in

Obišao 52 sela da bi Mostar mirisao na kestene / Bljesak.info

Obišao 52 sela da bi Mostar mirisao na kestene / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Obišao 52 sela da bi Mostar mirisao na kestene / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakav bi to početak jeseni bio da ulicama ne zamiriše kestenje, miris koji evocira brojne uspomene iz djetinjstva. Kesteni su se pekli još u 16. stoljeću u Rimu, a ta tradicija postoji i danas.

Mnogi bi se u Mostaru zasigurno složili da nema ljepšeg mirisa jeseni od Četinih pečenih kestenja. Kao što postoje majstori svakog zanata, tako je i Četa u gradu na Neretvi majstor za kestene.

Foto: Bljesak.info / Kakav bi to početak jeseni bio da ulicama ne zamiriše kestenje

I ove godine zatekli smo ga na starom mjestu, preko puta Stare kirurgije kako kupce privlači mirisom ovog najljepšeg ploda jeseni, ali i lijepim ukusom. Kako je kazao za Bljesak info, za svoje kupce ove godine ima samo najbolje.

”Ove godine sam išao od sela do sela u Općini Konjic i brao samo najbolje kestenje. Obišao sam ukupno 52 sela”, kazao je.

Foto: Bljesak.info / Kakav bi to početak jeseni bio da ulicama ne zamiriše kestenje

Kad je u pitanju ova jesenska delicija, Četa nas nikada nije iznevjerio. Stoga vrijedi prošetati do ovog majstora za kestenje i počastiti se.

Pitomi kesten je onaj koji jedemo, dok je divlji kesten poznat po svojim ljekovitim svojstvima.

Nutritivna vrijednost

Po nutritivnom sastavu kesteni su slični smeđoj riži, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Bjelančevine im nisu jača strana, no zato su vrlo bogati škrobom, te je od ovih plodova moguće napraviti i brašno.

Foto: Bljesak.info / Kakav bi to početak jeseni bio da ulicama ne zamiriše kestenje

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Kesteni su također i dobar izvor kalija i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje probavnog sustava. Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrijednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal.

Iako je plod kestena vrlo hranjiv, dosta se teško probavlja. Zanimljivo je da pečeni kesten sadrži više vitamina, a kuhani veću količinu mineralnih sastojaka.

Odabir kestena

Kod kupovine kestena treba obratiti pažnju da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, što je znak da nema nepoželjnih ličinki. Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini, a ne smiju imati šuplji zvuk kada ih protresemo. Kestene treba čuvati na hladnom do 2 tjedna, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti.

Foto: Bljesak.info / Kakav bi to početak jeseni bio da ulicama ne zamiriše kestenje

Kesteni kao lijek

Relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom udjelu škroba čini kesten odličan izbor za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. S obzirom da obiluju kalijem, a istovremeno su siromašni natrijem, kesteni se savršeno uklapaju u prehranu osoba s kardiovaskularnim i bubrežnim oboljenjima. Također, prehrambena vlakna sadržana u njima mogu biti od pomoći svim osobama s neredovitom stolicom.

Čaj od lista kestena je poznati narodni lijek protiv tegoba s dišnim sustavom poput bronhitisa i astme, dok se kora i drvo kestena zbog bogatstva taninima upotrebljavaju kao adstrigensi.

Foto: Bljesak.info / Kakav bi to početak jeseni bio da ulicama ne zamiriše kestenje

Priprema kestena

Gastronomska primjena seže mnogo dalje od pukog uživanja u kuhanim ili pečenim kestenima. Dijapozon jela s kestenima raznolik je i prostire se od juha, preko glavnih jela do deserata i pečenih slastica. Kesteni se nerijetko dodaju i salatama te jelima od tjestenine. U mnogim je zemljama svijeta Božić nezamisliv bez purice punjenje nadjevom od kestena.

Osim uživanja uz šlag, pire od kuhanih kestena (zbog konzistencije slične krumpiru) svoju primjenu nalazi i kao punjenje za razna tijesta. Također, upotrebljava se i u pripremi umaka koji se poslužuju uz divljač. Pečeni kesteni se mogu osušiti i samljeti u brašno koje daje bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita.

S obzirom da je sezona kestenja donosimo vam i jedan super recept za tortu od kestena bez pečenja. Ne sumnjam da ćete ju raditi često ove jeseni.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Torta od kestena bez pečenja

Za podlogu:

300 g mljevenog keksa

100 g mljevenih oraha

80 g šećera

150 g maslaca

150 g čokolade za kuhanje

100 ml mlijeka

Za kremu:

500 g kesten pirea

100 g maslaca

100 g šećera u prahu

1 žličica ruma

I još:

500 ml vrhnja za šlag

4 žlice šećera u prahu

PRIPREMA:

Za podlogu otopiti čokoladu, a kekse i orahe samljeti. Pomiješati u većoj posudi kekse, orahe i šećer. Dodati otopljenu čokoladu i maslac sobne temperature pa sve skupa dobro izmiješati kako bi se dobila kompaktna tamna masa.

Okrugli kalup za torte 24 cm promjera premazati tankim slojem maslaca, pa ga staviti na podlogu na kojoj će torta stajati. Natiskati na dno podlogu i poravnati. Staviti u hladnjak dok pripremate kremu od kestena.

Za kremu miksati maslac sobne temperature i šećer u prahu pa na kraju umiksati kesten pire. Miksati tako dugo dok sve ne postane lijepo jednolično i glatko. Ako koristite nezaslađeni kesten pire, tada malo pojačajte količinu šećera! Dobivenom kremom premazati podlogu. Odložiti opet sve u hladnjak dok miksate slatko vrhnje.

Slatko vrhnje miksati u čvrsti šlag uz dodatak šećera u prahu. Čvrstim šlagom premazati kremu od kestena.

Posipati sve čokoladnim strugotinama pa ostaviti u hladnjaku bar pola sata da se dobro stisne.

Maknuti obruč s rashlađene torte i poslužiti.

Dobar tek!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ČISTI I SPREMA STAN: Idilične fotografije iz doma Luke Nikolića i Dalile Dragojević

ČISTI I SPREMA STAN: Idilične fotografije iz doma Luke Nikolića i Dalile Dragojević

Bobina bivša žena voli Brenu: Došla na njenu promociju!

Bobina bivša žena voli Brenu: Došla na njenu promociju!