in

Pred poljoprivrednicima je jedna od najtežih jesenskih sjetvi

Pred poljoprivrednicima je jedna od najtežih jesenskih sjetvi
Slatka-Tajna.Eu
Pred poljoprivrednicima je jedna od najtežih jesenskih sjetvi

Ratari će u sjetvu s manje gnojiva

Foto: HTV / HRT

Pred poljoprivrednicima je, kada je riječ o ulaganjima, jedna od najtežih jesenskih sjetvi do sada. Proizvodnja im je odnosu na lanjsku, dvostruko skuplja, pa zbog visokih cijena repromaterijala ratari smanjuju troškove. No, to bi u konačnici moglo smanjiti kvalitetu i prinose.

Nakon suše slavonske je ratare razveselila kiša. No, ona nije dovoljna za uspješnu sjetvu. 

– Cijene su znatno se povećale svih repromaterijala od prošle godine. Znači, sjemena su otišla gore, gnojiva pogotovo. Čak je problem s nekim gnojivima. Nema ih na tržištu, rekao je Tomislav Brlošić iz Piškorevaca. 

– Znači, ako je otišlo gnojivo s 200 i nešto, dušično, na 1000 kuna, sad računajte, to je jako puno. I dobro, otišlo je i naše nešto gore, ali to ne prati cijenu repromaterijala ni goriva ni gnojiva, požalio se njegov sumještanin Martin Čatalinac

Zbog suše, ove su godine smanjeni prinosi u merkantilnoj i sjemenskoj proizvodnji. No, proizvodnja je sjemena, nasreću, u Hrvatskoj dobro organizirana pa se ne očekuje nestašica na tržištu.

– To za naše proizvođače znači da će imati dovoljne količine certificiranog sjemena na tržištu, da će se moći odlučiti za sorte koje su njihov prvi izbor i isto tako da neće doći do divljanja cijena, rekao je dr. sc. Luka Andrić s Poljoprivrednog instituta Osijek. 

Iznimno važno jer bi se u takvim uvjetima, zbog uštede, na poljima mogla naći i tzv. “tavanuša”. A s njom i problem opasne bolesti žitarica – smrdljive snijeti.

– Bitno je da se zna koja je sad cijena i sjemena, zna se i cijena goriva, zna se i cijena gnojiva. Svega se zna, samo se u konačnici nikad ne zna cijena našeg proizvoda. Ona se zna kada se skine i dođe u silos, govori o problemima proizvođača Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Zato će, kažu, morati štedjeti. Ponajprije na mineralnim gnojivima.

– Najbolje bi bilo ići ovaj put malo ispod optimuma što se tiče ulaganja, ali ne baš pretjerano. Dakle, svakako uključiti pri gnojidbi saznanje što imaš u svom tlu, analize, savjetuje prof. dr. sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

– Zemlja može podnijeti jedno dvije godine s manjim gnojenjem, s manjim dodavanjem mineralnog gnojiva, a poslije ćemo vidjeti. Ovo je prva godina. E sad, nagodinu možda prođemo. Treća godina, ako ovakva cijena bude, neće ići, iznio je svoje bojazni Zdravko Milić.

Poljoprivredni proizvođači ipak se nadaju pojeftinjenju. Tako bi na proljeće mogli nabaviti više gnojiva, što bi donijelo bolji i veći urod. 

Hrvatska poljoprivredna komora dala je izraditi proračun troška proizvodnje pšenice. Prema njemu, s trenutačnim cijenama ulaganje u hektar iznosi 14 tisuća kuna

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ZONA BEZ STRESA JE U VISOKOM: Tarik Filipović u tunelu Ravne naišao na prijatelje

ZONA BEZ STRESA JE U VISOKOM: Tarik Filipović u tunelu Ravne naišao na prijatelje

“Bakir je odbio sučeljavanje kao što je to činio i u prethodnim kampanjama”

“Bakir je odbio sučeljavanje kao što je to činio i u prethodnim kampanjama”