in

Džindić: BiH je u evropskom vrhu po proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora

Slatka-Tajna.Eu

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prilikom posjete vjetroelektrani Podveležje i hidroelektrani Salakovac na Neretvi izjavio je da je razvoj i izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u snažnom usponu u našoj zemlji i rezultat je kvalitetne strategije koju smo načinili s ciljem prelaska na obnovljive izvore energije istovremeno vodeći računa o energetskoj nezavisnosti zemlje.

“Izuzetno sam zadovoljan zatečenim stanjem na Podveležju gdje smo pokazali da se ista zemljišna površina može iskoristiti za proizvodnju električne energije iz dva izvora – vjetra i sunca jer je pri kraju procedura izgradnje solara na području Vjetroparka te ćemo pored 48 MW koji je kapacitet Vjetroelektrane, imati i fotonaposku elektranu snage 45 MW, što je ukupna investicija od 200 miliona KM”, izjavio je ministar Džindić.

Dodao je da je Federacija BiH prošle godine proizvela preko 50 posto električne energije iz obnovljivih izvora čime “odgovorno tvrdim, predstavljamo područje koje je u samom evropskom vrhu po proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora što je informacija kojom se možemo dičiti.”

“Vjetar, sunce i voda su bogatstvo i resurs koji nam je Bog dao i mi to koristimo na najbolji način i pri tome se brinemo i o energetskoj nezavisnosti, ali i zaštiti životne okoline”, izjavio je Džindić prilikom obilaska HE Salakovac ističući da su “vode resurs koji treba koristiti, ali ih trebamo i zaštiti te je to i razlog zabrane izgradnje mini hidroelektrana koje je u zakonske okvire uvrstilo naše ministarstvo”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Domaćin posjete je bio Ramiz Zahirović, direktor Hidroelektrana na Neretvi u čijem sastavu radi i vjetropark.

Vjetroelektrane Podveležje, koja je u rad puštena prošle godine je instalirane snage 48 MW, godišnja proizvodnja 130 GWh, a prilikom izgradnje 2 miliona KM je dato lokalnoj zajednici za prijateljsko okruženje.

Planirana fotonaponska elektrana je snage 45 MW, godišnja proizvodnja će biti 70 GWh. Ovdje se radi o idealnoj kombinaciji sunca i vjetra u proizvodnji električne energije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U MLADOSTI JE IZVODIO STRIPTIZ NA SCENI: Davor Gobac u neobičnoj košulji na Demo Stage Festivalu

Saša Matić najavio veliki solistički koncert u Tuzli