in

RAT UŽIVO: ‘Fanovi Putina, a jednog imamo i na Pantovčaku, prijavite se za rat’

RAT UŽIVO: ‘Fanovi Putina, a jednog imamo i na Pantovčaku, prijavite se za rat’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: ‘Fanovi Putina, a jednog imamo i na Pantovčaku, prijavite se za rat’

19:10 Na protestima protiv mobilizacije u Rusiji dosad je uhapšeno više od 100 prosvjednika.

Privedeno je najmanje 109 prosvjednika širom zemlje, prema neovisnim promatračima policijskog postupanja u Rusiji OVD-Info. 

U sibirskom gradu Irkutsku privedeno je najmanje desetak od 60 prosvjednika koji su se okupili na središnjem trgu, prema lokalnim aktivistima, javlja Moscow Times.

18:48 Britanska premijerka Liz Truss sastala se sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom i prvom damom te zemlje Olenom Zelenskom u New Yorku. Truss je na Twitteru napisala da je na sinoćnjem sastanku Šmihala i Zelensku uvjerila u potporu Velike Britanije Ukrajini.

18:24 Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika koje su zarobile ruske snage Ukrajini,  prema saudijskom dužnosniku kojeg prenosi Guardian. Među oslobođenima je navodno i Hrvat.

18:02 “Čini mi se da je najluđe što se može desiti Rusu koji je zbog Putinove politike morao pobjeći iz domovine kada negdje u EU (ili svijetu) susretne Putinove obožavatelje. One koji žive u relativnom miru i sigurnosti, čije države nisu direktno uključene u rat. One koji su uvjereni da je Putin veliki borac protiv Zapada i Novog svjetskog poretka, da ga je NATO natjerao da napadne Ukrajinu, da nam Putinova Rusija treba biti uzor i saveznik. U Srbiji ih je u impresivnim brojkama, a nije da putinofila nema ni u Hrvatskoj. Imamo jednoga i na Pantovčaku. Ne fali ih ni u ostatku Europske unije. Kada treba nadugo i naširoko objašnjavati u birtiji ili online kako je Putin u pravu, oni su spremni. Ali izgleda da nisu baš raspoloženi svojim tijelom garantirati ono što prodaju jezikom ili tipkovnicom.  Sada im je prava prilika. Veliki Vladimir je pozvao na mobilizaciju! Ovo je rat protiv Zapada! Što čekate, Rusija vas treba!” komentira, među ostalim, Indexov Gordan Duhaček.

17:52 Robert Seely, britanski parlamentarni zastupnik i stručnjak za rusku vojsku, tvrdi da bi Zapad trebao pretpostaviti da je prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina nuklearnim oružjem stvarna.

17:08 U Rusiji su krenuli prvi protesti protiv mobilizacije koju je jutros naredio predsjednik Vladimir Putin. Već su uhapšeni deseci ljudi, stižu snimke. Prosvjednicima vlasti prijete zatvorskim kaznama od 15 godina. 

Kompletan tekst pročitajte ovdje.

16:54 BBC je objavio analizu današnjeg proglašenja djelomične mobilizacije u Rusiji, koju je u TV obraćanju naciji najavio predsjednik Vladimir Putin.

16:24 Na Putinovu novu prijetnju nukleanim oružjem reagirao je i Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog. “Prijetiti nuklearnim oružjem… Ukrajincima? Putin još uvijek nema pojma s kime ima posla”, poručio je Podoljak. 

15:59 Ruski član Državne Dume Evgenij Popov i voditelj ruske državne televizije rekao je za BBC da Rusija neće prva napasti zapadne zemlje, ali je upozorio da će odgovoriti ako bude napadnuta.

15:56 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ne vjeruje da će svijet dopustiti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da upotrijebi nuklearno oružje.

15:49 Latvija je poručila da iz sigurnosnih razloga neće pružiti utočište Rusima koji izbjegnu mobilizaciju. Latvijski šef diplomacije smatra da je Rusija opasna za Europu kao nacistička Njemačka u prošlom stoljeću.

15:42 Šef luhanske regionalne uprave Sergej Hajdaj kazao je da su ukrajinske snage napale rusku vojnu bazu Svatove u Luhanskoj regiji. Ubili su, kaže, 250 ruskih vojnika.

15:22 Ruska vlada kaže da će vrlo brzo objaviti ko će biti izuzet od djelimične mobilizacije. Obraćajući se novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će vlada uskoro odlučiti kojim će građanima biti dopušteno odgoditi poziv.

Ranije je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će biti pozvani samo vojnici s vojnim iskustvom, iako nije jasno što to znači i na koga se to odnosi. Rekao je da će studenti biti izuzeti.

Peskov je također upitan hoće li Rusija zatvoriti svoje granice kako bi spriječila odlazak onih koji ispunjavaju uvjete za poziv. “Ne mogu odgovoriti na to pitanje… Za to postoje odredbe u sadašnjim zakonima”, rekao je.

15:07 Papa Franjo rekao je u srijedu da je ludilo pomišljati na korištenje nuklearnog oružja, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio Zapad da ne blefira s tim u vezi. Papa je također, referirajući se na otkrića masovnih grobnica u Izjumu, rekao da su Ukrajinci izloženi divljaštvu, monstruoznim zločinima i mučenju nazvavši ih “plemenitim” narodom koji postaje mučenik.

Papa je, govoreći o svojem posjetu Kazahstanu prošli tjedan na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra, pohvalio tu srednjoazijsku zemlju što se odrekla nuklearnog oružja nakon proglašenja neovisnosti od SSSR-a 1991. godine. “To je bilo hrabro. U vrijeme ovog tragičnog rata neki razmišljaju o nuklearnom oružju – što je ludilo – ta zemlja rekla je ‘ne’ nuklearnom oružju od početka”, rekao je.

14:53 Šef Odbora za obranu ruske Dume Kartapolov, izjavio je da će najveći dio vojnih regruta dolaziti iz središnjih i zapadnih regija Rusije, objavila je Nexta.

14:37 Njemački političari su sa zabrinutošću komentirali najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelimičnoj mobilizaciji, a njemački kancelar Olaf Scholz u prvim reakcijama ističe da je ta mobilizacija znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspješan.

14:07 Latvija je objavila da neće primati one koji iz Rusije bježe zbog mobilizacije.

“Zbog sigurnosnih razloga Latvija neće pružiti humanitarnu ili drugu vizu ruskim državljanima koji izbjegavaju mobilizaciju niti će promijeniti uvjete prolaska granice”, rekao je latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics.

13:45 Najava djelimične mobilizacije uskog predsjednika Vladimira Putina pokazuje da on nije zainteresiran za mir i znak je njegova očaja, izjavio je u srijedu glasnogovornik Komisije Peter Stano.

13:01 Njemačka policija upala je u kuću ruskog oligarha Ališdera Usmanova.

Kasnije je državni tužitelj u Münchenu rekao da su izvršene sveobuhvatne racije u rezidenciji ruskog državljanina i još četiri osumnjičenika.

Vlasti su pretražile 24 nekretnine u četiri njemačke države s 250 policajaca uključenih u operaciju.

12:44 Finska pomno prati situaciju u susjednoj Rusiji, rekao je u srijedu ministar obrane te nordijske zemlje. “Što se tiče finskog okruženja, mogu reći da je vojna situacija stabilna i mirna”, rekao je ministar obrane Antti Kaikkonen. “Naše obrambene snage su dobro pripremljene i situacija se pomno prati.”

12:01 BBC je razgovarao s Evgenijem, 30-godišnjim Rusom koji neko vrijeme živi u Britaniji. Kaže da se boji da mu ne mobiliziraju 55-godišnjeg oca.

“Duboko sam šokiran. Osjećam se tužno i bijesno zbog mobilizacije. Pričam s majkom i pokušavam ustanoviti hoće li netko iz obitelji, netko od braće ili otac, morati u rat. Majka mi je rekla da sam napustio Rusiju na vrijeme”, rekao je.

“Također, razgovaram s prijateljima koji su u Rusiji. Oni stalno provjeravaju vijesti na kanalima na Telegramu, gledaju mogu li danas ili sutra napustiti Rusiju. Teško je i zamisliti što mobilizacija donosi i ljudima u Ukrajini. Duboko me sram što radi moja zemlja. Ne želim ovaj rat. Činilo se da ne može gore. Očito može”, rekao je Evgenij za BBC.

11:03 Kličko: Mobilizacija i prijetnje neće pomoći Putinu

“Mobilizacija i nuklearne prijetnje neće pomoći agresoru u njegovom nastojanju da osvoji i uništi Ukrajinu i Ukrajince. Tiranin Putin je konačno pokrenuo procese koji će ga pokopati u njegovoj vlastitoj zemlji”, poručio je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko.

10:20 Putin šalje 300.000 Rusa u rat. Objavljen dokument

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je jutros da je već potpisan dekret o “djelomičnoj mobilizaciji”. Ali što zapravo kaže ruska uredba?

10:19 Rusi kažu da su ubili 61.000 Ukrajinaca i izgubili 6000 ljudi. Što će im rezervisti?

RUSIJA je proglasila djelomičnu mobilizaciju, a ministar Sergej Šojgu je rekao da će dovesti 300.000 rezervista.

10:18 Kijevski profesor: Siguran sam više od 95% da Putin neće koristiti nuklearno oružje

MAKSIM KAMENJECKI, profesor s Instituta za međunarodne odnose, u Novom danu N1 televizije komentirao je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina.

10:17 Kakve je reakcije izazvala najava mobilizacije?

Kako javlja BBC, rusko tržište dionica naglo je palo nakon Putinove izjave o djelomičnoj mobilizaciji, za koju je odluka već potpisana. BBC dodaje da postoje izvještaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz Rusije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










10:16 Britanski ministar obrane: Nikakve prijetnje i propaganda ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje

“Nikakve prijetnje i propaganda ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje”, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace, koji smatra da su jutrošnje izjave Vladimira Putina priznanje da njegov plan u Ukrajini propada.

“On i njegov ministar obrane poslali su desetke tisuća svojih loše opremljenih i loše vođenih građana u smrt. Nikakva propaganda ne može sakriti činjenicu da Ukrajina pobjeđuje u ovom ratu, da je međunarodna zajednica ujedinjena”, dodao je.

10:15 Reakcija češkog premijera

Češki premijer Petr Fiala rekao je da je djelomična mobilizacija pokušaj daljnje eskalacije rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Rekao je da je to još jedan dokaz da je Rusija jedini agresor. “Potrebno je pomoći Ukrajini”, dodao je.

10:14 Putin prijeti, stigle reakcije SAD-a, Njemačke, Britanije… “Ovo je znak neuspjeha”

RUSKI predsjednik Vladimir Putin proglasio je djelomičnu vojnu mobilizaciju. Stižu reakcije iz svijeta.

10:13 Njemački ministar o Putinovom govoru: Ovo je loše

Njemački ministar gospodarstva osudio je najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o djelomičnoj mobilizaciji. “Ovaj potez je loš i pogrešan”, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck novinarima u Berlinu.

10:12 Šojgu: Pozvat ćemo 300.000 rezervista, u ratu smo s cijelim Zapadom

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah.

10:11 Britanska ministrica: Putinova izjava je zabrinjavajuća

MINISTRICA vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Gillian Keegan komentirala je Putinovu prijetnju Zapadu kao zabrinjavajuću i zastrašujuću dodavši da se u njegovom obraćanju moglo čuti samo još laži.

10:10 Putin zaprijetio Zapadu

Putin je u govoru zaprijetio Zapadu:

 Putin naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju i zaprijetio Zapadu  “Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude ugrožen, za obranu Rusije i našeg naroda koristit ćemo sva sredstva koja imamo. Poručujem da ovo nije blef. Teritorijalna cjelovitost naše domovine, naša neovisnost i sloboda bit će osigurani, ponavljam, svim sredstvima koja imamo.

Oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem, trebali bi znati da se vjetrovi mogu okrenuti u njihovom smjeru.”

Dodao je da Zapad ne želi mir između Rusije i Ukrajine.

10:05 Putin naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju

Ruska agencija Tass javila je kako je Putin naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju koja kreće danas.

Objasnio je kako se radi o mobilizaciji rezervista te onih koji već bili u vojsci te imaju iskustva.

Na početku dugo očekivanog govora naciji ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da zapadne zemlje žele uništiti Rusiju. “Cilj Zapada je oslabiti, podijeliti i na kraju uništiti našu zemlju”, rekao je Putin.

“Oni već izravno govore da su uspjeli rascjepkati Sovjetski Savez 1991., a sada je došlo vrijeme da se Rusija raspadne na mnoštvo regija i područja koja su neprijateljski raspoložena jedna prema drugima”, dodao je.

10:00 Putinovo obraćanje

Vladimir Putin je rekao da Rusija planira preuzeti kontrolu nad Donbasom.

“Naš cilj je osloboditi Donbas”, rekao je dodavši da će dragovoljci koji se bore u istočnom dijelu Ukrajine dobiti isti status kao i pripadnici ruskih oružanih snaga.

09.00 Zastrašujući gubici agresora od početka invazije na Ukrajinu.

Slika

08.00 Oružane snage Ukrajine odbile napade neprijatelja i pogodile 40 neprijateljskih objekata, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

alt

07.30 Muškarci su zatočeni i prisilno “mobilizirani” na okupiranom području, javlja Ukrainska pravda.

alt

07.30 Tokom dana okupatori su ubili 6 civila Donjecke oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

alt

07.00 Gradonačelnik Harkova objavio je da su ruski projektili pali na jednu gradsku četvrt. Na mjestu događaja nalaze se spasioci i ostale službe, zasad nema informacija o žrtvama.

06.00 Zloglasni čečenski vođa Ramzan Kadirov najavio je novu taktiku ruskih snaga u ratu protiv Ukrajine.

“Prelazimo na novu taktiku specijalne operacije protiv ukrajinskih nacista. Nećemo se više baviti njima. O svim detaljima sam razgovarao s Magomedom Daudovim, načelnikom Operativnog stožera Republike Čečenije za provođenje operacije. Neprijatelj će se uskoro suočiti sa za sebe najtežim posljedicama novog plana odmazde”, poručio je Kadirov na svom Telegram kanalu.

“Sve naše dosadašnje akcije sad će im izgledati kao dječje šale”, napisao je i poručio ukrajinskim snagama da će za njih uskoro “biti jako, jako loše” i da “zapamte ove riječi”.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Željko Bebek otkrio koji stihovi ga opisuju – Hayat Production

Željko Bebek otkrio koji stihovi ga opisuju – Hayat Production

Federer izabrao saigrača za oproštaj

Federer izabrao saigrača za oproštaj