in

RAT UŽIVO: EU objavila nove sankcije Rusiji

RAT UŽIVO: EU objavila nove sankcije Rusiji
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: EU objavila nove sankcije Rusiji

16:48 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je novi krug sankcija Rusiji koje će nametnuti 27 država članica. Von der Leyen kaže da je “prošli tjedan Rusija eskalirala invaziju na Ukrajinu na potpuno novu razinu” putem mobilizacije i “lažnih referenduma koji su nezakoniti pokušaj otimanja zemlje i promjene međunarodnih granica silom”. EU je “odlučna natjerati Kremlj da plati novim paketom oštrih sankcija protiv Rusije”, kaže von der Leyen.

16:24 Teza o “sabotaži” kao uzročniku spektakularnog istjecanja goriva na plinovodima Sjeverni tok sve se više nameće, kao i hipoteza da je tako složenu, ali ne i neizvedivu operaciju mogla izvršiti sposobna vojska, a takvih u regiji ne nedostaje. “Danas ruska mornarica posjeduje najveću flotu špijunskih podmornica u svijetu. Baza im je na Arktiku. One bi bile sposobne oštetiti plinovod u Baltiku”, tvrdi H.I. Sutton, no i on sam je takvu hipotezu u utorak ocijenio “malo vjerojatnom”. Za takvu je operaciju potrebno intervenirati na dubini od 70 metara. “To je teško. Oštetiti dva plinovoda u podmorju obiman je posao, dakle moguće je da iza toga stoji država”, kaže Lion Hirth, profesor na Hertie School u Berlinu i prešutno odbacuje hipotezu da je riječ o terorističkom činu. No kompetentna vojska zna kako to učiniti. Zona je “savršeno zgodna za džepne podmornice”, tumači visoki francuski vojni stručnjak. Objašnjava da su to mogli izvesti borbeni ronioci uvježbani za polaganje eksploziva, ili su se koristili podmorničkim dronom.

16:02 Glasnogovornik njemačkog kancelera Olafa Scholza izjavio je da je Scholz Zelenskom rekao da Njemačka nikad neće priznati ruske referendume u četiri ukrajinske pokrajine.

15:24 Curenje plina iz Sjevernog toka dogodilo se dan nakon što su norveške vlasti pozvale na oprez nakon pojave neidentificiranih dronova u blizini naftnih i plinskih platformi.

14:58 Istraživanje instituta GfK u Njemačkoj pokazalo je da potrošači očekuju vrlo težak oktobar i da su mnoga kućanstva prisiljena trošiti više novca na energiju ili štedjeti za veće račune za grijanje.

14:29 Glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitri Peskov, odbacio je sugestije da je Rusija odgovorna za sabotažu plinovoda Sjeverni tok 1 i 2.

“Takve tvrdnje su predvidljive i predvidljivo glupe”, rekao je Peskov.

14:04 Denis Pušilin i Leonin Pašečnik, proruski lideri samoproglašenih paradržava Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Luhansk putuju prema Moskvi, javlja ruska prorežimska novinska agencija RIA Novosti. 

RIA piše kako putuju u Moskvu kako bi “dovršili proceduru pripojenja Rusiji”.

Pušilin je toj agenciji rekao kako će Luhansk “službeno postati dio Rusije” nakon što završe sve potrebne procedure u ruskom parlamentu i Federalnom vijeću.

“A potom stvaranje i razvoj. Sve to se podudara s našom pobjedom. To nam stvarno treba – zajednička pobjeda”, rekao je Pušilin. 

Jedine tri članice UN-a koje priznaju neovisnost separatističkih paradržava su Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja.

13:36 Rusija u rat u Ukrajini šalje mobilizirane muškarce bez ikakve obuke, objavio je danas američki think-tank Institut za ratne studije.

Institut citira izjavu muškarca iz videa koji se proširio društvenim mrežama te se identificira kao pripadnik Prve tenkovske pukovnije. Muškarac je vidljivo uzrujan te govori kako on i njegove kolege neće proći baš nikakvu obuku prije nego što ih pošalju u okupiranu ukrajinsku regiju Herson.

“Mobilizirani muškarci s danom ili dva obuke vjerovatno neće značajno ojačati ruske pozicije koje su na udaru ukrajinskih protunapada na jugu i istoku zemlje”, navodi se u ocjeni Instituta za ratne studije.

Ukrajinska vojska je danas objavila da su ruska Prva tenkovska pukovnija i još jedna jedinica Prve tenkovske armije dobile pojačanja u vidu mobiliziranih Rusa, koji su na ratište poslani bez ikakve obuke.

Ukrajinci tvrde da Rusi na ratište šalju i zatvorenike kako bi pojačali svoje snage.

13:19 Šefica norveške diplomatije Anniken Huitfeldt na Twitteru je objavila da je norveška vlada “duboko zabrinuta zbog eksplozija i curenja plina na dnu Baltičkog mora”.

Potvrdila je da je o incidentu razgovarala sa svojim kolegama iz Švedske i Danske.

“Saradnja je ključna, a Norveška je spremna pomoći”, napisala je Huitfeldt.

12:43 Pavlo Kirilenko, guverner Donjecka, komentirao je mogućnost nuklearnog napada Rusije u Ukrajini. Naveo je da je Ukrajina spremna, ali da bi pribjegavanje nuklearnoj opciji Rusiju bacilo u ponor.

12:25 Jedna od eksplozija na dnu Baltičkog mora kod plinovoda Sjeverni tok bila je ekvivalentna eksploziji više od 100 kilograma dinamita, rekao je seizmolog sa švedskog sveučilišta u Uppsali.

Seizmolozi su, podsjetimo, u četvrtak detektirali više eksplozija na dnu Baltičkog mora, a neposredno nakon njih je otkriveno značajno curenje plina iz plinovoda koji se protežu od Rusije do Njemačke.

Više evropskih i američkih visokih dužnosnika sugerira da se radi o sabotaži usred energetskog rata Rusije i Zapada koji je izazvao ruski napad na Ukrajinu.

Na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 detektirana su tri curenja plina. U tim plinovodima nalazi se plin, ali Rusija ga ne isporučuje Evropi. 

Tačan uzrok eksplozija još uvijek nije utvrđen.

12:11 Danski ministar odbrane danas je rekao kako “postoji razlog za zabrinutost o sigurnosti u regiji Baltičkog mora.” 

Morten Bodskov je, govoreći o vjerojatnoj sabotaži plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 kao najnovijem primjeru nesigurnosti u baltičkoj regiji, rekao: “Rusija ima značajnu vojnu prisutnost u Baltičkom moru”.

“Očekujemo da će nastaviti zveckati oružjem”, rekao je Bodskov nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Bruxellesu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










11:16 U Rusiji su i dalje protesti zbog mobilizacije. Nije riječ o masovnim protestima, ali je puno informacija o građanskom neposluhu.

10:44 Britanski profesor Michael Clarke, sigurnosno-odbrambeni analitičar, rekao je da su curenje plina na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru “uzrokovale tri eksplozije u blizini morskog dna”.

Kazao je da je “jasno da se radi o sabotaži”, dodavši da je za “takav haos potrebna podmornica”.

“To nije neki usputni teroristički čin, iza toga stoji vlada, a jedina vlada koja bi mogla imati korist od toga je Rusija. Nijedna evropska vlada ne bi to htjela napraviti”, rekao je Clarke.

Danska je, podsjetimo, rekla da se radi o “namjernom činu”.

“Privatno, svi su uvjereni da se radi o sabotaži iza koje stoji Kremlj”, rekao je profesor Clarke, dodajući da se radi o autogolu Rusije.

“Radi se o strateškom autogolu Rusije jer, iako povećava osjećaj izolacije i šalje poruku da ove zime neće biti ruskog plina u Evropi, ujedno i do kraja uništava ruski kredibilitet kod ruskih kupaca za narednih par generacija”, smatra analitičar.

Na pitanje zašto bi Rusija sabotirala plinovode u Baltiku, Clarke je rekao da “Rusi žele stvoriti nesigurnost i osjećaj da bi toga moglo biti još.”

“To otvara novu frontu u ratu. To znači da je ukrajinski rat sad stigao do Baltika”, zaključio je Clarke.

09.50 Zastrašujući gubi ruskih agresora od početka invazije.

09.00 Samo sedam dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio “djelomičnu” mobilizaciju, prvi mobilizirani Rusi stigli su na bojišnicu, tvrdi ukrajinski guverner Luhanske oblasti Serhij Hajdaj.

Mobiliziranim Rusima pune se redovi Prve ruske tenkovske armije, tvrdi Hajdaj.

“Nisu dobili baš nikakvu obuku”, rekao je ukrajinski guverner.

08.30 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini, u kojem ističu kako se “Rusi sad uspješnije brane nego ranije” dok u isto vrijeme Ukrajinci napadaju na najmanje dvije osi na istoku zemlje.

“Ukrajina nastavlja s ofenzivnim operarcijama na sjeveroistoku zemlje u proteklih nekoliko dana. Ukrajinske jedinice polako napreduju na najmanje dvije osi – istočno od bojišnice kod rijeka Oskil i Siverski Donjec, gdje su se konsolidirale nakon ranijih uspjeha početkom mjeseca”, stoji u izvještaju.

“Rusi se sad brane uspješnije nego prije, vjerovatno zato što ukrajinski napad prijeti dijelovima Luhanske oblasti. Teške borbe se nastavljaju i u regiji Herson, gdje su ruske snage na desnoj obali rijeke Dnjepar i dalje u ranjivoj poziciji”, stoji u izvještaju.

08.00 Okupatori noćas žestoko napali Nikopolj, granatirali su mjesto sistemima “Grad” i teškim topništvom, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.30 Ruski tenk u napadu prima više hitaca AT-4, na kraju ga napušta posada. Djelovanje 93. mehanizirane brigade na istočnom bojištu.

07.00 Ruske vlasti poručile su da će uspostaviti kontrolne tačke na nekim od ruskih granica kako bi prisilno mobilizirali ruske muškarce koji pokušavaju izbjeći prisilnu mobilizaciju bijegom iz zemlje.

06.00 Direktor CIA-e Williams Burns rekao je da ruska vojska ima više problema od ljudstva nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

Putinova odluka, koja je izazvala proteste i pokušaje bijega iz zemlje, dolazi u trenutku kada je Ukrajina oslobodila neka područja pod ruskom kontrolom.

“Čak i ako uspije mobilizirati 300.000 vojnika, on zapravo baca ljude poput topovskog mesa prema frontu. Mnogi od njih neće biti dobro obučeni, mnogi neće imati ni onu vrstu opreme koja je potrebna kao ni logističku podršku. Putinova vojska ima puno drugih problema; ljudstvo je samo jedan od njih”, rekao je Burns za CBS.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SLOBA VASIĆ: Kajem se što sam neke ljude pustio blizu sebe

SLOBA VASIĆ: Kajem se što sam neke ljude pustio blizu sebe

Biće ga, dok ne bude kazni

Biće ga, dok ne bude kazni