in

Sabor odbio izvješće HERA-e; izglasan niži PDV za dio energenata

Sabor odbio izvješće HERA-e; izglasan niži PDV za dio energenata
Slatka-Tajna.Eu
Sabor odbio izvješće HERA-e; izglasan niži PDV za dio energenata

Sabor izglasao niži PDV za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevnog drva…

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U prvom glasovanju od početka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, zastupnici su izglasali izmjene Zakona o PDV-u, koje bi građanima trebale pomoći pri plaćanju sve većih računa za energente, kao i izmjenu 62 zakona povezana s uvođenjem eura.

Jednoglasno je odbijeno izvješće o radu HERA-e za prošlu godinu, koje nije prihvatila ni Vlada ni saborski Odbor za gospodarstvo. Kritike, osobito iz oporbenih redova, čule su se i tijekom glasovanja.

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno odbio Izvješće o radu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za prošlu godinu, a Vladu je obvezao da kvartalno izvještava Odbor za gospodarstvo o stanju i poduzetim mjerama za sigurnost opskrbe zaštićenih kupaca prirodnim plinom.

Za zaključak da se ne prihvaća Godišnje izvješće o radu HERA-e i izvješće o ostvarenju njenog proračuna za prošlu godinu, glasovalo je129 zastupnika.

Sabor je, na prijedlog Kluba HDZ-a, obvezao Vladu da najmanje jednom kvartalno izvještava saborski Odbor za gospodarstvo o stanju i poduzetim mjerama vezano za sigurnost opskrbe zaštićenih kupaca prirodnim plinom.

To je dužna raditi u razdoblju dok je na snazi Odluka o proglašavanju ranog upozorenja vezano uz razinu kriznih stanja zaštite sigurnosti i opskrbe plinom.

Hrvatski sabor nije prihvatio tri zaključka koje je predložilo11 oporbenih klubova, među njima i onaj da se obveže Vladu da mu u roku osam dana od donošenja zaključka, predloži razrješenje predsjednika i svih članova HERA-e.

Milatić: U najkraćem roku koraci za razrješenje i izvor novih članova UV

– Neprihvaćanjem HERA-ina izvješća Vlada je poslala jasnu poruku što misli o radu Agencije, no s obzirom na specifičan postupak imenovanja članova Upravnog vijeća, nije moguće u predloženom roku provesti zakonsku proceduru, objasnio je Vladin predstavnik Ivo Milatić. Vlada, naglasio je, planira u najkraćem roku poduzeti sve moguće korake u vezi razrješenja i izbora novih članova Upravnog vijeća.

Takvim ishodom oporbenog zaključka nije bio zadovoljan Peđa Grbin (SDP).

– Svi smo se složili da HERA nije radila dobro, ali ostavit ćemo iste ljude koji su Agenciju vodili;to pokazuje da se neke odluke, barem iz reda vladajuće većine, donose sa figom u džepu, ustvrdio je. Vladajuće je prozvao da odbijanjem zaključka oporbe ‘zapravo žele čim prije aferu u Ini pomesti pod tepih’. Želite da ova priča nestane, ali to nije moguće, jer posljedice pljačke osjetit će svi građani i gospodarstvo već na slijedećim računima, izjavio je Grbin.

Neprihvaćanje HERA-ina izvješća u Saboru, epilog je nezadovoljstva radom te neovisne Agencije koje se od izbijanja afere oko Inina plinskog poslovanja moglo vidjeti kako u političkoj, tako i općoj javnosti. Apostrofiralo se kako je upravo HERA imala spornu ulogu u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna.

Žamboki nije došao ni na Odbor, ni u Sabor

Nezadovoljstvo radom HERA-e u prošloj godini izrazila je hrvatska Vlada, a premijer Andrej Plenković najavio da će saborska većina biti za promjene u toj Agenciji, odnosno za smjenu njenog Upravnog vijeća u kojemu su predsjednik, zamjenik i troje članova, a da će oni biti na funkciji dok se ne izaberu novi.

Predsjednik Upravnog vijeća HERA-e Danijel Žamboki potom je podnio ostavku, no na svojim pozicijama i dalje su njegov zamjenik Željko Vrban te članovi Dalibor Pudić, Nikola Vištica i Alenka Kinderman Lončarević.

Negativno mišljenje o svom radu HERA je dobila i od nadležnog saborskog Odbora za gospodarstvo, a potom i od saborskih zastupnika.

Zamjeraju joj da nije odradila svoj posao u aferi preprodaje plina iz Ine, odnosno da nije primijetila pljačku od milijarde kuna, iako joj je zadaća nadzirati svega 14 trgovačkih društava na tom polju.

Čudili su se i kako Agenciji nije bilo sumnjivo da opskrbljivač u Slavoniji uzima pet puta više plina nego inače, pa dalje trguje po cijeni koja nije tržišna.

U vrlo opširnom Izvješću nisam uspio naći podatak koji bi na bilo koji način detektirao ili ukazao na anomaliju u trgovini i cijeni plina, vezano za nedavnu aferu u Ini koja se procjenjuje na milijardu kuna, istaknuo je HDZ-ov Žarko Tušek. Upitao je i – kako HERA-a, s obzirom na sve informacije i ovlasti koje ima, nije uočila ništa sumnjivo u toj aferi?

Popisu onih koji zbog afere s plinom moraju otići, oporba je dodala i resornog ministra gospodarstva i cijelu Vladu.

Zastupnike je posebno ljutilo što Žamboki, koji još nije formalno razriješen, nije želio doći ni na sjednicu saborskog odbora, ni na plenarnu sjednicu Sabora.

Jandroković Grmoji: Molim birajte riječi

Izmjenama se snižava stopa PDV-a na pet posto za isporuku grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke. Uvodi se stopa PDV-a od nula posto za isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Objedinjeno je većinom izglasan i paket izmjena 62 zakona radi pune prilagodbe hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura. Izmjenama se tako odredbe u kojima su novčane kazne izražene u kunama mijenjaju u eure.

Nikola Grmoja (Most) prigovorio je što se u vrijeme najveće krize i inflacije mijenja 900 zakona radi ambicije jednog čovjeka i njegove buduće sinekure.

– A kada se treba obračunati s korupcijom i urediti društvo nema vas nigdje, poručio je Grmoja vladajućima i najavio saslušanja na saborskom Antikorupcijskom vijeću članova uprave i Nadzornog odbora INA-e, te ministara. Želim uputiti poziv lopovu kojeg ste imenovali u Hrvatsku narodnu banku, kazao je Grmoja misleći na bivšeg ministar gospodarstva Tomislava Ćorića.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo je izlaganje Grmoje poručivši mu da ne može nazivati lopovom osobu koja nema nikakvu presudu i koja nije prisutna.

– Molim birajte riječi, apelirao je Jandroković.

Uključio se i Miro Bulj (Most) kazavši “ako je netko lopov onda je lopov” i da ne može nitko narediti što će govoriti.

– Sramotno da nakon oštećenja Ine i proračuna Sabor nije imao raspravu o pljački. Ne bi ni imao niti ovu raspravu da nismo skupili potpise i uvrstii je u proceduru, rekla je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika Zeleno-lijevi blok.

– Vlada će u najkraćem roku poduzeti sve oko imenovanja novih članova kako bi se omogućilo neometano funkcioniranje agencije, najavio je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Bauk: Oni koji se griju na struju biti će u težem položaju

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk upozorio je da će ove zime oni koji se griju na struju naći u puno težem položaju od onih koji se griju na druge načine te je predložio amandman kojim bi se ta nepravda ispravila.

– Dio stanovnika Hrvatske, uglavnom Dalmatinci, nemaju se prilike grijati na plin, stoga bi ograničavanje cijene električne energije za sve jednako neovisno o polugodišnjoj potrošnji bilo pravedno, kazao je Bauk obrazlažući SDP-ov amandman na izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), a koji je vladin predstavnik odbio.

Vladine mjere postavile su granicu polugodišnje potrošnje na 2500 kWh iza koje će se od listopada plaćati viša cijena struje.

– To je kao da se ukinu kategorije u boksu pa se svi natječu u jednoj kategoriji, rekao je Bauk. Poskupljenje električne energije i obračun PDV na tu, skuplju cijenu ima blagotvorni učinak na državni proračun, ali razorni na proračune kućanstava, ustvrdio je.

Vladin predstavnik odbio je i sve ostale oporbene amandmane na izmjene Zakona o PDV-u, među kojima i onaj da se PDV na menstrualne potrepštine snizi na najnižu moguću stopu od pet posto.

– To je ogromna stavka u kućnom budžetu, žene u državni proračun uplate godišnje 120 milijuna kuna na osnovu menstrualnog poreza, to je nepravedno i nepošteno, kazala je Sabina Glasovac (SDP).

Zastupnici će glasovati i o ostalim raspravljenim prijedlozima zakona među kojima su i dva zakonska prijedloga iz resora Ministarstva pravosuđa – izmjene zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te o Pravosudnoj akademiji.

Uz to, glasovat će i o izmjenama Zakona o PDV-u koje donose snižene stope za isporuke grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Izmjenama se predlaže i da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade, a kako bi se potaknulo korištenje obnovljivih izvora energije. Stopom od nula posto oporezivala bi se sva potrebna oprema i radovi, a isporuka solarnih ploča bez ugradnje i sve ostale opreme kao trgovačke robe i dalje bi se oporezivala po stopi od 25 posto.

Zakonske izmjene provode se i zbog uvođenja eura.

Prije toga provest će se izjašnjavanje saborskih zastupnika o predloženim amandmanima. Raspravit će se i prijedlog Zakona o gnojidbenim proizvodima, kojim se on usklađuje s europskim pravnim okvirom te se, uz ostalo, jasnije i preciznije normativno regulira provedba nacionalnih odredbi o gnojidbenim proizvodima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U DRUŠTVU PRIJATELJA: Goca Božinovska objavila samo jednu fotografiju sa sinove svadbe

U DRUŠTVU PRIJATELJA: Goca Božinovska objavila samo jednu fotografiju sa sinove svadbe

Pol Pogba optužen za vještičarenje

Pol Pogba optužen za vještičarenje