in

Kupa ponovno stvara probleme, vrhunac vala očekuje se tijekom noći

Kupa ponovno stvara probleme, vrhunac vala očekuje se tijekom noći
Slatka-Tajna.Eu
Kupa ponovno stvara probleme, vrhunac vala očekuje se tijekom noći

Raste vodostaj Kupe

Foto: HRT / HTV

Zbog jake kiše koja pada od jučer ponovno prijete poplave, a vodostaji rijeka rastu. Dobra je poplavila ceste u Ogulinu, u Gorskom kotaru pod vodom je dio prometnica, a u Brodu na Kupi voda je ušla i u 10-ak kuća. Kupa se izlila i u Karlovačkoj županiji i to na istom mjestu kao prije dva tjedna – u Jurovskom Brodu. Vodostaj Kupe i dalje raste, ali vatrogasci su uvjereni da će i ovaj put obraniti sve kuće.

Vodostaj Kupe u Karlovcu znatno je porastao od jutros. Prema podacima Hrvatskih voda vodostaj je tako u 1 sat, iza ponoći, bio 657 cm s tendencijom rasta. Jutros je u 10 sati bio 339 cm. Ako vodostaj ondje bude viši od 700 cm tada na snagu stupaju redovne mjere obrane od poplava.

Čičak: Ne očekuje se vodostaj od 8 metara, kao prije dva tjedna

Prema riječima voditelja službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama Miše Čička, vodostaji bi trebali ostati na razini ‘pripremnog stanja’ i ne očekuje se vodostaj od osam metara kao prije dva tjedna, kada su se rijeke izlile na prometnice i ušle u stambeni prostor dviju kuća u Karlovcu, u Brodarcima.

– Hrvatske su vode poduzele sve što je na dva današnja sastanka gradskog Stožera Civilne zaštite bilo dogovoreno, između ostalog i zatvaranje cijevnih propusta i kanala koji inače služe za odvodnju, kako ne bi ta voda poplavila objekte, rekao je Čičak.

Rade: Vatrogasci su spremni za pomoć ako bude trebalo

Zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Rade rekao je da vatrogasci obilaze istočni dio grada, lijevu obalu Kupe te se pripremaju za nadolazeći vodeni val. Vatrogasci su spremni na pomoć građanima, ako za to bude potrebe, naglasio je.

Novinarka Matea Ribičić izjavila je za Dnevnik 3 da je kiša u Karlovcu nešto prije 23 sata prestala padati. 

– Problem visokog vodostaja rijeke Kupe iz Gorskog kotara prelio se na karlovačko područje. Vodeni val prošao je gornjim tokom rijeke Kupe i očekuje se u Karlovcu iza ponoći. Zato je večeras i organizirana izvanredna sjednica civilnog stožera grada Karlovca. Kada je vodostaj rijeke Kupe viši od pet metara u tijeku su pripremna stanja za ugrozu od poplava, izjavila je novinarka Ribičić i dodala da su se tijekom cijelog dana punile vreće s pijeskom i dodijeljivale kućanstvima. Cilj je zaštititi objekte u kojima ljudi žive, a ima i onih koji još uvijek zbrajaju štetu od poplava koje su se dogodile prije dva tjedna, a sada se pripremaju za nove. 

U Karlovcu su detektirali 17 naselja kojima prijeti direktna ugroza od poplava, ali stanovnike umiruju i kažu da su sve civilne zaštite u pripravnosti.

Preventivno je podijeljeno više od 4.000 vreća s pijeskom. Da se vrhunac vala očekuje noćas potvrdio je i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Treba napomenuti da u ovom trenutku treba pratiti količine padalina u Gorskom kotaru. Smatramo da s ovom razinom zaštite, odnosno s ovom razinom visine vodostaja, vreće s pijeskom mogu zaštititi prije svega obiteljske kuće, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić

Reporterka Ivana Perić kazala je za središnji Dnevnik HTV-a da je situacija teža nego prije dva tjedna.

– Stanovnici kažu da ovakve poplave ne pamte od 60-ih godina prošloga stoljeća. Štete su velike na kućama, desetak je kuća na području Broda na Kupi poplavljeno, ali veće su štete na prometnoj infrastrukturi, na županijskim cestama, na nerazvrstanim cestama, čak su neke kuće odsječene. Danas je ovdje tijekom dana interveniralo dvadesetak vatrogasaca, radilo se cijeli dan, ispumpavalo se, najviše su stradale kuće koje se nalaze na samome ušću Kupe i Kupice. Tek će se vidjeti kolike su prave štete, rekla je Perić dodavši da će interventne službe na terenu biti pripravne cijelu noć.

– Kiša je ponovno počela jako padati. Ako na području Crnoga Luga noćas bude jako padalo, ovdje se opet može očekivati vodeni val koji je krenuo prema Karlovcu. Kako nam prognostičari kažu – kiša će padati i cijeli sutrašnji dan i u subotu popodne tako da je pred Goranima jedno neizvjesno razdoblje, javlja Perić.

Davorin Klobučar, povjerenik Civilne zaštite za Brod na Kupi, ističe da se sada situacija smirila, ali da je šteta velika.

– Do prije nekoliko sati Kupa je bila divlja, ali sada se polako smiruje, više nema tog vodenog vala. Šteta je velika, ljudima su poplavljene kuće i poslovni prostori. Voda se povukla i sada se sanira šteta. Ona će biti velika i tek u nastavku moramo sve sagledati i sumirati. Najveća šteta bit će na prometnicama, daleko veća nego prije 14 dana, kaže Klobučar.

– Još uvijek je službeno zatvorena prometnica i prema Moravicama i prema Kuželju. Prognostičari kažu da će kiša na području Gorskog kotara padati i danas i sutra. Smirivanje se očekuje tek u subotu, javila je Perić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Balkanska influencerica objavila šokantne snimke: Sestru i bebu pretukao suprug / Bljesak.info

Balkanska influencerica objavila šokantne snimke: Sestru i bebu pretukao suprug / Bljesak.info

Evroliga: Teodosić nam je nedostajao

Evroliga: Teodosić nam je nedostajao