in

Čazma se oporavlja od razornog nevremena

Čazma se oporavlja od razornog nevremena
Slatka-Tajna.Eu
Čazma se oporavlja od razornog nevremena

Razbacani dijelovi krova i crijepovi koje je podigao vjetar koji je pogodio Čazmu

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Nakon oluje koja je poharala područje Čazme i nekih općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te kiše koja je stvarala velike probleme u spašavanju imovine, danas napokon sanacija štete. Interventne službe i dalje neumorno rade, a mnogi su se prihvatili pokrivanja krovova. Veliku štetu pretrpjela je i Osnovna škola Čazma, no sutra nastava normalno počinje.

Orkan je odnio dio krova sportske školske dvorane. Učionica glazbene kulture koja je na katu dvorane više nema ni stropa. Pao je drugi dan nakon oluje. Teška borba vodila se protiv poplave.

– Stavljen je najlon i podaskano je, međutim od težine i količine vode i kiše koja je nemilo padala, napravili su se vodeni jastuci te je i taj dio prokišnjavalo i bilo je potrebno ponovno predaskati, rekla je Lidija Osman, ravnateljica Osnovne škole Čazma.

Isušivači vlage sad neprestano rade.

– Svakih dva sata po desetak litara vode u ovim kantama se sakuplja, to mijenjamo, bacamo, rekao je domar Mladen Posavec.

Nakon evakuacije učenika, spašavali su opremu. U kakvom su stanju glazbeni instrumenti, tek će se vidjeti.

Oluja je toliko silovito podignula strop učionice da je prebacila zavjesu iz suprotne učionice u ovu. Nažalost, učenici su u to vrijeme ovdje imali nastavu, no pribrano su sa svojom vjeroučiteljicom izišli iz učionice i spasili se.

Osim tih dviju neupotrebljivih učionica, ostatak škole siguran je za nastavu koja će se od sutra normalno održavati, tvrdi ravnateljica. Jedino što učenici neće smjeti boraviti u okolišu škole dok se sve ne raščisti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Sve pohvale svim službama koje su izašle na teren i škola im je bila jedan od prioriteta. Koliki su razmjeri šteta u smislu iznosa, to nam sad slijedi da nakon svega ovoga utvrdimo, popišemo, procijenimo,rekla je Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica UO za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ.

U školu se vraća i Marino Radanac, pravi čazmanski junak. Sam je s bratom bio u kući dok im je oluja odnijela krov. Danas pomaže u sanaciji štete. Za to vrijeme njegov otac, prijatelji i majstori popravljaju krov. Za novi će trebati oko sto tisuća kuna.

– Nadamo se da ćemo uspjeti to pokriti s tom folijom tako da nam ne pušta dalje, a onda ćemo vidjeti financijski kako ćemo to dalje moći sanirati, rekao je Marinko Radanac iz Čazme.

Bez krovova je ostalo 40-ak kuća, deseci su još oštećeni. Goleme štete pretrpjeli su i usjevi. Vlada je najavila pomoć, Županija proglašenje prirodne nepogode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Partizan rutinski protiv Radnika

Partizan rutinski protiv Radnika

Izabran MVP Eurobasketa, ali i najbolja petorka koja bi mogla izazvati dosta komentara

Izabran MVP Eurobasketa, ali i najbolja petorka koja bi mogla izazvati dosta komentara