in

RAT UŽIVO: Nove eksplozije na okupiranom području, presretnuta pisma iz najelitnijih ruskih jedinica. Panika u Kremlju…

RAT UŽIVO: Nove eksplozije na okupiranom području, presretnuta pisma iz najelitnijih ruskih jedinica. Panika u Kremlju…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Nove eksplozije na okupiranom području, presretnuta pisma iz najelitnijih ruskih jedinica. Panika u Kremlju…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdeg4yewqaad6it.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdeg4yewqaad6it.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4d4e47″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdela-fxkae7nyc.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdela-fxkae7nyc.jpg”,”caption”:””,”bg”:”debfa4″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fde31dmwyamz4v7.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fde31dmwyamz4v7.jpg”,”caption”:””,”bg”:”6a7d64″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdevndhxoaiidhz.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fdevndhxoaiidhz.png”,”caption”:””,”bg”:”727c8b”}]

10:53 Institut za proučavanje rata od prvog dana ruske invazije analizira stanje na bojištu te je izdao i interaktivnu kartu ratnih događanja.

To je samo jedna u nizu ratnih karata koje objavljuju razne vladine i nevladine institucije i udruge sa Zapada. Ratnu kartu svakodnevno je mjesecima objavljivalo i britansko ministarstvo obrane, no zadnjih dana od toga su, kako se čini, odustali.

Postoji i ruska interaktivna karta. Izdaje je ruska državna agencija Ria Novosti i to na dnevnoj bazi. Kako je vidljivo, na karti je zabilježena i velika ukrajinska protuofenziva. Ruska karta poseban naglasak stavlja na ruske jedinice te bilježi vojne akcije i napade izvršene na ukrajinskom teritoriju.

10:41 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan za PBS je kazao da je Vladimir Putin spreman razgovarati.

“Zajedno smo bili u Uzbekistanu, imali smo dugačke razgovore. Pokazao je znakove da je spreman da se ovo završi što prije. To je bio moj dojam”, rekao je Erdogan i dodao da je dogovorena razmjena 200 zarobljenika.

09.50 U okupiranom Sevastopolju noću i ujutro čuli su se zvuci eksplozija i pucnjava, javlja Ukrainska pravda.

alt

09.30 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. 

Hitna rasprava 19. septembra o potrebi da Rusija odmah pripoji Luhansku i Donjecku oblast sugerira da ukrajinska protuofenziva na sjeveru, koja je u toku, izaziva paniku u Kremlju.

Zakonodavna tijela u Donjecku i Luhansku (DNR i LNR) pozvala su svoja vodstva da “odmah” održe referendum o priznavanju DNR-a i LNR-a kao ruskih subjekata.

Ruska propagandistica i glavna urednica RT-a Margarita Simonyan oduševljeno je govorila o pozivu, nazivajući ga “krimskim scenarijem”. Napisala je da bi priznavanjem okupirane ukrajinske zemlje kao ruskog teritorija Rusija mogla lakše zaprijetiti NATO-u uzvratnim udarima.

Ruskom vodstvu možda ponestaje načina da zaustavi ukrajinske snage dok napreduju preko rijeke Oskil i bliže Luhanskoj oblasti. Kremlj možda vjeruje da bi djelomična aneksija mogla potaknuti novačenje dodatnih snaga, kako iz Rusije tako i iz novopripojenog ukrajinskog teritorija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ruske snage očajnički pokušavaju mobilizirati dodatne snage iz svih potencijalnih izvora kako bi popunile svoje teško degradirane i demoralizirane jedinice, ali se pokazalo da ne mogu generirati značajnu borbenu moć, kao što je ISW više puta napisao.

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je 90% ljudstva 1. motostreljačke pukovnije napisalo osuđujuće izvještaje o stanju morala već 23. maja 2022. 2. gardijska motostreljačka divizija jedna je od tri divizije 1. gardijske tenkovske armije, koja se prije sadašnjeg rata u Ukrajini smatrala glavnom mehaniziranom snagom Rusije i trebala je biti ključna snaga Rusije u konvencionalnom ratu velikih razmjera s NATO-om.

Presretnuta pisma ukazuju na sveprisutne probleme s moralom među najelitnijim ruskim jedinicama.

08.00 Osvajači “mobiliziraju” 500 radnika tvornice Yanakiiv – javljaju ukrajinski mediji.

alt

07.30 Snimci novih gubitaka ruskih okupatora.

07.00 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novo dnevni izvještaj njihovih obavještajaca o stanju u Ukrajini. 

“Zapovjedništvo ruske Crnomorske flote gotovo je sigurno premjestilo svoje podmornice klase KILO iz matične luke Sevastopolj na Krimu u Novorosijsk u Krasnodarskom kraju, na jugu Rusije”, pišu Britanci.

“To je vrlo vjerovatno zbog nedavne promjene u razini sigurnosne prijetnje u svjetlu povećanih ukrajinskih dugometnih napada. U posljednja dva mjeseca napadnuto je sjedište flote i njezin glavni aerodrom”, primjećuju Britanci.

Pišu i da je jedna od glavnih motivacija Putina da 2014. aneksira Krim bila upravo mogućnost da tamo drži rusku flotu. No, dodaju da je sigurnost te flote sad izravno ugrožena.

06.00 Ukrajina je objavila da su njezine snage umarširale dalje na istok u teritorij koji su Rusi nedavno napustili, utirući put za potencijalni napad na moskovske okupacijske snage u regiji Donbasa dok Kijev traži više zapadnog oružja.

“Okupatori su očito u panici”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer, dodajući kako je sada usredotočen na “brzinu” u oslobođenim područjima, “brzinu kojom se kreću naše trupe, brzinu uspostavljanja normalnog života”.

Ukrajinski čelnik također je nagovijestio da će iskoristiti video obraćanje Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu kako bi pozvao zemlje članice da ubrzaju dostavu oružja i pomoći. “Činimo sve kako bismo osigurali da su potrebe Ukrajine zadovoljene na svim razinama – obrambenoj, financijskoj, gospodarskoj, diplomatskoj”, rekao je Zelenski.

“Bit će borbe za svaki centimetar”

Ukrajinske oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad selom Bilohorivka i spremaju se preuzeti cijelu pokrajinu Luhansk od ruskih okupatora, rekao je guverner pokrajine Sergej Hajdaj. To je selo samo 10 kilometara zapadno od grada Lisičanska, koji je u srpnju nakon višetjednih svakodnevnih borbi pao u ruke Rusa.

“Bit će borbe za svaki centimetar”, napisao je Hajdaj na Telegramu. “Neprijatelj priprema obranu. Stoga nećemo jednostavno umarširati.”


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Didi Džej prepoznali u klubu: Nisam očekivala da sam toliko popularna u Dubaiju

Didi Džej prepoznali u klubu: Nisam očekivala da sam toliko popularna u Dubaiju

Mbappe ne može da podnese da su Messi i Neymar bolji od njega i našao je način kako da ih “uspori”

Mbappe ne može da podnese da su Messi i Neymar bolji od njega i našao je način kako da ih “uspori”