in

RAT UŽIVO: Ukrajinci američkim raketama nanijeli teške gubitke ruskoj avijaciji, Zaharova očajna nakon Bidenovog govora…

RAT UŽIVO: Ukrajinci američkim raketama nanijeli teške gubitke ruskoj avijaciji, Zaharova očajna nakon Bidenovog govora…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinci američkim raketama nanijeli teške gubitke ruskoj avijaciji, Zaharova očajna nakon Bidenovog govora…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdpojqsxwaa1t8-.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdpojqsxwaa1t8-.jpg”,”caption”:””,”bg”:”8b8d80″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdpvj_cxwaehhm4.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdpvj_cxwaehhm4.jpg”,”caption”:””,”bg”:”382a16″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdplolpwqaiwn1i.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdplolpwqaiwn1i.jpg”,”caption”:””,”bg”:”303728″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdpjek0wiaam8a9.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdpjek0wiaam8a9.png”,”caption”:””,”bg”:”3f3834″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdopkq2xeaeqjv7.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdopkq2xeaeqjv7.jpg”,”caption”:””,”bg”:”9b9fb0″}]

11:27 Rusija i Ukrajina su jučer izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika.

10:49 Sjeverna Koreja tvrdi da nikada nije prodavala oružje Rusiji i da to ne planira učiniti u budućnosti.

10.00 Zrakoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine nastavlja uništavati protuzračnu odbranu protivnika američkim raketama HARM. Ovo su gubici u jednom danu.

09.30 Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je svoj dnevni obavještajni brifing o situaciji u Ukrajini.

“Pred Rusijom su novi problemi. Borit će se s logističkim i administrativnim izazovima mobilizacije 300.000 ljudi. Vjerovatno će pokušati uspostaviti nove formacije s mnogim od tih trupa, za koje je malo vjerovatno da će biti borbeno učinkovite još mjesecima.

Čak će i ova ograničena mobilizacija vjerovatno biti vrlo nepopularna među dijelovima ruskog stanovništva. Putin prihvaća značajan politički rizik u nadi da će stvoriti prijeko potrebnu borbenu moć.

Ovaj potez zapravo je priznanje da je Rusija iscrpila svoje zalihe voljnih dobrovoljaca za borbu u Ukrajini”, objavili su.

Image

09.00 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je opisala govor Joea Bidena u UN-u kao nepristojan te je optužila američkog predsjednika da je pogrešno citirao Putina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Što se tiče govora predsjednika Sjedinjenih Država, smatram da je potpuno nepristojno kako je počeo taj govor. Nepristojno ne zato što nemaju pravo govoriti ili nemaju pravo dirati druge zemlje. Nego nepristojno jer je tvrdio da citira predsjednika Rusije. Mi smo, kao i uvijek, počeli dvaput provjeravati Bidenove riječi. Biden je to sigurno rekao, ali predsjednik Rusije nije rekao ono što je Biden prenio”, rekla je Zaharova, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Dodala je da je Putin rekao potpuno suprotno od onoga što su prenijeli Biden i američki mediji. “To je njihova propaganda”, rekla je.

08.00 Sažetak Glavnog stožera: U Luganskoj oblasti okupatori su nasilno iselili stanovnike dva naselja, Rusi su napali Zaporožje.

alt

07.00 Žestoke su reakcije svih zapadnih čelnika na Putinov govor. Svijet još od kubanske raketne krize prije 60 godina nije bio pod nuklearnom prijetnjom. Sjevernoatlanski savez budno prati stepen nuklearne pripravnosti u Rusiji, ističe glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Putinova poruka da je Rusija, ako bude prisiljena, spremna upotrijebiti i nuklearni arsenal povod je, kaže, za dodatni oprez.

– To je opasna i neoprezna retorika. Ovo nije novo. Putin je to napravio već mnogo puta. On zna da do nuklearnog rata nikad ne bi smjelo doći i da se u njemu ne može pobijediti, kazao je Stoltenberg. 

06.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć se  video-vezom obratio Općoj skupštini UN-a zatraživši sankcije Rusiji, ograničavanje cijene ruskih energenata kao i osnivanje posebnog suda za zločine počinjene u agresiji na njegovu zemlju. Zatražio je kaznu protiv Rusije za zločin agresije, ubijanja i mučenja ljudi, za povredu ukrajinske granice i njezina teritorijalnog integriteta.

Istaknuo je potrebu blokiranja trgovinskih odnosa s Rusijom i izolaciju agresora. Pozvao je i na oduzmanje prava glasa Rusije u međunarodnim organizacijama kao i njezina prava veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Zahvalio je 101 zemlji koja mu je glasanjem omogućila video-obraćanje te naveo sedam zemalja koje su bile protiv – Kubu, Bjelorusiju, Sjevernu Koreju, Eritreju, Nikaragvu, Rusiju i Siriju. 

– Ukrajina zahtijeva kaznu za ubojstva tisuća ljudi, mučenja i poniženja svojih stanovnika, kao i za katastrofalne turbulencije koje je Rusija izazvala ratom, rekao je Zelenski dodavši da govori u ime države koja je prisiljena na samoobranu. Poručio je i da Ukrajina nije izazvala rat, da su održali 88 rundi pregovora da bi ga spriječili.

05.00 Oružane snage uništile ruski helikopter Mi-24, javlja Glavni stože ukrajinske vojske.

alt


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Lijepe vijesti stižu iz doma Goce Tržan: Oglasili se nakon truda i borbe – Senzacija

Lijepe vijesti stižu iz doma Goce Tržan: Oglasili se nakon truda i borbe – Senzacija

Bayern nezadovoljan Nagelsmannovim načinom oblačenja, a igračima smetaju njegove izjave

Bayern nezadovoljan Nagelsmannovim načinom oblačenja, a igračima smetaju njegove izjave