in

Održana 4. Sarajevo TechLab konferencija BH Telecoma

Održana 4. Sarajevo TechLab konferencija BH Telecoma
Slatka-Tajna.Eu
Održana 4. Sarajevo TechLab konferencija BH Telecoma

BH Telecom je i ove godine obilježio svoj dan, četvrtom po redu poslovno-tehnološkom konferencijom “SarajevoTechLab 4” koja je okupila brojne stručnjake iz poslovne i tehnološke struke i inovacija.

Na konferenciji  koja je održana u Convention Centru Hotela Hills predstavljena su dosadašnja dostignuća, ali i plan razvoja za naredni period.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman na početku obraćanja je prisutne podsjetio na 5. septembar 1993. godine, kada su, u najtežim uslovima razaranja, agresije i opsade, zaposlenici tadašnjeg JP PTT -a BiH prekinuli telekomunikacijsku blokadu i uspostavili prvu međunarodnu vezu Sarajevo-Bern, korištenjem međunarodnog koda 387. To je bio vrlo značajan događaj ne samo za PTTBiH već za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Također je u uvodnom obraćanju istakao kako se tokom cijelog septembra nizom aktivnosti obilježava Dan kompanije BH Telecom.

Kada govorimo o planovima, nastavit ćemo snažno ulagati u  BHTechLab, kao našu platformu za startupe i inovacije u domenu naprednih tehnologija, nastavit ćemo promovisati BHSmartLab, naše jedinstveno rješenje za pametne gradove namijenjeno javnom sektoru.“ Istakao je tom prilikom. G Kahriman je naglasio je i da je ponosan na rezultate platforme BH Content Lab , koja je do sada realizirala  sedam igranih serija i pet igranih filmova, čiji koproducent je BH Telecom, a za koje je izdvojeno dodatnih 18 miliona KM.

Kad je riječ o finansijskom poslovanju, istakao je sljedeće: “Moram reći da sam posebno ponosan na rezultat u proteklih sedam mjeseci. Kompanija BH Telecom je za sedam mjeseci ostvarila 20 miliona KM veći prihod nego prošle godine u istom periodu, te smo premašili plan za skoro pet miliona KM. Također, premašili smo plan dobiti za preko 60 posto za sedam mjeseci i vjerujem da su i vlasnici zadovoljni postignutim rezultatima.“

Osim navedenog, on je u svom obraćanju podsjetio na brojne značajne projekte koje je BH Telecom realizirao u proteklih nekoliko godina u oblastima digitalne transformacije, sigurnosti, zaštite podataka, te na skori plan gradnje Data centra BH Telecoma. Dodao je i da je cilj zaposlenih i menadžmenta u BH Telecomu postići zadovoljstvo korisnika, a najavio je i realizaciju novih platformi koje će doprinijeti digitalnoj transformaciji Bosne i Hercegovine.

Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, čestitao je BH Telecomu na vrhunskoj organizaciji konferencije, kao i digitalnom napretku BH Telecoma.

Zahvaljujući BH Telecomu i njihovoj organizaciji, liderskoj ulozi, mi držimo korak s vremenom koji je neizbježan kada je u pitanju proces digitalizacije i razvoju digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini “, kazao je Zukić.

Prisutnima se obratio i Haris Lučkin, Direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma, koji je predstavio niz pametnih rješenja koje nudi BH Telecom.

Niz pametnih rješenja koji nudi BH Telecom  imaju za cilj da olakšaju svakodnevni život građanima, kroz jedno sigurno, pouzdano i stabilno rješenje, kao što je i naša kompanija. Cilj nam je da gradimo prepoznatljivu infrastrukturu koja će biti prepoznata kod naših građana “, istakao je Lučkin.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na konferenciji su govorili eminentni sudionici i panelisti, koji su diskutovali i o tome da li BiH može imati prvi pametni grad, zatim o izazovima i mogućnostima 5G mreže, naprednim tehnologijama iz oblasti IOT-a, utjecaju na okoliš i tržišna predviđanja za naredni period.

Đorđe Vulović, CTO za SP Cisco, čestitao je BH Telecomu na izuzetnim rezultatima koje je ostvario u procesu implementacije 5G mreže i istakao da je najvažnije u procesu 5G mreže što brži put od ideje do same implementacije.

Karlo Guštin iz kompanije Ericsson Nikola Tesla, kazao je kako se kompanija bavi rješenjima u pametnim gradovima kroz vještačku inteligenciju,  s ciljem postizanja rješenja pametnih gradova, bilo da se radi o rješenjima za pametno korištenje energije, pametnim zgradama ili rješenjima u prometu. „Današnjem ubrzanom tempu života kroz vještačku inteligenciju ponudit ćemo bolja, efikasnija rješenja uz uštedu vremena i novca“ , istakao je Guštin.

Aleksandar Mastilović, konsultant ekspert za pametne gradove i digitalnu transformaciju, kazao je kako mu je posebno zadovoljstvo vidjeti da se u BiH dešavaju divne stvari kada je u pitanju tehnologija. “BH Telecom je već zakoračio u svijet pametnih gradova. Imamo prve praktične primjene na teritoriji grada Sarajeva i očekujemo da će se taj broj primjena proširiti i u ostatku BiH“, kazao je Mastilović.

Putem direktnog linka iz Hrvatske u rad 4. Poslovno-tehnološke konferencije BH Telecoma se uključio i Izabel Jelenić, jedan je od osnivača Infobipa, koji se kratko osvrnuo na put do uspjeha njegove kompanije, koji je govorio i generalno o budućnosti IT sektora na našim prostorima. „Plan naše kompanije Infobip je bio klijentima ponuditi šta žele, kao i ponuditi nešto novo. Rekao bih da je to je ključ uspjeha.Živimo u izazovnim vremenima u kojima je teško znati šta će biti sutra. IT kao industrija ima svijetlu budućnost, a sama naša cijela regija cijela ima zaista dobre stručnjake iz te branše“, istakao je Jelinić.

Zahvaljujući svom glavnom proizvodu, komunikacijskoj platformi u oblaku i uslugama koje mogu doprijeti do gotovo 7 milijardi korisnika i u više 190 zemalja, Infobip omogućuje besprijekornu mobilnu komunikaciju – na svakom kanalu i uređaju u bilo kojem dijelu svijeta .

Ovogodišnja Konferencija BH Telecoma, održana pod sloganom #shapingthefuture, poslala je jasnu poruku o važnosti BH Telecoma kao predvodnika digitalne transformacije i najvećeg tehnološkog partnera javnog i privatnog sektora u BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mujo i Haso – Lovac U Pustinji

Mujo i Haso – Lovac U Pustinji

Vojna pomoć iz SAD za države Zapadnog Balkana, osim Srbije

Vojna pomoć iz SAD za države Zapadnog Balkana, osim Srbije