in

Čović: Bez Hrvata i HNS-a neće se moći voditi politika u BiH / Bljesak.info

Čović: Bez Hrvata i HNS-a neće se moći voditi politika u BiH / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Čović: Bez Hrvata i HNS-a neće se moći voditi politika u BiH / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

”Pokazali da se može uljuđenom kampanjom ne baveći se drugima, uvjerljivo dobiti izbore unutar BiH i hrvatskog naroda”, rekao je čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović nakon što se javnosti obratila Borjana Krišto koja nije uspjela ući u Predsjedništvo BiH.

Poručio je i kako je politika Bakira Izetbegovića poražena politika i da će Hrvati podržati ono što su Bošnjaci izglasali.

”Na poseban način hvala hrvatskom glasačkom tijelu i kolegama HNS-a koji su predvodili kampanju u kojoj smo željeli ukazati na probleme u BiH, da ne može biti normalna europska država i ne može funkcionirati bez hrvatskog naroda kao potpuno jednakopravnog kojega će predstavljati legitimni predstavnici”, rekao je.

Čović kaže kako su dobili plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda.

”Ali smo u razmišljanju da brojniji narod u FBiH može odvojiti 200.000 glasova i birati hrvatskog člana predsjedništva. Mislim da su i ovaj put jako pogriješili, prije svega zbog BiH, budućnosti BiH, budućnosti naše djece i promišljanja europskog puta i rješavanja bezbroj problema koje imamo u našem nefunkcioniranju. Mi ćemo poslati jasnu poruku koji ću sada izreći bez konačnih rezultata: Bez hrvatskog naroda i hrvatskog narodnog sabora neće se moći voditi politika u BiH”, rekao je Čović.

Zahvalio je Borjani Krišto, ”koja je imala dovoljno hrabrosti, mudrosti, političkog iskutva i vještina u komuniciranju da predstavlja hrvatski narod i svima onima koji se je podržali na tom putu da imamo jednog kandidata”.

”To znači da smo uskratili jedan drugi kvalitet u političkom životu među Hrvatima, a to je višestranačje i pluralizam, da bi naznačili predstavnicima međunarodne zajednice, Bošnjacima i svima, da je hrvatski narod homogen i želi jasno osigurati ustavnu poziciju u BiH i naznačiti da su ovo posljednji izbori u koje ćemo ući a da nismo riješili sva pitanja kada je u pitanju ustav BiH”, rekao je.

Dodao je kako BiH mora biti organizirana po mjeri sva tri konstitutivna naroda koje će predstavljati legitimno izabrani predstavnici tamo gdje se štite kolektivna prava – Predsjedništvo i domovi naroda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Mi smo se organizirali tako da se bez nas ne može nametnuti vlast u FBiH, tako da se i prema sadašnjem zakonu hrvatski narod ima legitimno predstavljanje, odnosno da bira predsjednika FBiH i vlast na svim razinama”, rekao je.

Video: Čović: Bez Hrvata neće se moći uspostaviti vlast u Federaciji BiH

”Uvjeren sam da ćemo imati dovoljno političke mudrosti da to odmah nakon izbora raspravimo sa onima koji će odlučivati o budućnosti BiH”, rekao je Čović i dodao kako je razgovarao s visokim predstavnikom u BiH uoči donošenja odluke o izmjenama izbornog zakona.

Sa Schmidtom

”Jasno sam mu rekao da cijenim sve što radi međunarodna zajednica u BiH, duboko sam uvjeren da je ovakve stvari trebalo davno uraditi, ne možemo biti zadovoljni da nismo cjelovito izmijenili izborni zakon i implementirali presudu Ustavnog suda. Oni koji izvana pomažu BiH moraju štititi ustav bih a odmah za njega vezati i odluke Ustavnog suda koje se tiču legitimnom predstavljanja. Zahvalio sam mu se da brine, skrbi i razmišlja, ali što se tiče same odluke, ja mislim da je njega vodila želja da nemamo problema oko žurne implementacije izbornih rezultata kad su pitanju sve razine vlasti”, rekao je.

O Komšiću

”Rezultati koje danas imamo su takvi da Borjana ima 15 posto više glasova od mene 2018. godine i ona je dobila plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda”, rekao je.

Dodao je da je jasno gdje će završiti takva politika kakvu vodi Komšić – ”neće moći doći ni u jedna kraj gdje žive Hrvati”.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović

”Nitko ga neće primati neće zastupati naše interese, a primarni zadatak je da štiti i predstavlja narod koji ga bira. Trebao je i u imenu ga predstavljati”, rekao je.

Partneri

”Što se tiče partnera – kao što želimo da Hrvate predstavljaju legitimni predstavnici, tako mi želimo i za druge narode. Uz svo uvažavanje građanskog koncepta moramo biti svjesni da će rezultat unutar bošnjačkog političkog spektra definirati partnere. Ne da se bez Hrvata neće moći uspostaviti vlast, nego će Hrvati biti predvodnici projekata primarno, nikad više na način kao do sada, morat će biti jasan projekt za četiri godine, a to su izmjena ustava, izmjene izbornog zakona, europski put, tek onda vlast, sa svim drugim reformama, poput ekonomske, gospodarske, socijalne, koje su nužne”, rekao je.

Čović se povlači?

”Što se tiče vijeća ministra, predložit ćemo najbolje ljude za predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjednika Federacije, ministre na svim razinama. Otvaramo prostor za svježe, nove osobe koji imaju potencijal i iskustvo, bilo da se to radi o ministru, ravnatelju, predsjedavajućem Vijeća ministara, a sa mojim imenom tu ne trebate kalkulirati”, rekao je Čović.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako se pravi slatko od krušaka?

Kako se pravi slatko od krušaka?

RAT UŽIVO: Američki senator tvrdi da bi Rusi mogli gađati centar za opskrbu oružjem u Poljskoj

RAT UŽIVO: Američki senator tvrdi da bi Rusi mogli gađati centar za opskrbu oružjem u Poljskoj