in

SVEČANO OTVOREN 16. MEĐUNARODNI SAJAM PRIVREDE TEŠANJ 2022: ZDK JE KIČMA PRIVREDE FBIH I BIH

SVEČANO OTVOREN 16. MEĐUNARODNI SAJAM PRIVREDE TEŠANJ 2022: ZDK JE KIČMA PRIVREDE FBIH I BIH
Slatka-Tajna.Eu
SVEČANO OTVOREN 16. MEĐUNARODNI SAJAM PRIVREDE TEŠANJ 2022: ZDK JE KIČMA PRIVREDE FBIH I BIH
zdk.ba

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju je predvodio premijer Mirnes Bašić, prisustvovala je danas svečanom otvorenju 16. međunarodnog sajma privrede “Tešanj – 2022”.

Premijer Bašić presjekao je svečanu vrpcu zajedno s zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Andrewom Jewellom, ambasadorom Rumunije u BiH Antonom Păcurețuom te Semirom Kantićem, predsjednikom Udruženja privrednika “Biznis centar Jelah-Tešanj”, koje je i organizator ovog sajma.

Premijer ZDK je poželio dobrodošlicu izlagačima, istakavši da je tešanjski sajam “jedini sajam u ZDK-u koji je odolio izazovima te opstao”.

“Tešanj je svih 365 dana u godini ekonomsko i privredno središte, a zahvaljujući sajmu danas je i glavna poslovna vijest. Ovo je svojevrsna smotra postignuća privrede Tešnja i tešanjske regije, koja nas svaki dan iznova uči lekcijama kako se radi i razvija”, podvukao je premijer Bašić.

zdk.ba

Naglasio je da je među izlagačima i određen broj firmi koje su koristile poticaje za jačanje konkurentnosti te da priča o programima poticaja u privredi počela prije gotovo dvije decenije.

“Posebno sam ponosan na naše programe poticaja od kojih su mnogi bili pionirski u Federaciji BiH. Programi su kroz godine doživljavali određene promjene, ali je cilj ostao isti – jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i obrta, te stvaranje ambijenta u lokalnim zajednicama za privlačenje investicija, otvaranje novih pogona i zapošljavanje. Naši poticaji daju rezultate, a uz mnogo rada i truda postali smo kičma privrede Federacije BiH i države BiH”, naglasio je premijer ZDK, navodeći da je ovaj kanton lider u industrijskoj proizvodnji, izvozu, te da ima odličnu pokrivenost uvoza izvozom.

“Rast privrede odražava se i na broj zaposlenih. Prije sedam godina broj zaposlenih i nezaposlenih bio je jednak i iznosio je 70.000. Danas imamo 86.000 zaposlenih, naspram 56.500 nezaposlenih. To je dobrim dijelom rezultat naših mjera, ali i mjera koje na području našeg kantona provodi Vlada Federacije BiH. Koristim se ovom prilikom da se zahvalim federalnoj Vladi na čelu s našim premijerom Novalićem”, kazao je premijer ZDK.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministar privrede Zlatko Jelić podvukao je kako je razvoj gospodarstva jedna od ključnih politika Vlade ZDK, a što pokazuju i konkretnom podrškom otvaranju novih preduzeća, otvaranju radnih zona, regresiranjem kamata za kredite privredi…

“Program poticaja Ministarstva za gospodarstvo za 2022. godinu težak je preko 4 miliona KM, a obuhvatio je 11 mjera. Od ovog iznosa, rebalansom smo osigurali dodatnih milion KM, koji smo najvećim dijelom usmjerili u razvoj poslovnih zona. Vlada i Ministarstvo gospodarstva razvijaju poslovne zone od 2009. godine, a ta podrška je posljednjih nekoliko godina mnogo izdašnija. Od 2009. do 2016. za poslovne zone je izdvojeno tri miliona KM, a od 2016. do današnjeg dana izdvojili smo šest miliona KM”, rekao je Jelić.

Najavio je da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o raspodjeli sredstava za poslovne zone u iznosu od 900.000 KM, tako da će ukupna odobrena sredstva za razvoj poslovnih zona dostići 10 miliona KM.

“To je naš doprinos i podrška razvoju gospodarstva i ukupnog poslovnog ambijenta. S tog kursa nećemo skrenuti, jer želimo da ostanemo gospodarski lideri i gradimo bolje uslove za rad i privređivanje i bolju budućnost za našu djecu”, rekao je Jelić.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SRETAN SAM, ISPUNJEN NA SVIM POLJIMA I NEĆU DA PRIČAM O PRIVATNOSTI: Sloba Radanović ni riječi o Jeleninoj trudnoći

SRETAN SAM, ISPUNJEN NA SVIM POLJIMA I NEĆU DA PRIČAM O PRIVATNOSTI: Sloba Radanović ni riječi o Jeleninoj trudnoći

U Srednju strukovnu školu Tomislavgrad stigao plastenik / Bljesak.info

U Srednju strukovnu školu Tomislavgrad stigao plastenik / Bljesak.info