in

RAT UŽIVO: Kijev isključuje pregovore i sastanak Putina i Zelenskog

RAT UŽIVO: Kijev isključuje pregovore i sastanak Putina i Zelenskog
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Kijev isključuje pregovore i sastanak Putina i Zelenskog
22:40 Ukrajina: Izveli smo 20 zračnih napada u zadnja 24 sata

Ukrajinska vojska izvela je 20 zračnih napada u posljednja 24 sata na ruska uporišta, prema Glavnom stožeru ukrajinskih oružanih snaga.

Kyiv Independent izvijestio je u nedjelju da su ukrajinske zračne snage uspješno gađale 15 ruskih uporišta i četiri lokacije, kao i sedam kontrolnih točaka.

  22:30 Kijev: U ovom trenutku nema smisla da se sastanu Putin i Zelenskij

KIJEV u ovom trenutku isključuje pregovore i sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog.

20:47 Gruzijska predsjednica žestoko kritizirala Rusiju

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili žestoko je kritizirala Rusiju zbog otkrića masovnih grobnica u Izjumu ranije ovog tjedna.

Zurabišvili je najoštrije osudila zvjerstva koje je Rusija počinila u Izjumu i ustvrdila da se na te ratne zločine mora odgovoriti pravdom, prenosi Kyiv Independant. 

20:45 Trudeau: Masovne grobnice otkrivene u Ukrajini dokaz su ratnih zločina Rusije

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da su masovne grobnice otkrivene u Ukrajini dokaz ratnih zločina Rusije u toj zemlji.

“Očito je da su Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada bile među državama koje su pružile najveću potporu Ukrajini i suprotstavile se nezakonitim radnjama Rusije”, rekao je Trudeau novinarima u Londonu gdje će prisustvovati sprovodu kraljice Elizabete.

“Te radnje sve više uključuju ratne zločine, uključuju apsolutno neprihvatljive zločine, bilo da govorimo o onom što smo pronašli u Buchi ili na otkriće masovnih grobnica na teritorijima koje je Ukrajina posljednje vratila”, dodao je.

20:40 Prva dama Ukrajine na prijemu kod princeze od Walesa u Buckinghamskoj palači.

Prva dama Ukrajine, Olena Zelenska, odala je počast kraljici u Westminster Hallu, a potom se sastala s princezom od Walesa Kate Middleton u Buckinghamskoj palači.

  20:35 Upozorenje čelnika američke vojske: Moramo biti oprezni zbog mogućeg odgovora Rusije

PRVI čovjek američkih oružanih snaga, general Mark Milley upozorio je da je još uvijek nejasno kako bi Rusija mogla reagirati na najnovije neuspjehe na bojnom polju u Ukrajini, pozivajući na oprez među američkim vojnicima tijekom posjeta vojnoj bazi u Poljskoj koja pomaže Ukrajini u njezinoj borbi.

20:30 ISW: Ukrajinci šire položaje, mogli bi okružiti ruske trupe

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je podatke koji sugeriraju da ukrajinske snage šire položaje istočno od rijeke Oskil i sjeverno od rijeke Siverskij Donec što bi im moglo omogućiti da okruže ruske trupe koje drže grad Liman.

“Čini se da se ruski vojnici u Limanu i dalje većim dijelom sastoje od rezervista Barsa (Ruska borbena armija) i ostataka jedinica teško oštećenih u protuofenzivi u Harkivskoj oblasti, a čini se da Rusi ne usmjeravaju pojačanja u ovo područje”, navodi se. 

18:00 Stanovnici se vraćaju u oslobođene gradove: “Još se uvijek bojim”

Stanovnici gradova ponovno osvojenih nakon šest mjeseci ruske okupacije vratili su se svojim kućama s mješavinom sreće i tjeskobe, piše Sky News. 

“Još uvijek imam taj osjećaj da bi svakog trenutka mogla eksplodirati granata ili preletjeti zrakoplov”, rekla je Natalija Jelistratova koja je sa suprugom i kćeri putovala 80 kilometara vlakom od Harkiva do svog rodnog grada Balaklija kako se vratila u svoju zgradu koja je i dalje na mjestu, ali je oštećena granatiranjem.

“Još uvijek se bojim biti ovdje”, rekla je nakon što je otkrila komad šrapnela u zidu.

17.45 Ukrajinska vojska saopćila je da ruske trupe pucaju na ulicama okupiranog Hersona kako bi podmetnule ukrajinske trupe i naveli da Kijev ugrožava civile, javlja Kyiv Independent

17:30 Cijenjena ruska pjevačica Ala Pugačova objavila je poruku na svom Instagramu u kojoj traži rusko ministarstvo pravosuđa da je uvrsti među strane agente zajedno s njezinim suprugom Maximom Galkinom.

Objava koju je prenio Kevin Rothrock, glavni urednik Meduze, također poziva na okončanje “smrti naših dječaka za iluzorne ciljeve koji našu zemlju čine izopćenom i opterećuju živote njezinih građana”.

Poruka Pugačeve dolazi dan nakon što je Galkina – komičara koji je više puta govorio protiv rata s Ukrajinom Rusija označila kao stranog agenta.

16:55 Tužitelji koji djeluju na području Ukrajine gdje su se ruske snage nedavno povukle pred ukrajinskom protuofenzivom optužuju Rusiju za mučenje civila u jednom oslobođenom selu.

Tužitelji u regiji Harkiv poručili su da su pronašli podrum u kojem su ruske snage navodno mučile zatvorenike u selu Kozača Lopan, blizu granice s Rusijom, javlja Associated Press.

Objavili su slike na kojima se vidi ruski vojni telefon TA-57 s dodatnim žicama i kopčama pričvršćenim na njega.

Ukrajinski zvaničnici optužili su ruske snage da su koristile radiotelefone iz sovjetske ere kao izvor energije za mučenje zatvorenika elektrošokovima tokom ispitivanja. 

16:20 ZN je objavio da je Nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU) pretresao stan Igora Kolomojskog i oduzeo dokumentaciju i elektronski uređaj. 

ZN je dodao da je pretres dio slučaja Ukranafta, u kojem se Kolomisky tereti da je zaplijenio imovinu i sredstva državne kompanije u vrijednosti od skoro 13 milijardi UAH.

Kolomojski je rekao da nikada nije čuo za pretrese. On takođe negira da je počinio prekršaj.

15:40 “Nema smisla da se Zelenski sastaje s Putinom”, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik u Uredu predsjednika.

On kaže da “Rusija mora odgovarati za zločine velikih razmjera (počinjene u Ukrajini), a ne nekažnjivost svjedoka”.

15:10 Evropske institucije i članice EU su Ukrajini od 24. februara obezbijedile preko 19 milijardi eura.

“Veze između EU i Ukrajine danas su jače nego ikad”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen za Kyiv Independent.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










14: 45 Šef ureda predsjednika Andriy Yermak rekao je da se rat može riješiti samo sankcijama i ukrajinskom vojnom prednošću.

“Zlo se može izliječiti samo uništenjem. U stanju smo uništiti zlo.” rekao je Yermak.

14:20 Društvenim mrežama proširila se snimka pucnjave u centru grada Hersona, glavnog grada južne regije pod ruskom okupacijom.

Do sukoba u centru Hersona došlo je kasno sinoć, a Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju da su isprovocirale pucnjavu. Na snimci se vidi kako je rusko oklopno vozilo otvorilo vatru, ali se ne vidi na koga pucaju.

Ukrajinska vojska je, podsjetimo, pokrenula protivofenzivu u regiji Herson, koju je Rusija okupirala u prvim sedmicama invazije. 

Proruski mediji sinoć su emitirali snimku koja prikazuje razmjenu vatre u blizini dva oklopna vozila kod glavne željezničke stanice u Hersonu. Proruska administracija naknadno je objavila da su ruske snage uništile skupinu napadača.

“U centru Hersona došlo je do obračuna između ruske patrole i neidentificirane grupe ljudi”, objavile su proruske vlasti na Telegramu.

O pucnjavi se jutros oglasila i glasnogovornica južnog ukrajinskog vojnog zapovjedništva, Natalija Gumenijuk, koja je kazala: “Jučerašnja pucnjava i eksplozija u Hersonu su provokacija koju su izveli okupatori”.

13:55 Rusija i Kina ne žele vladati cijelim svijetom, dok neke druge zemlje žele, rekao je danas Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov u razgovoru za prorežimsku državnu televiziju Rusija 1.

Peskov je dodao kako postoji “apsolutna podudarnost u stavu Rusije i Kine prema raznim provokativnim potezima, čiji izvor su Sjedinjene Države”. 

“Moskva i Peking zajednički ocjenjuju da je takvo destabilizirajuće ponašanje neprihvatljivo”, rekao je Peskov.

13:25 Postalo je nemoguće ignorirati rat u Bjelgorodu, gradu na jugu Rusije, samo nekoliko kilometara od granice s Ukrajinom. Ruski vojnici koji se povlače pred ukrajinskim protivnapadom sada tumaraju gradskim ulicama.Protivzračna odbrana puca nekoliko puta dnevno. Grad je ponovno pun izbjeglica. A na granici ruski i ukrajinski vojnici stoje jedni drugima u vidokrugu, piše The Guardian u reportaži pod naslovom “Neće nas napasti, zar ne?”

13:10 Ruska vojska traži regrute za borbu u Ukrajini nudeći najmanje 2700 eura mjesečno kao poticaj te promovira to kao “izbor pravog muškarca”, javlja Sky News.

Vojska je, naime, postavila mobilne urede kako bi privukla “vojnike po ugovoru” za ono što naziva “specijalna vojna operacija” – naziv skovan za invaziju Rusije na susjednu Ukrajinu. Na jednom mjestu u južnom ruskom gradu Rostovu, vojnici u maskirnim uniformama i crnim maskama pokazivali su svoje oružje prolaznicima i dijelili brošure u boji pod naslovom “Vojna služba na ugovor – izbor pravog muškarca”.

Ni Rusija ni Ukrajina ne otkrivaju svoje vojne gubitke, koje zapadne obavještajne agencije procjenjuju na desetke hiljada na obje strane. Moskva nije ažurirala službeni broj poginulih od 25. marta, kada je rečeno da je 1351 ruski vojnik ubijen, a 3825 ranjeno.

Kremlj je prošle sedmice saopćio da nije bilo razgovora o mobilizaciji cijele zemlje za jačanje svojih snaga. Ali novačenje jasno govori da Moskva treba više ljudi nakon neuspjeha na frontu.

Službenik zadužen za Rostov rekao je da će Rusi i stranci u dobi od 18 do 60 godina s najmanje srednjoškolskim obrazovanjem ispunjavati uvjete. “Domoljubno raspoloženi građani biraju potpisivanje ugovora na tri ili šest mjeseci za učestvovanje u specijalnoj vojnoj operaciji”, rekao je major Sergej Ardašev, obećavajući obuku za sve.

Minimalna mjesečna plaća u ponudi je 160.000 rubalja (oko 2700 eura), što je gotovo tri puta više od nacionalnog prosjeka.

Jedan potencijalni regrut bio je muzičar Viktor Yakunin, koji je rekao: “Volio bih služiti u zračno-desantnim trupama”, rekao je, pa dodao: “Roditelji su me od djetinjstva odgajali da volim svoju domovinu, da štitim ruski svijet. Vjerujem da je snaga s nama.”

12:30 Ukupno 165 brodova koji su prevozili 3.7 miliona tona žita napustilo je Ukrajinu prema dogovoru postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske o deblokadi njenih crnomorskih luka, kažu kijevske vlasti.

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopćilo je da 10 brodova sa 169.300 tona poljoprivrednih proizvoda treba danas isploviti. Ukrajinski izvoz žitarica pao je nakon što je Rusija izvršila invaziju na zemlju u februaru i blokirala njene luke, podigavši globalne cijene hrane i potaknuvši strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Ukrajina, veliki svjetski proizvođač i izvoznik žitarica, isporučila je prije rata do šest miliona tona mjesečno. Tri crnomorske luke ponovno su otvorene prema sporazumu koji su u julu potpisali Moskva i Kijev. Ukrajinsko ministarstvo je reklo da te luke mogu utovariti i poslati u inozemstvo 100-150 teretnih brodova mjesečno.

12:10 Admiral britanskog ministarstva obrane Tony Radakin rekao je za BBC da Vladimir Putin nije uspio u svojim vojnim strateškim ciljevima. Radakin je izjavio da će sukob vjerovatno trajati još dugo “uprkos nedavnim uspjesima ukrajinskih snaga”. Novinarka BBC-ja pitala je Radakina da prokomentira situaciju u Ukrajini.

“Na samom početku rekli smo da se radi o strateškoj pogrešci predsjednika Putina, a strateške pogreške dovode do strateških posljedica. A u ovom slučaju, to je strateški neuspjeh. Putin ne uspijeva u svim svojim vojno strateškim ciljevima. Želio je pokoriti Ukrajinu, to se neće dogoditi. Želio je preuzeti kontrolu nad glavnim gradom, vidjeli smo da je to ranije poraženo. Vidjeli smo da želi oslabiti NATO, a NATO je sada mnogo jači. Pridružile su nam se Finska i Švedska.

On želi slomiti međunarodnu odluku. Putin je pod pritiskom, njegovi problemi su sve veći. Uvijek je imao problema s opremom, a i nema dovoljno radne snage. Njegove snage su slabe na terenu. Također, vidimo veličanstvene hrabre ukrajinske oružane snage koje se bore za svoju zemlju. Mi im svi pružamo međunarodnu podršku, i Ukrajinci su to prihvatili”, rekao je Radakin.

10.30 Zračne snage Ukrajine oborile su 5 dronova i jedan “Aligator” ruskih agresora u posljednja 24 sata.

alt

09.30 Glavni stožer Ukrajinskih oružanih snaga jutros je objavio da su ruske jedinice izgubile pola ljudstva u bijegu iz Harkivske oblasti, na koju je ukrajinska vojska izvršila munjevit protunapad i oslobodila više hiljada kvadratnih metara okupiranog teritorija.

U bijegu su Rusi za sobom ostavili i više od 200 komada vojne opreme, navodi ukrajinska vojska.

08.30 Ukrajinska avijacija pogodila je 16 koncentracija Rusa i opreme u regiji Lugansk, javljaju Oružane snage Ukrajine.

alt

08.00 Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo najnoviji izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu se navodi kako je od početka rata Rusija lansirala više hiljada dalekometnih projektila. No, u posljednjih sedam dana Rusija je pojačala svoje napade na civilnu infrastrukturu, pa sad cilja čak i one objekte čije uništenje nema nikakvog vojnog učinka, navode obavještajci.

Ta kategorija meta uključuje postrojenja električne mreže te branu na rijeci Inhulets u Krivij Rihu, navode.

Obzirom da trpi poraze na bojišnici, Rusija je vjerovatno proširila popis meta koje je spremna u pokušaju da direktno potkopa moral ukrajinskog naroda i vlade, stoji u izvještaju.

07.00 Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko jutros je objavio da su ruske snage granatirale termoelektranu u Slovjansku u Donjeckoj oblasti.

Kirilenko je na Telegramu naveo da je ruski napad oštetio elektranu, dodavši da vatrogasci gase požar koji je izbio na mjestu napada.

06.00 Američki sigurnosno-odbrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) objavio je najnoviji izvještaj o situaciji u Ukrajini. Navode kako je ruskim snagama i dalje prioritet strateški besmislena ofenziva, kojom ne uspijevaju zaustaviti ukrajinsko napredovanje. Ruske snage, navodi ISW, nastavljaju s neuspješnim napadima u Donjeckoj oblasti.

S druge strane, Ukrajina nastavlja s protunapadom koji ne nailazi na značajne defanzivne manevre ruske vojske. Rusi tako, navodi Institut, ostavljaju većinu okupiranih područja regijama Harkiv i Luhansk ranjivima. 

Ukrajinsko napredovanje u blizini rijeke Oskil i sjeverno od rijeke Siverski Donjec moglo bi omogućiti okruživanje ruskih snaga u Limanu, strateški važnom gradu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Koliko košta najskuplji parfem i od čega je napravljen

Koliko košta najskuplji parfem i od čega je napravljen

Poplava iz zraka: Okolica Karlovca pod vodom / Bljesak.info

Poplava iz zraka: Okolica Karlovca pod vodom / Bljesak.info