in

U 24 sata pale rekordne 192 litre kiše po četvornome metru

U 24 sata pale rekordne 192 litre kiše po četvornome metru
Slatka-Tajna.Eu
U 24 sata pale rekordne 192 litre kiše po četvornome metru

Bujice i poplavljene prometnice u Kupskoj dolini

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

U Gorskom kotaru, u Crnom Lugu u samo 24 sata pale su rekordne 192 litre kiše po četvornome metru, što je dosad nezapamćeno na tom području. Povijesne rekorde premašio je i vodostaj rijeke Kupe čije su bujične vode zajedno s njezinim pritocima na području Kupske doline – nosile sve pred sobom!

Odroni, uništene ceste, odsječena mjesta u Kupskoj dolini, poplavljeni podrumi i prizemlja obiteljskih kuća. Prizori su to koje su za sobom ostavile bujične vode Kupe i njezinih pritoka.

– Kada rijeka nabuja, nije ugodno, stegne te pri srcu kada vidiš što se događa i što bi se moglo dogoditi, rekla je Dušanka Skender, mještanka Kuželja.

– Ovdje je trag od pijeska, sve do tamo bilo je poplavljeno. Nije se moglo pješke, nikako, rekla je Josipa Štimac, mještanka Kuželja.

Rijeka Bjelica povukla se u korito pa mještani Kuželja zasad mogu predahnuti. No i dalje su mnoga mjesta prometno odsječena.

– Kiša i dalje pada, i to je ono što je opasno. Sve ovisi o količini oborina na području NP Risnjak. Ako kiša pada i dalje, a oborinske vode se slijevaju prema Kupi, može opet zaprijetiti, rekao je Davorin Klobučar, predsjednik MO Brod na Kupi.

Premašeni su povijesni maksimumi vodostaja Kupe.

– Mi bismo negdje mogli izgraditi zidove i spriječiti da voda rijeke Kupe ne plavi kuće, ali imamo problem sa zaobalnim vodama i pritokama koje ne mogu ući u rijeku Kupu i koje bi se ipak iza leđa izlile, rekao je Zoran Đurović, generalni direktor Hrvatskih voda.

No nema mjesta panici, umiruje župan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Neće se sada proglašavati izvanredno stanje, radi se o bujičnim vodama. Cesta prema Hrvatskom je otvorena, probijena i prohodna. Nije još očišćena zbog ogromnog dijela materijala jer je došlo do odrona, rekao je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

S prestankom oborina počet će sanacija štete.

– Tek kada vidimo koliko štete ćemo imati na okolnim cestama koje vode do mnogih mjesta gdje i dalje žive ljudi, tek u ponedjeljak ćemo znati kolika će biti razina štete, rekla je Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica.

Mještani Kupske doline ovakve oborine i bujice ne pamte posljednjih 30-ak godina.

Iz Broda na Kupi javila se Dajana Kruneš. 

– Nakon rekordnih razina vodostaja rijeke Kupe i nakon rekordne količine kiše koja je pala u Gorskom kotaru, možemo reći da je situacija večeras stabilna, javila je.

Cesta je prohodna, no opet su se pojavile lokve jer se Kupa opet počela izlijevati i tu, dodala je, treba biti oprezan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Car oživlja

Car oživlja

Džanan će igrati veliku ulogu u Real Madridu: Musa nastavio sa fantastičnim partijama

Džanan će igrati veliku ulogu u Real Madridu: Musa nastavio sa fantastičnim partijama