in

MAJA IZ SARAJEVA, MAJKA 30-GODIŠNJEG MAKA VAREŠANOVIĆA: Od Harija nikada nisam tražila alimentaciju – Senzacija

MAJA IZ SARAJEVA, MAJKA 30-GODIŠNJEG MAKA VAREŠANOVIĆA: Od Harija nikada nisam tražila alimentaciju – Senzacija
Slatka-Tajna.Eu

Tražila sam od njega da demantuje navode o svom sinu, da ga zaštiti a on me je uputio na svog PR-a

Ljubavni život Hajrudina Harija Varešanovića i danas je česta tema portala širom regiona. Ovih dana ponovo se aktuelizirala priča o njegovom braku sa Aidom s kojom ima dvoje djece, vabračnim aferama, sinu Maku kojeg je dobio sa Majom iz Sarajeva (prezime poznato redakciji). A Maja je, prije dvije godine, upravo za naš magazin dala svoju ispovijest. Tada je, kaže nam, konačno “izbacila” iz duše sve ono što ju je tištilo sve te godine.

S obzirom na to da je priča ponovo u žiži medijskog interesovanja, Majin intervju objavljujemo ponovo.

Makov otac je Hajrudin Hari Varešanović, kojeg je dobio iz veze sa tada 18-godišnjom djevojkom.

Kao provokacija

-Ja obično na ovu temu ne pričam, ne što bježim od toga nego zato što je ova tema meni jako bolna, jer svako pričanje je ponovno preživljavanje istog. Neki misle da se iza svega krije neki konflikt, ali nije. Ovo nije odjednom, to datira duži niz godina, ti članci o mom Maku se ponavljaju unazad deset godina, posebno zadnje tri godine. Odlučila sam da demantiram izjave koje se pojavljuju u medijima da je Hari saznao za Maka mnogo kasnije poslije njegovog rođenja i što želim da kažem da ja nisam uzrok ili jedan od glavnih razloga za njegov razvod sa bivšom suprugom Aidom Varešanović. Sve sam to pustila jedno vrijeme, nije me interesovalo, imam svoj život, imam bolje stvari s kojim bi se oglašavala u medijima, a ne vezom sa Harijem. Jednostavno, dosadile su mi te priče, nazivaju moje dijete vanbračnim, a danas su vanbračna i bračna zajednica izjednačene. Ja to vanbračni već shvatam kao neku provokaciju, kao davanje nekog epiteta uz njegovo ime. On je dijete i nema niko pravo da pravi tu vrstu diskriminacije. Mak se oženio a mediji objavljuju vanbračni sin Harija se oženio, zar je potrebno da se to stavlja u taj kontekst? Da bi se presjekle sve te priče jer je Mak porodičan čovjek, akademski građanin, odselio se i ima svoj život, sutra kada dobije svoje dijete da ne bi opet bilo sin vabračnog sina, pa unuk… Ovo je prva stvar za koju nisam konsultirala Maka, dakle on nije upoznat sa ovim mojim istupom, jer to je samo moja odluka i nisam imala potrebu da čak uzmem i njegovo mišljenje. Kao roditelj smatram da to moram presjeći – počinje za „Express“ Maja svoju ne baš lagodnu priču.

Maja kaže da se ovim povodom obraćala i Hariju, te mu rekla šta joj smeta što bi na koncu, kaže, i njemu kao roditelju trebalo smetati. Rekla mu je da se sve dešava zbog njega, jer on je javna ličnost i njegova karijera je proizvod ovakvih natpisa u medijima. I ko je trebao to da spriječi – pita se ona. Hari, naravno!

– Zbog njega se piše i pominje naš sin. Iznijela sam Hariju svoje mišljenje i zamolila ga da stane u kraj svemu tome, kada je Mak već otišao u Njemačku. Tražila sam od njega da demantira navode, da je za sina znao od onog momenta kada sam i ja saznala za trudnoću. On je tvrdio da on ne stoji iza tih natpisa, nego je okrivio medije. Baš zato sam govorila da se oglasi, da demantira. Rekao je da hoće i uputio me svom PR-u, da njoj kažem šta želim da se demantira!? Ja sam na to rekla, pa Hari ovo je naš sin, ako ti ne znaš šta treba da kažeš onda ja nemam šta da šaljem tvom PR-u. Ne desi li se to, rekla sam da ću se ja oglasiti. On kao roditelj je trebao znati šta da kaže, kakve PR ima veze s tim. Ovo je, svakako, i prvi put da za neke naše medije dajem priču, jer do sada nisam imala nikakvu potrebu da istupam – govori Maja koja nije tu da priča o Hariju i njegovoj karijeri s obzirom da je strogo poštuje. O njemu, nastavlja, nema ništa ružno da kaže, naprotiv sve ove godine imaju beskrajno korektan odnos.

A onda smo se vratili na početak…1991. godinu. Harija je upoznala još dok je bila gimnazijalac. On je, kasnije saznaje, bio tada u nekim bračnim problemima sa tadašnjom suprugom Aidom. Bio je u braku na papirima u tom momentu. Bili su, kaže, prijatelji, družili se, a iz toga se kasnije izrodila emotivna veza. Ne bježi, kaže, od tog statusa ljubavnice niti toj riječi pridaje bilo kakvu važnost. Ali, oni su javno izlazili, družili se s njegovim prijateljima u „Estradi“ pored njegovog stana. Javno se viđali o čemu postoje i svjedoci. Družili se s njenom rajom iz gimnazije, postoje svjedoci kada ju je čekao ispred škole. Svi su znali, osim, naravno, njenih roditelja.

– Kasnije sam saznala da sam u drugom stanju i odmah sam mu rekla. On je uistinu došao na razgovor s mojim roditeljima. Ništa nismo tražili od njega, ni bračnu ni emotvnu dužnost. Kasno sam saznala za trudnoću i moja porodica je to prihvatila. Moji roditelji su obrazovani ljudi, majka profesor, otac inženjer. Imala sam njihovu veliku podršku, oni su bili viđeni ljudi, sagledali su i prihvatili moju situaciju. Stali uz mene, a od Harija nismo ništa očekivali. Kad sam saznala za trdunoću, to je bila strašna konfuzija u mojoj glavi, bio je to skoro pa peti mjesec. Bila sam izgubljena, upisala se tek na fakultet, pa iz nekog lagodnog života počinju mi se dešavati tako ozbiljne stvari. Sve to mogu pripisati svom neiskustvu od 18 godina, pogotovo u ono doba, koje je totalno drugačije nego sada. Mene je majka pitala, jer otac nije želio da ga vidi, bila je tu i moja sestra, da li očekujem nešto od njega. Rekla sam ne. Mama je rekla da je to naše dijete i da samo Harija moli da bude otac. Moja majka je sa četiri godine ostala bez oca, jer je on otišao i tu je samo željela da Mak ima oca, bez ikakve obaveze druge vrste. Maka sam rodila 10. marta 1992. godine – nastavlja Maja.

Maja dodaje da nikada nije bilo pomena o njenom eventulanom vjenčanju sa Harijem, jer su se oni razišli prije njenog saznanja o trudnoći, a o tim razlozima ne želi govoriti. Bila je, samo kaže, obostrana odluka o prekidu.

-Tada smo živjeli na Grbavici na Kovačićima na prvoj liniji, da bismo već kada je Mak imao četrdesetak dana napustil stan zbog rata i otišli u grad u izbjeglištvo, goli i bosi sa osnovnim stvarima u rukama. Dolazili su razni ljudi u poluuniformama, sjećam se, stajala sam držala Maka u naručju a njih 15-ak je repetiralo puške u mene i rekli mi da siđem s prozora, a ja sam se od straha ukočila. Oni su govorili da ako ne siđem pucat će u mene i sina. Doživjela sam šok i tata me je u zadnji čas uspio skloniti.

Maja je imala strašne komplikacije nakon poroda, a sva ta grozna dešavanja samo su dodatno pogoršale stvari. Ostala joj je posteljica, pa je imala operaciju koja je trajala pet sati, kada je jedva ostala živa. Njen tata je, u to doba, kako su čuli, bio na listi za odstrel bošnjačkih intelektualaca i jednostavno morali su pobjeći iz svog stana.

-Ponijeli smo po jednu presvlaku, par stvari za bebu i tada ostajemo bez svega. Mak je odrastao u podrumu, prohodao sa sedam i po mjeseci, gladan, žedan, bez pelena, vode. Našla sam neki posao i radila, samo da bi on imao šta da jede, odlazila na bunar, čekala vodu, vukla 50 litara sa svojih 45 kilograma, tražila neki sir po rubnim dijeovima, spavala dva, tri sata dnevno – sa suzama u očima i drhtavim glasom se sjeća Maja.

Čovjek i majka

Za to vrijeme Hari je bio vani, tamo ga je rat zatekao. Maja kaže da su nekoliko puta dolazili po nju, pa je preko radio amatera pričala sa Harijem. A da li joj je nudio i pokušavao pomoći da nju i sina izmjesti vani kaže:

-Mislim da je on nama nudio da izađemo zadnjim avionom za Beograd, mislim, ali se ograđujem. Znam da se nisam htjela odvajati od porodice, nije bilo šanse da tako bolesna negdje idem. Znam da je jedne prilike pominjao zašto ne izađemo iz Sarajeva. Za to vrijeme uspjeli su me kontaktirati njegova majka i sestra, dijete su viđali, posjećivali, išli smo i kod njih za vrijeme rata. Oni su bili izuzetno korektni i ja nemam nijedne ružne riječi za Harijevu majku, pominjem je uvijek s dubokim poštovanjem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Imali smo taj neki dio pauze kada smo bili u Belgiji a kad smo se vratili u Sarajevo Mak je ponovo bio u kontaktu sa porodicom.

Koliko je Mak bio svjestan da njegovoj porodici nešto fali, da je tata tu samo povremeno, da ne živi s njim… Maja kaže da je njena porodica odigrala značajnu ulogu u tome pa se Mak nikada nije osjećao manje vrijednim.

-Moji roditelji, moja, sada već, rahmetli sestra, Maka su voljeli više od svega. Tu ljubavi nije falilo. Bio im je sve na svijetu. Pravili smo neku kompenzaciju da ne osjeti to odsustvo očeve figure, imali smo uvijek neko objašnjenje, tata radi takav posao, na putu je i tome slično. Ništa tu nije bilo problematično, sve je prošlo bezazleno, prihvatio je to kao dio svog života, jer jednostavno nije znao za bolje, za drugačije – govori ona.

Sa sadašnjom Harijevom suprugom Jasminkom Maja je imala korektan odnos. Upoznala ju je kada je bila u Belgiji, dolazili su kod nje u stan u Antverpenu.

-Meni je bilo bitno da dijete bude sa ocem, ugostila sam ih, imala vrlo korektan odnos. Nismo naravno bile prijateljice, ali nakon povratka mog u Sarajevo, taj se odnos totalno promijenio, nestao je. Ni sa Makom ni sa mnom. Nema nikakav odnos prema Maku a trebala bi bar imati poštovanje. Ne treba da ga voli, ali da ga uvažava kao dijete svog muža, to svakako da. Aidu, Harijevu prvu suprugu, nisam lično upoznala, ona je ispala čovjek prema mom djetetu. To je čovjek i to je majka. Aida je imala jedina pravo i razloga da bilo šta kaže. Jedina je imala pravo da to dijete izignoriše, ali nije! Veliki je čovjek i kapu joj skidam na njenom odnosu prema Maku.

Poslije rata 2001. godine Majina mama se razboljela od karcinoma i ona je odlučila da se vrati iz Belgije kako bi joj bila pri ruci. Stan je bio devastiran, trebalo ga je popravljati, njen tata je u poznim godinama dizao kredit da bi imali gdje da se vrate.

-Od Harija nikada ništa nisam tražila. Zvanično nikada nisam zatražila alimentaciju, nije mi to palo napamet ni poslije rata. Hari je pomagao, imao je odriješene ruke da pomogne koliko hoće, može i koliko želi. Na sudu ne postoji alimentacija koju sam ja zatražila od Harija Varešanovića iako smo mi bili u groznoj situaciji poslije rata. Mama mi je umrla 2010. godine a onda sam 2015. godine izgubila i sestru koja je umrla sa 49 godina – kaže nam Maja.

Domaćin svadbe

Ali vrlo brzo, ne želeći se prisjećati tih tužnih momenata, se vratila na vesele teme, na svadbu njenog sina jedinca. Oženio je Ružu i s njom se odselio u Njemačku u potrazi za boljim i kvalitetnijim životom.

-Hari je čak bio i domaćin svadbe. To je bila jedna jednostavna ali prekrasna svadba, odnosno svadbeni ručak na kojem su bili osim Maka i njegove izabranice Ruže, kumovi Dado Čaušević i vlasnica vinarije Vukoje iz Trebinja, Jagoda Vukoje, moj otac, Harijeva majka i sestra, Nihad Voloder, Koke… Sretna sam što je moj Mak našao divnu ženu, prekrasnu osobu, a u drugu ruku toliko mi je teško što više nije samnom. Ali, svjesna sam da svako bira i traži svoj put i ja ću mu, kao i do sada, biti najveća moguća podrška u životu – priča nam mama Maka Varešanovića.

Aida je u svoj ovoj priči ispala „pravi džek“

Bez obzira na sve što se i kako izdešavalo, Maja nikada nije doživjela neku neprijatnost od Harijeve tadašnje supruge Aide.

-Ja zaista toj ženi skidam kapu. Mak je imao s njom kontakt, a ako smijem to reći, Aida mu je omiljena osoba porodice Varešanović. Kapa do poda za tu ženu. Nikakvu neprijatnost mi nisu napravili, a ni ja njima, ali zaista ta žena je ispala „pravi džek“ u svoj toj priči.

Mak je čak bio i na vjenčanju njegove sestre Nađe sa cijelom porodicom. Izuzetno voli Aidu, ali ja ne ulazim previše u te odnose otkako je Mak postao punoljetan. Njemu sam sve to prepustila. Mak se sa sestrom i bratom upoznao kada je punio 18 godina, tada su oboje došli da ga upoznaju. To je jedna divna gesta iza koje vjerujem stoji Hari. Hari je sa Aidom dobio sina dvije godine nakon što se Mak rodio, 1994. godine dakle to je još jedna potvrda da ja, niti moj sin, nismo krivi za raspad braka. To se desilo mnogo mnogo godina kasnije. Očito su bili u problemima i kasnije se pomirili.

Piše: Dženita Hasović-Mirvić / Express

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Drogerasi – Sake Naograiso Part 1 (Crack House Family)

Drogerasi – Sake Naograiso Part 1 (Crack House Family)

“TADA JE NASTALA MAGIJA”: Od legendarnog koncerta grupe U2 u Sarajevu prošlo je 25 godina

“TADA JE NASTALA MAGIJA”: Od legendarnog koncerta grupe U2 u Sarajevu prošlo je 25 godina