in

RAT UŽIVO: ‘Ruska prijetnja nuklearnim oružjem neće utjecati na podršku SAD i njenih saveznika Ukrajini!’

RAT UŽIVO: ‘Ruska prijetnja nuklearnim oružjem neće utjecati na podršku SAD i njenih saveznika Ukrajini!’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: ‘Ruska prijetnja nuklearnim oružjem neće utjecati na podršku SAD i njenih saveznika Ukrajini!’

22:50 Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ruse da “protestuju, uzvrate, pobjegnu ili se predaju Ukrajini” u svom svakodnevnom obraćanju.

„Vrijeme je da vi izaberete, da muškarci izaberu da umru ili da žive“, rekao je Zelenski na ruskom.

22:30 Sekretar za štampu američkog ministarstva odbrane Patrick Ryder rekao je 22. septembra da ruska prijetnja nuklearnim oružjem neće utjecati na podršku SAD i njenih saveznika Ukrajini.

22:15 U prva 24 sata otkako je Rusija naredila djelomičnu mobilizaciju, ruske novinske agencije javljaju da se prijavilo 10.000 rezervista.

Sergej Šojgu najavio je da će 300.000 rezervista biti poslano u Ukrajinu.

21:30 Države članice NATO-a snažno su u čevrtak osudile namjeru održavanja tzv. referendume na teritoriju Ukrajine pod ruskom okupacijom te su odbacile rusku “neodgovornu nuklearnu retoriku”.

“Najoštrije osuđujemo plan za održavanje tzv. referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji ukrajinskih područja koje djelomično kontrolira Rusija”, kaže se u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine ambasadori država članica NATO-a.

Rusija je najavila održavanje referenduma u područjima Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona.

Članice NATO-a ističu da nikada neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ukrajinskog teritorija.

“To je ukrajinski teritorij. Pozivamo sve države da odbace očigledne ruske pokušaje osvajanja teritorija”, navodi se u izjavi.

U izjavi se također odbacuje “neodgovorna nuklearna retorika”.

“Rusija snosi punu odgovornost za rat, ogromnu patnju koju njezina agresija donosi ukrajinskom narodu, kao i za cijenu svog rata, uključujući i za ruski narod koji se sada mobilizira. Rusija ima u svojim rukama okončanje sukoba i mora odmah zaustaviti ovaj rat i povući se iz Ukrajine”, stoji u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća.

19:07 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napustio je sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon što je optužio Ukrajinu i njene zapadne saveznike za “nekažnjavanje” u Donbasu, javlja Guardian.

‘‘Ukrajina i njezini saveznici pokušavali su nam nametnuti potpuno drugačiji narativ o ruskoj agresiji”, ustvrdio je Lavrov.

Lavrov je kasnio gotovo sat i pol na sastanak Vijeća sigurnosti UN-a i izgledalo je kao da želi otići čim završi govor.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly govorio je na sjednici Vijeća nakon obraćanja Lavrova, gdje je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržavati Ukrajinu do kraja, odnosno koliko god bude potrebno.

Cleverly je rekao da je Rusija pokušala “svaliti krivnju na one koji uvode sankcije” i da “svakim danom razorne posljedice ruske invazije postaju sve jasnije”.

21:10 Ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk, koji je uhapšen još u aprilu razmijenjen je s Rusijom u sklopu razmjene zarobljenika. Ukrajinci kažu da se 200 ukrajinskih zatvorenika vratilo kući u zamjenu za Medvedčuka. Tu je razmjenu prokomentirao čečenski vođa Ramzan Kadirov.

“Izuzetno sam nezadovoljan jučerašnjom razmjenom. Čak mi je cijela situacija neshvatljiva. Kad god su se donosile borbene ili taktičke odluke, mi, aktivni sudionici specijalne operacije, bili smo konsultirani.

Razumijem da je na vrhu Ministarstva odbrane to mnogo vidljivije, ali smatram da se kriminalci prepoznati kao teroristi ne mogu mijenjati za vojnike. Razumio bih da postoji ekvivalentna razmjena – vojnik za vojnika, agent za agenta… Imamo puno zarobljenika Oružanih snaga Ukrajine, koje promijenite barem sto na jednog, oni će i dalje ostati”, kazao je Kadirov.

20:35 Članice NATO-a snažno su osudile namjeru održavanja tzv. referenduma na teritoriju Ukrajine pod ruskom okupacijom te su odbacile rusku “neodgovornu nuklearnu retoriku”.

“Najoštrije osuđujemo plan za održavanje tzv. referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji ukrajinskih područja koje djelomično kontrolira Rusija”, kaže se u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća, tijela koje čine ambasadori država članica NATO-a.

19:50 Šef ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je u četvrtak da je postotak oslobođenih ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su pretrpjeli mučenje dok su bili u ruskom pritvoru “prilično visok”.

Kirilo Budanov govorio je na konferenciji za novinare dan nakon što je dogovorena razmjena zarobljenika između Rusije i Ukrajine u kojoj je učestvovalo skoro 300 ljudi, uključujući strance, prenio je Reuters.

Neki od ukrajinskih zarobljenika koje je Rusija oslobodila trenutno su na rehabilitaciji u bolnici u Ukrajini, rekao je ministar unutrašnjih poslova Denys Monastyrskyi na istoj konferenciji za novinare.

19:40 Vlada Češke obavijestila je klubove iz najjače hokejske lige svijeta NHL-a da njihovi ruski igrači nisu dobrodošli na utakmice u Pragu zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je The Washington Post. Nacionalna hokejaška liga (NHL) odigrat će prve utakmice u Europi od početka pandemije koronavirusa, a 7. i 8. oktobra u Pragu će se sastati Nashville Predatorsi i San Jose Sharksi.

19:30 Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da natjera ruskog predsjednika Vladimira Putina da položi račun za invaziju na Ukrajinu. “Ne možemo dopustiti da predsjednik Putin prođe nekažnjeno”, rekao je čelnik američke diplomacije na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Ukrajini.

19:05 Finske vlasti kažu da je na rusko-finskoj granici promet intenziviran, ali da je situacija pod kontrolom.

Kako su kazali, tokom srijede iz Rusije je došlo 4828 putnika. To je znatno više nego isti dan prošle sedmice, tada ih je bilo 3133.

18:54 Ukrajina je poslala poruku Rusima koji će biti prisilno mobilizirani i poslani na front. Učinio je to savjetnik Volodomira Zelenskog Mihajlo Podoljak. “Prisilno regrutirani Rusi koji ne želite sramotno umrijeti u stranoj zemlji, predajte se kad se ukaže prva prilika. Ukrajina vam jamči život i dostojanstven tretman. Prema Ženevskoj konvenciji, nećete biti izručeni Rusiji osim ako to ne želite”, napisao je.

18:24 Nekim Rusima uhapšenim zbog prosvjedovanja protiv odluke predsjednika Vladimira Putina o uvođenju djelomične mobilizacije uručeni su pozivi za vojnu službu dok su bili u pritvoru, objavila je udruga za ljudska prava OVD-Info.

18:02 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov počeo je govor rekavši da je bilo pokušaja nametanja ideje o “ruskoj agresiji” u Ukrajini. Dalje je govorio o povijesnom odnosu između Ukrajine i Rusije i opisao je Ukrajinu kao “totalitarnu”. Dodao je da je “zabrinut za sudbinu ruskih vojnika koje je Ukrajina zarobila”.

17:54 Šef UN-a Antonio Guterres započeo je današnju sjednicu UN-a rekavši da “ruski rat protiv Ukrajine ne pokazuje znakove popuštanja”. Rekao je da su rasprave oko mogućeg nuklearnog sukoba “potpuno neprihvatljive”, dodavši da je zabrinut zbog planiranih referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine. Guterres je dalje rekao kako je situacija u nuklearnoj elektrani Zaporižji i dalje razlog za veliku zabrinutost. Ipak, pozdravio je oslobađanje 300 zatvorenika u razmjeni između Rusije i Ukrajine tokom noći.

17:42 Na marginama sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom. Wang je rekao da prošireni i dugotrajni rat nije u interesu nikome. Dodao je kako se nada da će se “plamen rata” ugasiti što je prije moguće, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova. Kina je ranije pozvala na “prekid vatre kroz dijalog” nakon što je Rusija najavila djelomičnu mobilizaciju. Kina je odbila osuditi postupke Moskve, ali je više puta rekla da podržava suverenitet svih zemalja, misleći pritom na Ukrajinu.

17:28 Na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku nalaze se i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba i njegov ruski kolega Sergej Lavrov. Kuleba je ranije rekao da planira držati sigurnu društvenu distancu od Lavrova, prenosi Reuters.

16:24 Njemačka vlada objavila je da je Njemačka spremna primiti ruske dezertere, prenosi AFP.

15:46 Savjetnik Volodimira Zelenskog Anton Gerašenko objavio je dvije fotografije za koje kaže da su snimljene na ruskom aerodromu Vnukovo. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Je li ovo gomila ljudi koji se žele prijaviti?” pita se Gerašenko misleći očito na prijavu za vojsku.

“Ne, ovo su Rusi koji žele pobjeći, ovo su redovi u zračnoj luci Vnukovo u Rusiji. Rusi nisu spremni srušiti režim u Rusiji, čekaju da to učine Ukrajinci”, napisao je.

15:10 Vjekoslav Prebeg, hrvatski državljanin koji je u maju zarobljen kod Mariupolja u Ukrajini te mu je prijetila smrtna kazna, danas se vratio u Hrvatsku.

14:12 Ruske neovisne novine Novaya Gazeta izvijestile su da Rusija planira mobilizirati najmanje milion ljudi. Vladimir Putin je jučer insistirao na tome da će djelimična vojna mobilizacija utjecati samo na mali broj muškaraca, dok je ruski ministar odbrane rekao da je plan regrutirati 30 hiljada ljudi.

Međutim, Novaya Gazeta, nezavisne ruske novine, citirale su neimenovanog dužnosnika u vladi predsjednika Putina koji je rekao da je pravi plan pozvati milion ljudi. Izvor je rekao da jedna tačka u Putinovom dekretu koja je bila povjerljiva i stoga skrivena od javnosti sadrži tu brojku.

13:48 Njemačka demokršćanska opozicija optužila je kancelara Olafa Scholza da svojim odbijanjem slanja tenkova Ukrajini unosi razdor u Evropi.

13:17 Vjekoslav Prebeg, kojeg su u aprilu u Ukrajini zarobili Rusi, danas bi trebao stići u Hrvatsku.

12:20 Potvrđena su imena petorice britanskih državljana koje su tokom noći oslobodile snage uz podršku Rusije u Ukrajini.

Aiden Aslin, Shaun Pinner, John Harding, Dylan Healy i Andrew Hill prevezeni su u Rijad u Saudijskoj Arabiji prije nego što su vraćeni u Britaniju.

11:55 Britanska premijerka Liz Truss rekla je da Velika Britanija neće odustati dok Ukrajina ne pobijedi. 

11:27 Rusija i Ukrajina su jučer izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika.

10:49 Sjeverna Koreja tvrdi da nikada nije prodavala oružje Rusiji i da to ne planira učiniti u budućnosti.

10.00 Zrakoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine nastavlja uništavati protuzračnu odbranu protivnika američkim raketama HARM. Ovo su gubici u jednom danu.

 

09.30 Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoj dnevni obavještajni brifing o situaciji u Ukrajini.

“Pred Rusijom su novi problemi. Borit će se s logističkim i administrativnim izazovima mobilizacije 300.000 ljudi. Vjerovatno će pokušati uspostaviti nove formacije s mnogim od tih trupa, za koje je malo vjerovatno da će biti borbeno učinkovite još mjesecima.

Čak će i ova ograničena mobilizacija vjerovatno biti vrlo nepopularna među dijelovima ruskog stanovništva. Putin prihvaća značajan politički rizik u nadi da će stvoriti prijeko potrebnu borbenu moć.

Ovaj potez zapravo je priznanje da je Rusija iscrpila svoje zalihe voljnih dobrovoljaca za borbu u Ukrajini”, objavili su.

Image

09.00 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je opisala govor Joea Bidena u UN-u kao nepristojan te je optužila američkog predsjednika da je pogrešno citirao Putina.

“Što se tiče govora predsjednika Sjedinjenih Država, smatram da je potpuno nepristojno kako je počeo taj govor. Nepristojno ne zato što nemaju pravo govoriti ili nemaju pravo dirati druge zemlje. Nego nepristojno jer je tvrdio da citira predsjednika Rusije. Mi smo, kao i uvijek, počeli dvaput provjeravati Bidenove riječi. Biden je to sigurno rekao, ali predsjednik Rusije nije rekao ono što je Biden prenio”, rekla je Zaharova, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Dodala je da je Putin rekao potpuno suprotno od onoga što su prenijeli Biden i američki mediji. “To je njihova propaganda”, rekla je.

08.00 Sažetak Glavnog stožera: U Luganskoj oblasti okupatori su nasilno iselili stanovnike dva naselja, Rusi su napali Zaporožje.

alt

07.00 Žestoke su reakcije svih zapadnih čelnika na Putinov govor. Svijet još od kubanske raketne krize prije 60 godina nije bio pod nuklearnom prijetnjom. Sjevernoatlanski savez budno prati stepen nuklearne pripravnosti u Rusiji, ističe glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Putinova poruka da je Rusija, ako bude prisiljena, spremna upotrijebiti i nuklearni arsenal povod je, kaže, za dodatni oprez.

– To je opasna i neoprezna retorika. Ovo nije novo. Putin je to napravio već mnogo puta. On zna da do nuklearnog rata nikad ne bi smjelo doći i da se u njemu ne može pobijediti, kazao je Stoltenberg. 

06.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć se  video-vezom obratio Općoj skupštini UN-a zatraživši sankcije Rusiji, ograničavanje cijene ruskih energenata kao i osnivanje posebnog suda za zločine počinjene u agresiji na njegovu zemlju. Zatražio je kaznu protiv Rusije za zločin agresije, ubijanja i mučenja ljudi, za povredu ukrajinske granice i njezina teritorijalnog integriteta.

Istaknuo je potrebu blokiranja trgovinskih odnosa s Rusijom i izolaciju agresora. Pozvao je i na oduzmanje prava glasa Rusije u međunarodnim organizacijama kao i njezina prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Zahvalio je 101 zemlji koja mu je glasanjem omogućila video-obraćanje te naveo sedam zemalja koje su bile protiv – Kubu, Bjelorusiju, Sjevernu Koreju, Eritreju, Nikaragvu, Rusiju i Siriju. 

– Ukrajina zahtijeva kaznu za ubojstva tisuća ljudi, mučenja i poniženja svojih stanovnika, kao i za katastrofalne turbulencije koje je Rusija izazvala ratom, rekao je Zelenski dodavši da govori u ime države koja je prisiljena na samoobranu. Poručio je i da Ukrajina nije izazvala rat, da su održali 88 rundi pregovora da bi ga spriječili.

05.00 Oružane snage uništile ruski helikopter Mi-24, javlja Glavni stože ukrajinske vojske.

alt


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

A tek što su se zakleli na vječnu ljubav: Kćerka Mire Škorić jednim potezom odala kako se muž ophodi prema njoj! – Senzacija

A tek što su se zakleli na vječnu ljubav: Kćerka Mire Škorić jednim potezom odala kako se muž ophodi prema njoj! – Senzacija

TINA IVANOVIĆ U 48. GODINI POKAZALA KAKO IZGLEDA: Najzgodnija na estradi

TINA IVANOVIĆ U 48. GODINI POKAZALA KAKO IZGLEDA: Najzgodnija na estradi