in

Keksići, pire i torta su tri deserta od kestena koja se tope u ustima

Keksići, pire i torta su tri deserta od kestena koja se tope u ustima
Slatka-Tajna.Eu

 

Znate li da se kesten zove i “žir bogova”? Taj nadimak nije dobio slučajno, kesten ga je zaradio zbog svojih visoko vrijednih nutrijenata. Čak 53 posto kestena čini voda, a 44 posto se odnosi na škrob zbog čega se kesten koristi i u proizvodnji brašna.

Kesten spada u orašaste plodove, ali za razliku od drugih iz svoje skupine, poput oraha ili badema, sadrži malo bjelančevina i masnoća. Ipak, po nečemu su vrlo slični. Riječ je o pravim riznicama zdravlja.

Kesten sadrži složene ugljikohidrate koji se dugo probavljaju pa nas dugo čini sitima, vitamini A i C jačaju imunološki sistem, ali i kalij, fosfor i magnezij.

Kesten ne staje samo na tome, on se može podičiti i folnom kiselinom koja se uglavnom sakriva samo u lisnatom povrću, a i nedostatkom glutena. Odlična je to namirnica za sve one koji pate od intolerancije na gluten.

Još dobrih vijesti, kesten nije kalorična hrana. U desetak velikih primjeraka tog slatkog orašastog ploda ima svega 200 kalorija. Donosimo recepte za meane keksiće od kestena, kesten pire i tortu.

Mekani keksići

SASTOJCI:

170 g kuhanog očišćenog kestena

10 g brašna od heljde

50 g šećera od trske

50 g hladnog putera

prstohvat soli

1/2 kašičice praška za pecivo

 

PRIPREMA:

Kesten treba biti hladan, ali ga ne treba usitniti, jer će se potpuno zdrobiti tokom miješenja. Dodajte u kesten sve ostale sastojke i mijesite tijesto brzim pokretima da se ne otopi puter. Ostavite tijesto u frižideru 20-ak minuta da se malo skruti. Obložite lim za pečenje masnim papirom. Kašikom uzimajte komadiće tijesta i rukama oblikujte kuglice. Poslažite kuglice od tijesta na pleh tako da budu malo odmaknute jedna od druge, ali ne trebaju biti previše odmaknute, jer neće rasti tokom pečenja. Lagano prstom pritisnite sredinu kuglice da se dobije udubina. Tijesto je vlažno tako da pokreti trebaju biti brzi da se tijesto ne zalijepi za prste. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 15-ak minuta, na 180 Celzijevih stepeni (pazite da keksi ne zagore).

 

Kesten pire

SASTOJCI:

1 kg neočišćenih kestena (600 g očišćenih)

200 ml vode

70 g šećera

50 ml ruma

15 ml arome vanilije

300 ml vrhnja za šlag

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










narezana čokolada

 

PRIPREMA:

Kestene zarežite nožićem otprilike jedan milimetar dubine i stavljajte u posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuhaju u kipućoj vodi 15-20 minuta. Zatim procijedite vodu, a kestene izvadite iz kore kad se malo ohlade. Usipajte zatim vodu u posudu na štednjaku i dodajte joj šećer. Miješajte sve skupa dok se šećer ne rastopi, a zatim ulijte još i rum i aromu vanilije. Kada sve zakuha, kuhajte još 3 minute. U blender stavite očišćene kestene i sameljite ih te im dodajte tekućine prema potrebi, da se dobije kremasta smjesa, ali pazite da ne postane prerijetka. Dobijenu kremu protisnite kroz pasirku i u obliku rezanaca poslužite u zdjelice ili čašice. Sve ukrasite šlagom i narezanom čokoladom te prije posluživanja dobro ohladite.

Torta

SASTOJCI

2 jaja

120 g smeđeg šećera

100 g rastopljenog putera

100 g otopljene tamne čokolade

200 g kesten pirea

1 čajnu kašiku praška za pecivo

1 prstohvat soli

malo putera i 1 kašika finog kukuruznog brašna za kalup

2 kruške oguljene i izrezane na četiri kriške

PRIPREMA:

Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte u smjesu otopljenu tamnu čokoladu i sve skupa sjedinite, zatim dodajte rastopljeni puter i sve dobro umutite. Dodajte u smjesu kesten i prašak za pecivo i miksajte štapnim mikserom, kako biste kesten usitnili u pire. Miksajte da se dobije homogena smjesa. Namažite kalup za tortu puterom i pospite ga kukuruznim brašnom. Ulijte smjesu u kalup za tortu. Poslažite kruške po površini torte. Pecite na 180 Celzijevih stepeni 40-60 minuta.

 

 

The post Keksići, pire i torta su tri deserta od kestena koja se tope u ustima appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Lepa Brena otkrila: Uložila sam tri puta po 300.000 eura u ovaj brend, a u čarapama ima i čestica zlata

Lepa Brena otkrila: Uložila sam tri puta po 300.000 eura u ovaj brend, a u čarapama ima i čestica zlata

Darko Lazić se vratio bivšoj!

Darko Lazić se vratio bivšoj!