in

Imovina države BiH od Skupštine RS do Ustavnog suda

Imovina države BiH od Skupštine RS do Ustavnog suda
Slatka-Tajna.Eu
Imovina države BiH od Skupštine RS do Ustavnog suda

Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH) 22. septembra odlučuje o tome da li je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske (RS) u skladu sa državnim Ustavom.

Krovni pravosudni organ BiH raspravlja na osnovu zahtjeva šest delegata Doma naroda bh. Parlamenta.

O čemu je riječ u Zakonu?

Zakonsko rješenje koje je usvojeno na sjednici entitetskog parlamenta 10. februara, predviđa da na RS (jedan od dva bh. entiteta) bude upisana nepokretna imovina koju koriste institucije RS, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe koje je osnovala RS, gradovi ili opštine.

Da li se Zakon primjenjuje?

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali je dan ranije visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), suspendovao zakon i donio odluku da se ne provodi do odluke Ustavnog suda.

Bonska ovlašćenja predviđaju da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, te smjenjivati izabrane i imenovane zvaničnike.

Uprkos tome, u nekoliko opština tokom jula za Radio Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da upisuju državnu imovinu na ime RS.

Zašto je Zakon sporan?

Raspolaganje državnom imovinom BiH je zabranjeno Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005., koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

Prema tom Zakonu, sva nepokretna imovina koja je pripala BiH, na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše SFR Jugoslavije iz 2001. godine, se vodi kao državna.

Ovo se odnosi i na imovinu kojom je BiH upravljala kao republika u sastavu SFRJ do 31. decembra 1991. godine, u vrijeme izbijanja ratnih sukoba.

Zakon će biti na snazi dok u parlamentu BiH ne bude usvojen novi, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

Koliko je bilo prethodnih pokušaja prisvajanja državne imovine?

RS je do sada četiri puta zakonski pokušala da reguliše pitanje državne imovine.

Zakon o statusu državne imovine je 2012. oboren na Ustavnom sudu BiH.

Pojedini članovi Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o unutrašnjoj plovidbi su ocijenjeni kao neustavni tokom 2020., a isto se desilo i sa dijelovima Zakona o šumama 2021. godine.

Sud je svaki put naveo da se radi o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kakva je situacija u Federaciji BiH?

U drugom bh. entitetu, Zakon o vodama definiše da “javno vodno dobro” može biti u vlasništvu Federacije BiH, grada ili opštine.

Prema federalnom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, FBiH može da proda zemljište u vlasništvu države ukoliko entitetski parlament utvrdi opšti interes za njegovu prodaju.

Iz OHR-a je za RSE u maju navedeno da je Ustavni sud BiH nadležan “za ocjenjivanje ustavnosti svake potencijalno problematične odredbe ili zakona kojim se reguliše državna ili javna imovina”.

Zakon o šumama Federacije BiH je poništen odlukom entitetskog Ustavnog suda, 2009. godine.

Da li je BiH pokušala da reguliše ovo pitanje?

Ustav BiH nema izričite odredbe o podjeli državne imovine između različitih nivoa vlasti, te su zato entiteti zadržali posjed nad većinom javne imovine na svojoj teritoriji.

Savjet za provođenje mira (PIC) u BiH je 2004. tražio od države da dođe do trajnog rješenja za ovo pitanje. Tada je formirana Komisija za državnu imovinu, čiji je zadatak da utvrdi koliko imovine ima i kako će se dijeliti između različitih nivoa vlasti.

Završni izvještaj Popisa državne imovine u BiH je sačinjen 2009. godine, te dostavljen vladama entiteta i Brčko Distrikta.

Komisija se posljednji put sastala prije šest godina, a zakona koji reguliše državnu imovinu i dalje nema.

Koliko imovine posjeduje BiH?

Prema izvještaju iz 2009. godine, u BiH postoji 1.000 jedinica državne imovine, od čega je više od pola u Federaciji BiH.

Nepotpuni podaci dostavljeni OHR-u pokazuju da BiH raspolaže i imovinom koja se nalazi u inostranstvu.

Ukupno, vojna imovina iznosi jednu trećinu imovine u vlasništvu BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NEMAM NA KOGA DA SE OSLONIM: Sanja Vučić o solo karijeri

NEMAM NA KOGA DA SE OSLONIM: Sanja Vučić o solo karijeri

Mirisne svijeće, dašak topline u domu

Mirisne svijeće, dašak topline u domu