in

Završen prvi dan konferencije Dani osigiranja u BiH / Bljesak.info

Završen prvi dan konferencije Dani osigiranja u BiH / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Završen prvi dan konferencije Dani osigiranja u BiH / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Sarajevu počela dvodnevna konferencija Dani osiguranja u BiH, najveći i centralni događaj osiguravajuće struke u BiH, koji je okupio više od 200 sudionika iz svijeta osiguranja, reosiguranja, regulatora, supervizora i drugih pratećih financijskih institucija s domaće, regionalne, ali i europske razine.

Ovogodišnje dvodnevno izdanje vodeće strukovne konferencije otvorio je Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora UDO FBiH i predsjednik Uprave Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo koji je istaknuo:

”Žao mi je što smo morali čekati tri godine, zbog poznate situacije kako bismo organizirali ponovni susret najvažnijih ljudi u sektoru osiguranja u BiH. Ova djelatnost predstavlja jedan od najvažnijih finansijskih atributa u BiH i potrebno nam je da razmijenimo mišljenja i govorimo o onome što nas očekuje u narednom periodu, jer je vrijeme izuzetno izazovno. Za industriju je važno da postoji regionalna koordinacija, da što se tiče evropskih direktiva i propisa pratimo određene oblasti i da stremimo na nivou države ka izvrsnosti u osiguranju. Bilo kakva prognoza je nezahvalna, ali finansijski sektor kojeg smo dio, može dati podršku i osigurati investicioni ciklus u BiH. Želim ovom prilikom poručiti ljudima koji su na vlasti ili će biti, da mogu iskoristiti naše kapacitete kako bismo krenuli ka razvoju BiH. Stabilna i jaka osiguravajuća industrija, važna je kako za društvo tako i za ekonomiju naše zemlje.”

Nakon otvaranja goste i učesnike su pozdravili federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Amir Zukić, Michaela Koller, generalna direktorica europske asocijacije udruženja osiguravatelja ”Insurance Europe” te glavni tajnik Udruženja osiguravača Srbije, Duško Jovanović.

Programski dio počeo je detaljnom i interaktivnom prezentacijom Ivana Luburića, direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH, na temu Pregled tržišta osiguranja – stanje i perspektive, gdje se između ostalog fokusirao na premije osiguranja u BiH, oporavak tržišta nakon korona krize, kanale prodaje, negativan utjecaj rasta inflacije i većih izdataka za štete, izazove na tržištu osiguranja…

Foto: PR / Dani osigiranja u BiH

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Selimović, održala je predavanje o Osiguranju u novoj ekonomskoj situaciji, i navela da smo jedina zemlja u regiji bez implementiranih fiskalnih mjera u periodu visoke inflacije koja je rekordna i najveća u regiji, da su zakoni o akcizama još u proceduri, ali da postoje određene prilike posebno u segmentu neiskorištenih prirodnih resursa, energetskog potencijala, stranih ulaganja te razvoju ruralnog preduzetništva i turizma.

Michael Brandstteter menadžer za EU i međunarodne poslove Austrijskog udruženja osiguravatelja – Austrian Insurance Association, upoznao je prisutne sa Promjenama regulatornog okvira i aktualnostima na tržištu osiguranja u EU, te istaknuo da su ključni faktori za uspješnu realizaciju i primjenu zakonodavnih akata EU zapravo bliski dijalog i saradnja između svih zainteresovanih strana na nacionalnoj razini, kontakt sa institucijama i zainteresovanim stranama EU, prenos znanja i praksi sa drugih tržišta osiguranja, prilagođavanje specifičnostima tržišta, dobro fokusirana implementacija korak po korak sa realnim vremenskim rokovima, jasan jezik zakonodavnih tekstova i stabilno zakonodavno okruženje.

O temi Izazova na tržištu osiguranja u BiH stavove i razmišljanja u panel-diskusiji, koju je moderirao profesor Željko Šain, sa Ekonomskog fakultet Univerziteta u Sarajevu, razmijenili su Marina Miočić Hamidović, predsjednica Uprave, Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo, Fikret Hodžić, predsjednik Uprave, Grawe osiguranja d.d. Sarajevo, Edib Galijatović, direktor, Triglav osiguranja d.d. Sarajevo i Senada Olević, direktorica, Uniqa osiguranja d.d. Sarajevo. Zaključci ovog panela su da bez obzira ne tešku situaciju, političku nestabilnost, slabu kupovnu moć, društva za osiguranje su izrazito likvidna i stabilna i mogu biti podrška za provođenje infrastrukturnih projekata i investicija. Fokus treba staviti na društveno odgovorno poslovanje koje pozitivno utječe na kvalitet života svih građana i da se treba voditi principom solidarnosti na kojem počiva kompletna industrija osiguranja.

Po završetku panela, svoje izlaganje o temi Dvije godine primjene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju/prometu FBiH – problemi u praksi i moguća rješenja, održala je doc. dr. sc. Nikolina Maleta sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Liberalizacijom osiguranja od autoodgovornosti u BiH – kako i kada, te osvrtom na iskustva iz regije, bavila se doc. dr. sc. Jasmina Đokić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, dok je o Okvirnim kriterijima za utvrđivanje visine odštete iz Zakona o obveznom osiguranju u prometu FBiH, govorila mr. sc. Vesna Lazić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Razmjenu mišljenja i stavova u drugoj panel-diskusiji o temi Banke i osiguranje-kanali prodaje, zajednički interesi i perspektiva financijskog tržišta, imali su Amir Softić, predsjednik Uprave, Sparkasse Bank d.d. BiH, Edin Muftić, član Uprave, Triglav osiguranja d.d. Sarajevo i Sabina Mujanović, predsjednica Uprave, Vienna osiguranje d.d. Sarajevo, a moderator ovog panela bio je Zlatko Vukmirović, vlasnik i glavni urednik magazina Banke&Bizinis. Sudionici panela svoje izlaganja fokusirali su na upravljanje rizicima, digitalizaciju, edukaciju postojećih, ali i budućih korisnika, te na važnost sinergije i suradnje između banke i osiguravajućih društava. Na kraju su se složili da predanim radom, otvorenom, transparentnom diskusijom i jasnim pristupom svakoj problematici unutar financijskog segmenta, može se doći do uspjeha i unapređenja poslovanja, a u korist i građana kao krajnjih konzumenata bankarskih i usluga osiguranja.

Foto: PR / Dani osigiranja u BiH

Treću panel-diskusiju Digitalizacija u osiguranju – digitalno VS tradicionalno u prodaji osiguranja, moderirao je Jasmin Marić, a sudionici su bili: Amer Hadžikadić, član Uprave, Sparkasse Bank d.d. BiH, Ana Zovko, direktorica sektora za digitalni razvoj, Croatia osiguranje d.d. Zagreb, Darko Mörec, savjetnik, Slovensko zavarovalno združenje i Aleksandar Đoković, direktor Informacionog centra, Udruženje osiguravača Srbije. Govorili su o najboljim praksama razvijanja digitalnog poslovanja u osiguranju, kako u regiji tako i na domaćem tržištu, gdje je istaknuto da digitalizacija znatno olakšava rad, ali da mogućnosti koje nudi još nisu u potpunosti iskorištene te da je napredak i u ovom segmentu moguć kroz saradnju banaka i osiguravajućih kuća.

Prvi dan konferencije obilježila su izuzetna predavanja vrhunskih stručnjaka koji su dali svoje poglede, zapažanja i istraživanje kada je ova velika i značajna oblast u pitanju.

Programski dio nastavlja se  30. rujna od 9.30 sati.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kad pomislite da ste sve vidjeli onda se pojavi nestvarno istraživanje o Lionelu Messiju

Kad pomislite da ste sve vidjeli onda se pojavi nestvarno istraživanje o Lionelu Messiju

Rea i Hana su neodoljive: Unuke Vesne Zmijanac baš su porasle, jedna je ozbiljna, a druga mali đavolak

Rea i Hana su neodoljive: Unuke Vesne Zmijanac baš su porasle, jedna je ozbiljna, a druga mali đavolak