Categories: Biznis

E-commerce Akademija za mikro, mala i srednja preduzeća prvi put u Bosni i Hercegovini

Prema riječima Alme Ahmić, izvršne direktorice Asocijacije „eComm“, namjera je da se u prvom krugu educiraju polaznici iz 40 bh. kompanija, od kojih će 20 najuspješnijih dobiti i dodatno mentorstvo. Koncept E-commerce akademije razvijen je uz podršku Vlade Švicarske kroz aktivnosti projekta Market Makers, a zahvaljujući podršci Vlade Savezne Republike Njemačke za mala i srednja preduzeća će biti omogućeno pohađanje Akademije.  Usluga E-commerce Akademije je strateški cilj Asocijacije kako bi privrednicima i svojim članicama olakšala ulazak u e-trgovinu i unaprijedila rast iste, te će „eComm“ Asocijacija u narednom periodu nastaviti sa novim ciklusima Akademije.

Kako naglašavaju iz Asocijacije „eComm“ mogućnost učešća u prvoj „E-commerce Akademiji“ imaju pojedinci, mali i srednji poduzetnici iz Bosne i Hercegovine, koji će imati priliku učiti od istaknutih regionalnih i domaćih stručnjaka u oblasti e-trgovine.Također se pozivaju i poduzetnici koji žele biti informisani o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, služeći se konkretnim primjerima iz prakse.

„Jedan od značajnijih ciljeva „E-commerce Akademije“ je dodatno osposobiti kompanije da pokrenu ili povećaju svoju online prodaju, osnaže svoje kapacitete i resurse u ovom domenu, te intenziviraju trgovinu i izvan granica BiH. Riječ je o konkretnim i praktičnim znanjima, a polaznici će nakon završene edukacije i mentorstva imati širok pregled svih dostupnih alata i znanja za uspješno pozicioniranje na domaćem i inostranom tržištu“, navodi Ahmić.

Ono što online trgovinu čini primamljivom jeste jednostavnost i brzina: proizvod ili usluga koju želimo su udaljeni samo nekoliko klikova. Proizvodi koji se nude na ovaj način često nisu dostupni u trgovinama, te su nerijetko i jeftiniji u online ponudama, uključujući i troškove dostave, što je još jedna olakšica za kupce i faktor koji dodatno utiče na izbor kupovine.

Pogodnosti za prodavce su mnogobrojne, ističe Ahmić, i dodaje kako je od njih kontakt kupaca, koji prodavci dobiju tokom online prodaje, odnosno registracije, čime se otvara mogućnost svakodnevne direktne promocije proizvoda, akcijskih prodaja  i svih noviteta koje prodavac nudi.

„Društvene mreže najbolji su kanali za promociju i plasiranje proizvoda,  potpuno besplatno. U uslovima koje nam je nametnula pandemija virusa Covid-19 mnoge kompanije su u potpunosti svoje poslovanje obavljale upravo online trgovanjem, a veliki broj je u tom periodu značajno proširio online prodajne kapacitete”, ističe Ahmić.

MarketMakers projekat Vlade Švicarske od 2012 godine podržava razvoj IT sektora u BiH i u domenu digitalizacije po prvi put kroz eComm Asocijaciju uvezuje ključne dioničare na tržištu e-trgovine kako bi kroz zajedničko djelovanje podržavali razvoj novih visokokvalitetnih e-trgovina, educirali prodavače i kupce o e-trgovini, učinili internetsku kupnju sigurnijom u skladu s povratnim informacijama potrošača, i smanjili prepreke za učestvovanje u e-trgovini mikro, malim i srednjim preduzećima nudeći im informacije i odgovarajuća rješenja.

“Podrška e-trgovini” je komponenta projekta “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” koji implementira Deutsche Gesellschaft za Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju. Evropska unija sufinasira projekat, koji je dio EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije koja MSP čini konkurentnijim, stručnijim, ekonomičnijim i ekološki prihvatljiviјima. Projekat digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Upis polaznika omogućen je od oktobra mjeseca, a program će trajati tri mjeseca nakon čega će polaznicima biti dodijeljeni i certifikati.

Poziv za prijem u Akademiju je otvoren do 14. oktobra 2022. u 23:59:59. Prijave svih zainteresiranih polaznika, bilo da se radi o pojedincima ili kompanijama, mogu se podnijeti klikom na link :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfagLxuot4DrcH285GdsrQbuHT2ggqrl23behW6hWQAxKhJGw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0&fbclid=IwAR3QB8v7cWeQ-vlA6kvUWKavZlmrFdqJxNmZ2mBHoArOdgHS69tPr8qNBN0

Više informacija o E-commerce akademiji saznajte klikom na link :

https://e-commerce.ba/akademija

 

Redakcija

Recent Posts

Sve isplivalo u javnost: Odbili Dušicu Jakovljević jer nije pouzdana, evo šta je voditeljka uradila

Odbili Dušicu Jakovljević jer nije pouzdana Poznata voditeljka Dušica Jakovljević želela je da udomi psa,…

44 minute ago

Lejkersi izbjegli “metlu”, Nagetsima nedovoljan brutalni Jokić

Košarkaši Los Anđeles Lejkersa pobijedili su Denver Nagetse na domaćem parketu rezultatom 119:108, te tako…

54 minute ago

Ministar ugostio šefove policije u BiH koje Tužilaštvo sumnjiči za saradnju sa narkobosom Edinom Gačaninom

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo je da će uložiti žalbu na odluku Suda BiH kojom…

55 minuta ago

KARLEUŠA PREKINULA INTERVJU, PA SE OBRATILA EDITI: Nakon prozivki, Jelena joj zapušila usta nikad surovije! (VIDEO)

Jelena Karleuša pred kamerama Republike odgovorila je pevačici Editi Aradinović! Nakon što je pevačica Edita…

2 sata ago

Trebinjac Marko Spaić vedrim duhom bori se protiv hemofilije

TREBINJE - Ni hemofilija, ni problemi koji su ga prikovali za kolica, a zatim za…

2 sata ago

Džejla Ramović priznala sve o svom zdravstvenom problemu: Morala je ići na operaciju (Video)

Džejla Ramović nedavno je govorila za Senzacija.ba, gdje je otvoreno progovorila o svojim zdravstvenim izazovima.…

3 sata ago