in

Veleposlanik Murphy s polaznicima Novinarske akademije: Budite hrabri u traganju za istinom! / Bljesak.info

Veleposlanik Murphy s polaznicima Novinarske akademije: Budite hrabri u traganju za istinom! / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Veleposlanik Murphy s polaznicima Novinarske akademije: Budite hrabri u traganju za istinom! / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J.Murphy susreo se sa polaznicima Novinarske akademije BH novinara na ceremoniji dodjele nagrada najboljim polaznicima, priopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Tijekom razgovora s veleposlanikom Murphyjem, polaznici/ce Novinarske akademije su razmijenili stavove o novinarstvu i medijskoj sceni BiH, ali i diskutovali o brojnim drugim aktuelnim temama kao što su politička situacija, predstojeći Opći izbori, procesi pomirenja i budućnost zemlje. Ambasador Murphy je istakao da mediji imaju značajno mjesto u izgradnji tolerantnijeg i mirnijeg društva.

Javni interes

”Rekao bih da su obvezni da to čine. Ne iz razloga što mediji pred sobom imaju neku specijalnu moralnu misiju ili zadatak, već iz razloga što mediji imaju fundamentalnu odgovornost za istinito izvještavanje. I kada politički lideri u zemlji lažu, bilo o prošlosti ili o sadašnjosti, onda je na medijima da ih pozovu na odgovornost i da svojim čitateljima, slušateljima ili gledateljima predstave činjenice”- rekao je Murphy.

On je poručio da trebaju biti posvećeni traženju istine i hrabri da o njoj pišu, te da njihov novinarski angažman mora služiti isključivo javnom interesu, a ne određenom etničkom ili političkom narativu. Dodao je i da trebaju s poštovanjem pisati o svim žrtvama rata, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

”Ovdje, u BiH, neki od vaših starijih kolega hrabro su se bavili istraživačkim novinarstvom i pisali o ratnim zločinima, npr. o Kazanima i Korićanskim stijenama. Njihove priče razotkrile su istinu, a nevinim žrtvama pružile poštovanje i dostojanstvo. Jasno mi je da je politički dijalog u današnjoj BiH takav da je nepopularno prihvatati različitost, nadilaziti nacionalnost i religiju te prihvatati univerzalnu humanost i pojedinačne različitosti građana. Ali, ako ćemo biti iskreni prema sebi samima, ovo drugo čini srž bh. kulture i naslijeđa”, zaključio je veleposlanik Michael J. Murphy.

Foto: BH novinari / Veleposlanik Murphy s polaznicima Novinarske akademije

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, istaknuo je da Veleposlanstvo SAD-a pomaže u različitim projektima koji su važni za novinarsku zajednicu u BiH i jačanje nezavisnih medija, a jedan od takvih projekata je upravo Novinarska akademija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Kada smo tek počinjali sa Novinarskom akademijom, mnogi su pitali ‘što će vam to, imaju fakulteti’. Ali, Akademija je način da budući novinari čuju i primijene iskustva ne samo onih koji su za katedrom u sustavu formalnog obrazovanja, nego i iskusnih medijskih profesionalaca, što je za njih posebno korisno”- rekao je Divković.

1000 polaznika

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borke Rudić, kazala je da u posljednjih pet godina, zahvaljujući podršci Ambasade SAD-a u BiH, polaznici Akademije se više bave temama koje su povezane sa ratnom prošlošću i načinima na koje novinari/ke, kao i studenti/ce novinarstva, mogu doprinijeti procesima pomirenja, izgradnji mira i društva u kojem će biti poštovane sve žrtve rata.

”Više od 1000 polaznika do sada je prošlo kroz različite edukativne module u okviru Novinarske akademije, a diploma Akademije BH novinara mnogima je pomogla da pronađu posao. Kroz Akademiju, studenti se susreću ne samo sa profesorima, već i sa ljudima iz novinarstva i civilnog društva koji su kroz iskustvo učili zašto je novinarstvo važno i zašto nije samo profesija, već i način života koji uvažava ključne ljudske vrijednosti”- kazala je Rudić.

Tijekom susreta s veleposlanikom Murphyjem, dodijeljene su i nagrade najboljim polaznicima Novinarske akademije 2022. U ime nagrađenih studenata, prisutnima se obratio Ante Pehar, student novinarstva sa Sveučilišta Mostar. On je naglasio da postoji velika potreba za radionicama i edukacijama kakva je Novinarska akademija.

Novinarsku akademiju, vaninstitcionalni program praktične obuke studenata/tica novinarstva i novinara/ki, BH novinari organiziraju u kontinuitetu od 2013. godine.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

5 razloga da što prije počnete da pijete sodu bikarbonu

5 razloga da što prije počnete da pijete sodu bikarbonu

BAKA JE HIT: Andreana Čekić oduševila fotografijom iz porodičnog albuma

BAKA JE HIT: Andreana Čekić oduševila fotografijom iz porodičnog albuma