in

Stanari dubrovačke Karingtonke protiv gradnje nove zgrade

Stanari dubrovačke Karingtonke protiv gradnje nove zgrade
Slatka-Tajna.Eu
Stanari dubrovačke Karingtonke protiv gradnje nove zgrade

Stanari dubrovačke “Karingtonke” protiv nove zgrade

Foto: HTV / HRT

Dubrovnik je grad s najskupljim kvadratima u Hrvatskoj. Cijene, i to na manje atraktivnim lokacijama, bliže su pet nego četiri tisuće eura po četvornom metru, a prije svega je razlog tome mala ponuda. Stanari u Hebrangovoj ulici pobunili su se protiv gradnje nove zgrade, zbog koje će ostati bez 200 parkirališnih mjesta.

Stanari zgrade na adresi Andrije Hebranga 31, popularne Karingtonke, odlučili su se zajedno pobuniti. Na mjestu njihovog parkirališta predviđena je nova zgrada.

– Po izdanoj lokacijskoj dozvoli, trebao bi to biti jedan megaprojekat: prizemlje, podrum i četiri etaže. Znači, dobili bismo jednu građevinu koja je potpuno neprimjerena za grad i sve drugo, a ona dolazi točno na parkiralištu, kaže predstavnik stanara Tomislav Demarin

U Karingtonku je prije 29 godina useljeno 19 obitelji poginulih branitelja, 10 invalida Domovinskog rata te ratni zapovjednici. Iako su godinama pokušavali riješiti pitanje parkirališta, dosadašnji razgovori nisu urodili plodom.

– Obećano nam je u više navrata da će to biti, da ćemo dobiti parking, i na sastanku kod gradonačelnika je rekao: “Imamo obavezu prema vama”. Vi taj parking plaćate, koliko? Kako tko – privatnici plaćaju 500 kuna, ostali 300 –  mi invalidi 100 kuna, govori Eduard Čengija, predstavnik stanara. 

Gradonačelnik potvrđuje da je bilo razgovora, ali su, tvrdi, ruke Gradu vezane.

–  Sukladnu GUP-u tamo je sve skupa 63 parking mjesta koja su osigurana za stanare te buduće zgrade. Ne postoji nijedna zakonska mogućnost ili zakučka da je naš upravni odjel mogao odbiti te ljude prilikom izdavanja lokacijske dozvole, ističe dubrovački gradonačelnik Mato Franković. 

 

Ulica Andrije Hebranga žila je kucavica dubrovačkog prometa. Povezuje Gruž s istočnim ulazom u Grad, a na svoja  tri kilometra ima tek 160 parkirališnih mjesta. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Čak 200 parkiralinišnih mjesta dolazi na cestu. Ionako smo svjedoci toga da su te ceste prezagušene, da jednostavno parkirališni prostor se prodaje kao i stambeni. S druge strane, Grad će imati veliki problem, oborinska odvodnja s Hebrangove ulice nikada nije bila riješena, upozorava Tomislav Demarin. 

– Ovo je jedina šansa bila da Grad, da novac građana koji plaćaju parking i koji grade kuću negdje gdje ne može doći auto, koji se slijeva u centar, da napravi, da kupi, da osposobi parking, ustvrdio je Eduard Čengija, predstavnik stanara Hebrangove 31. 

Za sada, građani se bune, a investitor planira daljnji posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Megan Fox i Machine Gun Kelly u Milanu: Neobične odjevne kombinacije

Megan Fox i Machine Gun Kelly u Milanu: Neobične odjevne kombinacije

Victoria zadala Davidu Beckhamu najozbiljniji udarac do sada!

Victoria zadala Davidu Beckhamu najozbiljniji udarac do sada!