se zove uživanje

Navijači Zvezde u opštoj tuči

Navijači Zvezde u opštoj tuči