in

Iranci traže od FIFA-e da ih izbaci sa Svjetskog prvenstva: “Gospodine, morate hitno djelovati”

Slatka-Tajna.Eu

U Iranu već nekoliko dana traju demonstracije za odbranu prava žena. To je povezano sa smrću Mahse Amini, koja je umrla tri dana nakon što ju je uhapsila lokalna policija. U petak su se iranski navijači osvrnuli na kršenja ljudskih prava u otvorenom pismu predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu. Zahtijevaju da se iranska reprezentacija odmah isključi s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva.

“Pobuna u Iranu zbog smrti Mahse Amini i brutalna pacifikacija protestanata od strane vlade su nepobitne činjenice i vraćaju mnoga zastrašujuća sjećanja nogometnim navijačima u Iranu. Apelujemo na FIFA-u da, u vezi sa stalnim kršenjem ljudskih prava u ovoj zemlji, hitno isključi Iran sa Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru na temelju članaka 3. i 4. statuta”, između ostalog je napisano u pismu iranskih navijača.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Ova dva članka statuta FIFA-e odnose se na ljudska prava, nediskriminaciju, ravnopravnost spolova i borbu protiv rasizma. Propis čak kaže da je svaka diskriminacija “izričito zabranjena, pod prijetnjom suspenzije ili isključenja”. Navijači također ističu da je više od 40 godina Irankama bilo zabranjeno baviti se sportom ili navijati na stadionu .

Spomenuto je da su predstavnici zemlje podlegli pritisku vlasti. To je potvrdio i napadač iranske reprezentacije i prva zvijezda Sardar Azmoun.

“Azmoun je u objavi na Instagramu potvrdio da su igrači iranske reprezentacije u opasnosti od izbacivanja iz reprezentacije za Svjetsko prvenstvo ako nešto kažu. To je potvrdilo i privođenje igrača Hosseina Mahinija. Prema informacijama lokalnih medija, zbog podrške demonstrantima policija je uhapsila čovjeka koji je dres Irana nosio na Mundijalu 2014. godine”.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

“Vjerujemo da ova reprezentacija više ne predstavlja nas niti naše vrijednosti kao Iranaca. Pozivamo na akciju i sankcije zbog godina ugnjetavanja iranskih žena i pristalica. Vlasti Islamske Republike i njen nogometni savez ne mogu imati čast sudjelovati na najvećem nogometnom turniru dok ubijaju svoje građane na našim ulicama. Gospodine Infantino, FIFA mora djelovati sada kako bi zaštitila iranske žene”, stoji na kraju pisma.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Reprezentacija Irana u Kataru će igrati u grupi B. 21. novembra, drugog dana SP-a, će imati debitanski susret s Engleskom. Četiri dana kasnije Irance čeka Wales, a na kraju grupne faze (29. novembra) SAD.

Iran je nedavno igrao protiv Senegala (1:1) prijateljski meč i upravo je Azmoun postigao jedini gol u 64. minuti.
Za vrijeme intoniranja himne Irana, iranski nogometaši su bili vidljivo utučeni, tužni, mislima očito sa svojim narodom. Prije početka utakmice cijela ekipa stajala je na terenu u običnim crnim jaknama preko svojih službenih uniformi. Sakrili su grb iranske reprezentacije i na ovaj način okrenuli leđa režimu, što bi neke moglo da košta odlaska na Mundijal.

Teško je očekivati da će FIFA u ovom slučaju reagovati, a pitanje je na koji način će iranski nogometaši djelovati na prvenstvu u Kataru jer očito im je nogomet sada na posljednjem mjestu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pogledajte euforiju na kraju Putinove “ceremonije” (VIDEO)

Konzulat će mjesečno davati 5.000 franaka: Ovdje će živjeti Marina i Mihajlo Šaulić, čist luksuz!