in

ZVIJEZDE IZ SEHARE – VEROLJUB JOVANOVIĆ: Tvorac bezvremenskih hitova

ZVIJEZDE IZ SEHARE – VEROLJUB JOVANOVIĆ: Tvorac bezvremenskih hitova
Slatka-Tajna.Eu

Veroljub Jovanović bio je violinista i kompozitor narodne muzike. Nezaobilazna je pomen njegovog perfektnog muziciranja i autorskog rada u popisu značajnih imena folk milijea. Svi oni kojima je značio na početku muzičkih karijera u bivšoj Jugoslaviji, svi su mu „dužnici“. A on to nikada nije isticao. Svoje stvaralaštvo, jednostavno kazano, doživljavao je kao svaki drugi posao.

Prva violina

Veroljub Jovanović rođen je u Ljubiniću nadomak Obrenovca 1932. godine. Rastao je okružen tradicionalnim zvukom tog podneblja. Violinom koju je počeo svirati još kao dječarac. Nije ga zaobišla „muzička škola“ u lokalnim kafanama, svadbarskim i vašarskim veseljima. Na svirkama upoznaje značajna muzička imena tog doba Šišića, Piromana, Bucu… Svojim muziciranjem oduševio je Bucu Jovanovića koji je pri osnivanju svog ansambla ’63. godine uzeo Veroljuba za mjesto prve violine.

Markantna, a pristojna osoba ulijevao je povjerenje „na prvu“. Uz muziciranje imao je „zadatak“ prepoznavanje talenata. Za tu ulogu bio je kao rođen. Znao je tačno koji folk stil odgovara kom pjevaču. U početku je komponovao sa Bucinim orkestrom, a ’73. godine i sa vlastitim ansamblom. Odabrao je najplodonosnije tekstopisce tog vremena poput Miodraga Ž. Ilića, Ruždije Krupe, Miće Negovanovića…

Nizao hit pjesme, rađale se uz vrhunske interpretatore 1970. prva Šabanova „Dajte mi utjehu“. Aci Iliću „Svirajte noćas moji cigani“, pa opet Šauliću „Ti motiku uzmi od majke, a ja ću od oca plug“, Mehi Hrštiću, Miroslavu Radovanoviću, Rasimi Ališić, Dušku Nikoliću, Kemalu Malovčiću, Aliji Pekiću. Uz sve, komponovao kola „Mićino“, „Ljubiničko“, „Tomino“ te kompilacije narodnih kola.

Skromna penzija

Malo je komponovao romskih pjesama, a što je i uradio bilo je vrhunsko poput albuma Ilijaza Delića album „Pjesme Roma“ i pjesmu „Čerma Devla čirikli“ (Pretvori me, Bože, u pticu), antologijska pjesma koju je snimila Vida Pavlović. Veroljub Jovanović je jednom rječju tvorac bezvremenskih hitova. Doživio i skromnu estradnu penziju koju je pošteno zaradio, a on i njegovo ćemane drugovali su do 2006. godine kada je preminuo.

Otkrio Šabana

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Podatak kako je Buco Jovanović pronašao Šabana Šaulića nije tačan. Veroljub Jovanović „lovac na talente“ 1969. godine je u šabačkoj mahali čuo Šaulića kako pjeva. Snimio sa njim kasetu demo snimaka, pa tek ga onda doveo Buci, „ocu“ folka, kako su ga tada zvali. Ovaj zanijemio kada ga je čuo, a Veroljub mu je napravio pet hitova a bio mu i vjenčani kum.

Sjajna osoba

O Veroljubu Jovanoviću svi gotovo pa isto kazuju – da je bio sjajna osoba. „On je imao srce kao planina. Rijetko skroman čovjek. Ja boljeg čovjeka nisam nikada upoznao“ – kazao je Meho Hrštić koji je najviše i najduže sarađivao sa Jovanovićem.

Mrzio fudbal

Jedan od najzanimljivijih detalja njegovog života je njegova averzija prema fudbalu o kom ništa nije znao. Na prevaru su ga odveli Buco, Šaban i Mića da gleda dvije utakmice. Tada se zakleo da će im se osvetiti. Kada se Mića ženio rekao je da ne može doći u svatove. I dok je ovaj pretužan hodao čuo je njegovu violinu iz orkestra. To je bila mala osveta, on je ipak došao.

Piše: J. DURIĆ

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POPULARNA, A MISTERIOZNA: Detalji o porijeklu Vesne Zmijanac dospjeli u javnost

POPULARNA, A MISTERIOZNA: Detalji o porijeklu Vesne Zmijanac dospjeli u javnost

Poruka Dodiku i ostalima: Dolaze novi pregovarači, ne tražimo ništa za supruge

Poruka Dodiku i ostalima: Dolaze novi pregovarači, ne tražimo ništa za supruge