in

Palačinke s jabukama, poslastica idealna za jesenje dane

Palačinke s jabukama, poslastica idealna za jesenje dane
Slatka-Tajna.Eu

Ima li jednostavnijeg, a omiljenijeg jela koje cijeli svijet toliko voli? Njihov miris podsjeća na toplinu najranijeg djetinjstva, a raznovrsni okusi iznova dokazuju da su najljepše kada se jedu u paru.

Zato uvijek i kada ih spominjemo govorimo “palačinke”, jer ih je naprosto nemoguće pojesti manje od dvije.

Palačinke danas možemo pripremati na razne načine, od slanih varijanti filovanih mesom i povrćem, do slatkih, prelivenih slasnim umacima, ukrašenih voćem ili jednostavno premazane omiljenim džemom ili čokoladnim namazom.

Jesen je na pragu te vam donosimo recept za palačinke koje mirišu baš na ovo godišnje doba – napravite palačinke, filujete ih dinstanim jabukama koje ste začinili cimetom i smeđim šećerom, te ih prelijte karamel sosom. Poslasticu, kojoj će malo ko odoljeti, možete poslužiti kao doručak, večeru ili desert.

Fil se sastoji od slatkih jabuka, cimeta, smeđeg šećera, limunovog soka i malo gustina. Ako želite, možete dodati i grožđice, ekstrakt ruma i ekstrakt vanilije. Jednostavno, treba da nasjeckate jabuke, dodate sve sastojke u tavu i pustite da krčka nekoliko minuta.

 

Sastojci:

Prvi dio:

170 gr brašna

4 kašike gustina

2 kašike limunovog soka

1 kašika mljevenih sjemenki lana

1 kašičica praška za pecivo

Drugi dio:

360 ml mlijeka

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










1 manja banana

1 kašika limunovog soka

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

ulje za prženje

Fil:

3 oguljene i nasjeckane jabuke

3 kašike smeđeg šećera

2 kašike mlijeka

1/2 kašike limunovog soka

1/2 kašike gustina

1 kašičica cimeta

 

Priprema:

Da biste napravili palačinke, jednostavno stavite sve sastojke iz prvog dijela u posudu i promiješajte. Sve sastojke (osim ulja) iz drugog dijela obradite u blenderu, a zatim dodajte u prvu smjesu i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji pet minuta. Zagrijte malo ulja u teflonskoj tavi. Sipajte smjesu i pecite palačinke dok ne potrošite svu smjesu (smjesa će vremenom postati gušća, pa joj dodajte malo mlijeka). Za fil jabuke nasjeckane na kockice stavite u tavu, dodajte odmah i ostale sastojke i pustite da sve krčka nekoliko minuta na laganoj vatri. Na svaku palačinku dodajte nekoliko kašika fila, umotajte ih i poslužite s prelivom od karamel sosa.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Povjerljivi dokumenti koji Messijeve suze čine bezvrijednim: Od Barcelone je tražio nemoguće

Povjerljivi dokumenti koji Messijeve suze čine bezvrijednim: Od Barcelone je tražio nemoguće

MINA VRBAŠKI MOLI MUP ZA POMOĆ: “Žrtva sam nasilja”

MINA VRBAŠKI MOLI MUP ZA POMOĆ: “Žrtva sam nasilja”