in

HRT: Pao broj pripadnika srpske manjine u Vukovaru

HRT: Pao broj pripadnika srpske manjine u Vukovaru
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Pao broj pripadnika srpske manjine u Vukovaru

Ivan Penava i Anja Šimpraga

Foto: HRT / HTV

U Vukovaru je prema rezultatima popisa stanovništva za 2021. broj Srba pao ispod 30 posto, odnosno za pet posto od zadnjeg popisa – što znači da njihova nacionalna majina u tom gradu više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je kako to nije rezultat iseljavanja Srba već proizlazi iz netočnosti popisa stanovništva iz 2011., dok u srpskoj zajednici kažu da ni dosad nisu mogli konzumirati prava koja im pripadaju.

Popis iz 2021. pokazao je da u Vukovaru ukupno živi 23.175 stanovnika, među kojima je 14.605 Hrvata ili 63,02 posto i 6890 Srba ili 29,73 posto. Prema popisu iz 2011. u tom gradu živjelo 34,87 posto Srba. S obzirom na to da je srpska nacionalna manjina prema novom popisu pala ispod jedne trećine više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici te nacionalne manjine.

Naime, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice.

Penava: Osigurano bar 10 godina stabilnosti

– Podaci govore u prilog tome da je popis stanovništva obavljen po prošlom popisu netočan i ti podaci dovode pod znak pitanja kome je bilo u cilju u Vukovar implementirati lažne podatke, dovesti do napetosti, da se pripadnici srpske manjine moraju osjećati nelagodno jer je netko eksperimentirao s lažnim podacima. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu, izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Dodao je kako će se, što se tiče uporabe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje prije 2011. kad su, kako kaže “na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim putem”. Naglasio je da svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka.

– Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod, kao većinski, nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed, kazao je poručivši kako se nijedno pravo koje je “iskamčeno temeljem lažnog popisa” neće pustiti niti ostaviti.

Šimpraga: Stečena prava ne bi branila

Potpredsjednica Vlade i SDSS-a Anja Šimpraga izjavila je novinarima da će se o rezultatima popisa stanovništva za 2021.očitovati nakon što analiziraju sve podatke. Naglasila je da ono što trebaju nastaviti jest da se “u kulturi dijaloga poštuju nacionalne manjine i da ih se integrira, a ne asimilira u hrvatsko društvo”. 

– Ako smo ispod 33 posto u gradu Vukovaru to bi značilo da nemamo pravo na dvojezičnost, ali kad bih ja bila gradonačelnica i postupala onako ljudski stečena prava ne bi branila, rekla je Šimpraga novinarima na Regionalnom sajmu kulture razvojne suradnje u Petrinji. Pozvala je gradonačelnika Penavu i ostale “da postupe ljudski, politički mudro, da imaju svoja stečena prava koja su i preporuka Vijeća Europe preko Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina”.  

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Poručila je da je “odgovornost svih da osiguraju što bolje uvjete za sve, ne samo pripadnike srpske nego i drugih nacionalnih manjina” i ustvrdila da Vlada kroz Operativni program za nacionalne manjine to i radi.

Kolar (SDSS): To je posljedica događaja u proteklih 10 godina 

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar smatra kako možebitno ukidanje nekih prava Srba u Vukovaru tu zajednicu neće puno pogoditi jer, kako kaže, i ona prava koja su im do sada bila zajamčena, nisu mogli konzumirati.

– Nama je isto, bilo nas 30 posto ili manje od tog postotka. Nismo uspjeli konzumirati ni dosadašnja prava tako da i iako nas bude manje od 30 posto – a do mene je došao podatak da nas je 29,73 posto – neće nas puno zaboljeti ako nam se nešto i oduzme, a nema što, rekao je Kolar. Po njemu, ništa se neće promijeniti “osim što će određenim politikama u gradu sada biti znatno lakše”.

Mišljenja je kako su rezultati za Vukovar očekivani i posljedica su svega onoga što se u Vukovaru događalo posljednjih 10 godina – “odlazak ljudi iz Vukovara, kako svih, tako i građana srpske zajednice” za što su se, kako kaže – “neki dodatno potrudili pospješiti retorikom”. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ON JE SUPER MOMAK: Filip Car priželjkuje druženje sa ljutim suparnikom

ON JE SUPER MOMAK: Filip Car priželjkuje druženje sa ljutim suparnikom

Često vas boli glava? Pripazite šta jedete jer neka hrana može izazivati glavobolje

Često vas boli glava? Pripazite šta jedete jer neka hrana može izazivati glavobolje