in

Britanija se sprema za sprovod Kraljice Elizabete II.

Britanija se sprema za sprovod Kraljice Elizabete II.
Slatka-Tajna.Eu
Britanija se sprema za sprovod Kraljice Elizabete II.

Britanci se opraštaju od kraljice

Foto: Joe Giddens / REUTERS

Državni sprovod kraljice Elizabete, prvi u Britaniji nakon smrti njenog prvog premijera Winstona Churchilla 1965., održat će se u ponedjeljak u Westminsterskoj opatiji u Londonu u 11 sati. Doći će 2000 uzvanika, uključujući stotine stranih dužnosnika i članova kraljevskih obitelji.

Nakon sprovoda, kraljičin lijes bit će prebačen kraljevskim mrtvačkim kolima u dvorac Windsor, zapadno od Londona gdje će biti pokopana u 19.30 sati. Uslijedit će pokop samo za obitelj na kojem će kraljica biti položena uz svog pokojnog supruga Filipa, roditelje i sestru.

U London stižu predsjednici i premijeri većine država kako bi sudjelovali na sutrašnjem pokopu.

– Minuta šutnje najavljena je večeras za 20 sati, najavljena je kao trenutak nacionalne refleksije o 70 godina službe koju je britanska kraljica posvetila narodu, državi i vjeri. Najveći fokus je u međunarodnom aspektu oproštaja od kraljice. Pozvano je više od 500 svjetskih uglednika, među kojima je više od 100 predsjednika država, kraljeva, premijera, ministara, prinčeva. Oni će se večeras, na poziv kralja Karla III. koji organizira državni prijem povodom smrti svoje majke, okupiti u Buckinghamskoj palači, javila je Jasna Paro iz Londona.

To će biti, dodala je, najveći zajednički skup političara i kraljeva ikada. Tri države – Rusija, Bjelorusija i Mianmar nisu dobile pozivnicu. Venezueli, Afganistanu i Sjevernoj Koreji je rečeno da bi bilo najbolje da ih predstavljaju veleposlanici.

Predsjednik Milanović je doputovao u London redovnom linijom. Mnogi od svjetskih lidera su se tijekom dana upisivali u knjigu žalosti.

Biden odao počast kraljici Elizabeti prije sprovoda 

Američki predsjednik Joe Biden odao je počast britanskoj kraljici Elizabeti II. u nedjelju, dan uoči državnog sprovoda, pojavivši se na balkonu u Westminster Hallu dok je kolona ljudi prolazila pored njezina lijesa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Imali smo prilike susresti se s puno utjecajnih ljudi, i mogu vam reći da vam najdulje ostaju u mislima oni koji se odnose prema vama u skladu s njihovom reputacijom. Kada nas je kraljica primila u zamku, ponudila nam je čaj i kolače. Pojao sam sve, koliko god ih stavljala pred mene. Bila je potpuno ista osoba kao i javna slika koja je postojala o njoj. Čestita i časna, i potpuno predana služenju, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

– Većina Ukrajinaca sjećat će se pokojne kraljice po jednoj jednostavnoj, ali važnoj činjenici. Ona je bila šefica države koja je među prvima pružila ruku pomoći nakon što se Ukrajina suočila s barbarskom ruskom invazijom, te koja nastavlja davati sve od sebe kako bi nam pomogla na putu prema konačnoj pobjedi, rekao je Denis Šmihal, ukrajinski premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZAVIRITE U LUKSUZNI RESTORAN GDJE SE ODRŽAVA GALA SLAVLJE: Sve pršti od luksuza, Bojana i Mirko baš nisu štedjeli!

ZAVIRITE U LUKSUZNI RESTORAN GDJE SE ODRŽAVA GALA SLAVLJE: Sve pršti od luksuza, Bojana i Mirko baš nisu štedjeli!

DIPLOME SA FAKULTETA OKAČILA NA ZID! Stanija otvorila vrata svog luksuznog doma

DIPLOME SA FAKULTETA OKAČILA NA ZID! Stanija otvorila vrata svog luksuznog doma