in

RAT UŽIVO: Rusi izgubili više od pola ljudstva u bijegu iz Harkiva, zračne snage Ukrajine nanose teške gubitke agresorima…

RAT UŽIVO: Rusi izgubili više od pola ljudstva u bijegu iz Harkiva, zračne snage Ukrajine nanose teške gubitke agresorima…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Rusi izgubili više od pola ljudstva u bijegu iz Harkiva, zračne snage Ukrajine nanose teške gubitke agresorima…

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc6-tb_xkamc642.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc6-tb_xkamc642.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2f281b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc6p29rxwaarluq.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc6p29rxwaarluq.jpg”,”caption”:””,”bg”:”b3a07b”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc3fz4kwiamctze.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc3fz4kwiamctze.jpg”,”caption”:””,”bg”:”2d323d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc3jprjxkaeouaj.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc3jprjxkaeouaj.jpg”,”caption”:””,”bg”:”414c2c”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc65c0gwqamzbd5.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/09\/fc65c0gwqamzbd5.jpg”,”caption”:””,”bg”:”464541”}]

10.30 Zračne snage Ukrajine oborile su 5 dronova i jedan “Aligator” ruskih agresora u posljednja 24 sata.

09.30 Glavni stožer Ukrajinskih oružanih snaga jutros je objavio da su ruske jedinice izgubile pola ljudstva u bijegu iz Harkivske oblasti, na koju je ukrajinska vojska izvršila munjevit protunapad i oslobodila više hiljada kvadratnih metara okupiranog teritorija.

U bijegu su Rusi za sobom ostavili i više od 200 komada vojne opreme, navodi ukrajinska vojska.

08.30 Ukrajinska avijacija pogodila je 16 koncentracija Rusa i opreme u regiji Lugansk, javljaju Oružane snage Ukrajine.

alt

08.00 Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo najnoviji izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu se navodi kako je od početka rata Rusija lansirala više hiljada dalekometnih projektila. No, u posljednjih sedam dana Rusija je pojačala svoje napade na civilnu infrastrukturu, pa sad cilja čak i one objekte čije uništenje nema nikakvog vojnog učinka, navode obavještajci.

Ta kategorija meta uključuje postrojenja električne mreže te branu na rijeci Inhulets u Krivij Rihu, navode.

Obzirom da trpi poraze na bojišnici, Rusija je vjerovatno proširila popis meta koje je spremna u pokušaju da direktno potkopa moral ukrajinskog naroda i vlade, stoji u izvještaju.

07.00 Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko jutros je objavio da su ruske snage granatirale termoelektranu u Slovjansku u Donjeckoj oblasti.

Kirilenko je na Telegramu naveo da je ruski napad oštetio elektranu, dodavši da vatrogasci gase požar koji je izbio na mjestu napada.

06.00 Američki sigurnosno-odbrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) objavio je najnoviji izvještaj o situaciji u Ukrajini. Navode kako je ruskim snagama i dalje prioritet strateški besmislena ofenziva, kojom ne uspijevaju zaustaviti ukrajinsko napredovanje. Ruske snage, navodi ISW, nastavljaju s neuspješnim napadima u Donjeckoj oblasti.

S druge strane, Ukrajina nastavlja s protunapadom koji ne nailazi na značajne defanzivne manevre ruske vojske. Rusi tako, navodi Institut, ostavljaju većinu okupiranih područja regijama Harkiv i Luhansk ranjivima. 

Ukrajinsko napredovanje u blizini rijeke Oskil i sjeverno od rijeke Siverski Donjec moglo bi omogućiti okruživanje ruskih snaga u Limanu, strateški važnom gradu.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Američki milijarderi izgubili 93 milijarde dolara

Američki milijarderi izgubili 93 milijarde dolara

Borac savladao lidera na tabeli, Tuzla City

Borac savladao lidera na tabeli, Tuzla City