in

RAT UŽIVO: Rusi izgubili više od pola ljudstva u bijegu iz Harkiva, zračne snage Ukrajine nanose teške gubitke agresorima…

RAT UŽIVO: Rusi izgubili više od pola ljudstva u bijegu iz Harkiva, zračne snage Ukrajine nanose teške gubitke agresorima…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi izgubili više od pola ljudstva u bijegu iz Harkiva, zračne snage Ukrajine nanose teške gubitke agresorima…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc6-tb_xkamc642.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc6-tb_xkamc642.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2f281b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc6p29rxwaarluq.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc6p29rxwaarluq.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b3a07b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc3fz4kwiamctze.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc3fz4kwiamctze.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2d323d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc3jprjxkaeouaj.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc3jprjxkaeouaj.jpg”,”caption”:””,”bg”:”414c2c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc65c0gwqamzbd5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc65c0gwqamzbd5.jpg”,”caption”:””,”bg”:”464541″}]

10.30 Zračne snage Ukrajine oborile su 5 dronova i jedan “Aligator” ruskih agresora u posljednja 24 sata.

09.30 Glavni stožer Ukrajinskih oružanih snaga jutros je objavio da su ruske jedinice izgubile pola ljudstva u bijegu iz Harkivske oblasti, na koju je ukrajinska vojska izvršila munjevit protunapad i oslobodila više hiljada kvadratnih metara okupiranog teritorija.

U bijegu su Rusi za sobom ostavili i više od 200 komada vojne opreme, navodi ukrajinska vojska.

08.30 Ukrajinska avijacija pogodila je 16 koncentracija Rusa i opreme u regiji Lugansk, javljaju Oružane snage Ukrajine.

alt

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










08.00 Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo najnoviji izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu se navodi kako je od početka rata Rusija lansirala više hiljada dalekometnih projektila. No, u posljednjih sedam dana Rusija je pojačala svoje napade na civilnu infrastrukturu, pa sad cilja čak i one objekte čije uništenje nema nikakvog vojnog učinka, navode obavještajci.

Ta kategorija meta uključuje postrojenja električne mreže te branu na rijeci Inhulets u Krivij Rihu, navode.

Obzirom da trpi poraze na bojišnici, Rusija je vjerovatno proširila popis meta koje je spremna u pokušaju da direktno potkopa moral ukrajinskog naroda i vlade, stoji u izvještaju.

07.00 Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko jutros je objavio da su ruske snage granatirale termoelektranu u Slovjansku u Donjeckoj oblasti.

Kirilenko je na Telegramu naveo da je ruski napad oštetio elektranu, dodavši da vatrogasci gase požar koji je izbio na mjestu napada.

06.00 Američki sigurnosno-odbrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) objavio je najnoviji izvještaj o situaciji u Ukrajini. Navode kako je ruskim snagama i dalje prioritet strateški besmislena ofenziva, kojom ne uspijevaju zaustaviti ukrajinsko napredovanje. Ruske snage, navodi ISW, nastavljaju s neuspješnim napadima u Donjeckoj oblasti.

S druge strane, Ukrajina nastavlja s protunapadom koji ne nailazi na značajne defanzivne manevre ruske vojske. Rusi tako, navodi Institut, ostavljaju većinu okupiranih područja regijama Harkiv i Luhansk ranjivima. 

Ukrajinsko napredovanje u blizini rijeke Oskil i sjeverno od rijeke Siverski Donjec moglo bi omogućiti okruživanje ruskih snaga u Limanu, strateški važnom gradu.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Američki milijarderi izgubili 93 milijarde dolara

Američki milijarderi izgubili 93 milijarde dolara

Borac savladao lidera na tabeli, Tuzla City

Borac savladao lidera na tabeli, Tuzla City