in

ASSOCIATED PRESS SUMIRAO DEBATU NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-a: Istaknut govor predsjedavajućeg Predsjedništva BIH, o Vučiću ni riječi uprkos samohvalama

ASSOCIATED PRESS SUMIRAO DEBATU NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-a: Istaknut govor predsjedavajućeg Predsjedništva BIH, o Vučiću ni riječi uprkos samohvalama
Slatka-Tajna.Eu
ASSOCIATED PRESS SUMIRAO DEBATU NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-a: Istaknut govor predsjedavajućeg Predsjedništva BIH, o Vučiću ni riječi uprkos samohvalama

“Associated Press” je objavio tekst u kojem sumira posljednju debatu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u kojoj je fokus nakon dvije godine dominacije pandemijske krize prebačen na rat u Ukrajini.

U tekstu su citirani dijelovi izlaganja predstavnika Gane, Kazahstana, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Poljske, Ukrajine i Slovačke.

“Osjećamo ne samo užas gledajući takvo namjerno razaranje gradova i mjesta u Evropi 2022. godine. Ovaj rat osjećamo direktno u našim životima u Africi”, rekao je u srijedu predsjednik Gane Nana Addo Dankwa Akufo-Addo.

“Svaki metak, svaka bomba, svaka granata koja pogodi metu u Ukrajini, pogađa naše džepove i naše privrede u Africi”, dodao je.

Ističu da je bilo malo govora koji su isključili bilo kakvo spominjanje sukoba, ali rat je odjeknuo čak i bez direktnog spominjanja.

Kassym-Jomart Tokayev, predsjednik Kazahstana, nikada nije ispustio spominjanje riječi “Ukrajina” ili “Rusija”, ali je napravio nekoliko naizgled oštrih aluzija.

Započeo je svoje primjedbe oslikavanjem turobne slike svijeta katapultiranog u “novo, sve gorče razdoblje geopolitičkog sukoba” koje je iznjedrilo “perspektivu upotrabe nuklearnog oružja”.

“Samo nekoliko sati kasnije, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji nije prisustvovao radu Generalne skupštine UN-a, izjavio je da neće oklijevati upotrijebiti nuklearno oružje za odbranu teritorija svoje zemlje”, navodi Associated Press.

Foto: EPA-EFE

Tema teritorijalnog suvereniteta odjekivala je i u drugim govorima, jer su se zemlje koje su se suočile s povredama pozivale na vlastite traume ili navodile sudbinu Ukrajine kao strah.

“Ni u Bosni i Hercegovini ne smijemo šutjeti. To dugujemo našim živim sjećanjima na strahote rata i agresije”, kazao je u srijedu Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Sistem Ujedinjenih naroda nije bio u stanju spriječiti ili zaustaviti rat u mojoj zemlji u razdoblju između 1992. i 1995. Nažalost, to se ponovilo s Ukrajinom”, dodao je,

Autori navode da se Rusiju već dugo otpužuje da pokušava ponovo destabilizovati Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Dodaju da je Džaferovićev govor stigao dan nakon što se Putin sastao sa saparatističkim liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom.

Isto tako moldavska predsjednica Maia Sandu pozvala je na “potpuno i bezuvjetno povlačenje ruskih trupa” iz Pridnjestrovlja.

“Poljska je ukrajinski saveznik koji je primio najviše izbjeglica, a predsjednik Andrzej Duda je u svom govoru u utorak 34 puta spomenuo tu zemlju”, navodi Associated Press.

“Ne smijemo zaboraviti one koji pate”, rekao je Duda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Sjetimo se da je šest mjeseci ruske agresije u Ukrajini donijelo najveću humanitarnu krizu u Europi od Drugog svjetskog rata”, istakao je.

Ali Duda je također istaknuo kako je Ukrajina privukla pozornost svijeta dok mnoge druge važne krize izvan Europe nisu.

“Jesmo li bili jednako odlučni tokom tragedija Sirije, Libije, Jemena? Nismo li se vratili uobičajenom poslu nakon dvije velike tragedije Demokratske Republike Kongo, ratova na rogu Afrike, i dok osuđujemo invaziju na Ukrajinu, dajemo li jednaku težinu borbenim plaćenicima koji žele destabilizirati Sahel i prijete mnogim drugim državama u Africi?”; dodao je.

Autori ističu da je samo prvog dana Ukrajina spomenuta 150 puta u govorima lidera, uključujući i sekretara UN-a Antonia Guterresa.

Rat je bio provučen kroz cijeli njegov govor, dok je prelazio na njegove turobnije rezultate.

“Borbe su odnijele hiljade života. Milioni su raseljeni. Milijarde širom svijeta su pogođene”, rekao je.

U jedinom videoobraćanju Generalnoj skupštini, za koje je dobio posebno odobrenje, sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prozvao je sedam zemalja koje su glasale protiv njegovog izlaganja.

“Sedam, sedmorica koji se boje video obraćanja. Sedam koji na načela odgovaraju crvenim gumbom, samo sedam”, rekao je Zelenski.

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova rekla je da je dužnost drugih zemalja da se zalažu za Ukrajinu.

“Demokratski svijet i svi mi moramo biti glas Ukrajine. Glas koji neće šutjeti, glas koji će nastaviti svjedočiti o zločinima Rusije u Ukrajini”, rekla je u utorak.

“Glas koji će se sjećati i koji će djelovati tako da niko više ne smije počiniti takve zločine”, dodala je.

Iako se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio svojim govorom, u svjetskim medijima ga niko nije primjetio niti zabilježio. 

“Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji. Zato što se neko drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misija najvažnijih zemalja svijeta da mi čestitaju. Izašli su iz sale da bi me sačekali u dijelu iza govornice da čestitaju i da kažu da ovo nisu čuli u posljednjih 10 godina”, rekao je predsjednik Srbije.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JOVANA MISICA POTKAČILA OCA STEFANA KARIĆA: Uzvratila mu žestoko na prozivke

JOVANA MISICA POTKAČILA OCA STEFANA KARIĆA: Uzvratila mu žestoko na prozivke

Još jedna katastrofa bh. košarkašica!

Još jedna katastrofa bh. košarkašica!