in

RAT UŽIVO: Ukrajina nastavlja tihe pregovore o nabavci modernog američkog oružja

RAT UŽIVO: Ukrajina nastavlja tihe pregovore o nabavci modernog američkog oružja
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajina nastavlja tihe pregovore o nabavci modernog američkog oružja

16:41 Kijev i Washington razgovaraju o mogućnostima slanja sistema protuzračne odbrane Patriot, borbenih aviona F-16 i bespilotnih letjelica Grey Eagle kroz dugoročne finansijske aranžmane, izvijestio je Politico pozivajući se na izvore.

16:15 Rusko ministarstvo odbrane danas je priopćilo da su njegove snage pokrenule udare na nekoliko dijelova Ukrajine. Također je optužio Kijev za granatiranje u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, prenosi Reuters. 

Ruske snage izvele su napade u regijama Herson, Mikolajiv, Harkiv i Donjeck, navodi ministarstvo. 

Rusi tvrde i da su ukrajinske snage izvele neuspješnu ofenzivu u oblasti Herson. 

U Izvještaju se navodi da razina radijacije u najvećoj evropskoj nuklearki Zaporižja ostaje normalna. Kaže se i da su u blizini elektrane zabilježena dva incidenta ukrajinskog granatiranja, što Ukrajinci opovrgavaju. 

15:43 Pavlo Kirilenko, guverner istočne ukrajinske regije Donjeck, izvijestio je danas da su dva civila ubijena u petak nakon ruskog granatiranja u gradovima Bahmut i Svjatohirsk.

U izvještaju o operativnoj situaciji, Kirilenko je dodao da je noć u regiji “prošla relativno mirno” i da je bilo samo “izoliranog granatiranja na prvoj liniji”.

“Dana 16. septembra Rusi su ubili 2 civila u Donjeckoj oblasti: u Svjatohirsku i Bahmutu. Još 11 osoba je ozlijeđeno. Trenutno je nemoguće utvrditi tačan broj žrtava u Mariupolju i Volnovasu”, poručio je Kirilenko.

14:35 “Rusija iza sebe ostavlja samo smrt i patnju”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij komentirajući mjesto masovne grobnice s oko 440 grobova koje je otkriveno u oslobođenom Izjumu.

“Ubice. Koljači. Lišeni svega ljudskog”, rekao je Zelenskij.

14:17 Ukrajinsko ministarstvo odbrane dalo je svoje najnovije podatke o ukupnim ruskim borbenim gubicima od početka rata u veljači ove godine.

Prema njihovim brojkama, ruska vojska je od početka invazije izgubila 54.250 vojnika, 2202 tenka i 4701 oklopno borbeno vozilo.

Ukrajinske snage, tvrdi se, oborile su 251 vojni zrakoplov, 216 helikoptera i 911 dronova.

13:25 Mihailo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, pozvao je europske zemlje da Ukrajini opskrbe moderne i učinkovite sustave proturaketne obrane.

Njegov tvit uslijedio je nakon što je Vladimir Putin upozorio da bi Moskva mogla pojačati udare na vitalnu infrastrukturu zemlje ako ukrajinske snage budu gađale objekte u Rusiji.

12:32 Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov još se jednom oglasio o napadu na rusku vojnu bazu blizu tog grada o kojem je izvijestio jutros.

Kako kaže Fedorov, u ruskoj bazi na području Moločnji Limana u jugoistočnom dijelu oblasti Zaporižja izbila je i vatra koja je potpuno uništila objekt, prenosi Kyiv Independent.

11:23 Joe Biden upozorio je Vladimira Putina da ne koristi hemijsko ili taktičko nuklearno oružje u ratu s Ukrajinom.

Američkog predsjednika su u intervjuu za CBS News upitali šta bi rekao Putinu ako razmišlja o upotrebi takvog oružja.

“Nemojte. Nemojte. Nemojte. Promijenit ćete lice rata kao ništa slično od Drugog svjetskog rata”, poručio je Biden Putinu.

Američki predsjednik odbio je elaborirati što bi SAD učinio da Putin ode tako daleko.

10.15 Oružane snage u jednom danu oborile avion i tri krstareće rakete okupatora, javlja Glavni stožer Ukrajinske vojske.

09.30 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi obavještajni izvještaj o stanju u Ukrajini.

U njemu se navodi kako će “Rusija vjerovatno tvrdoglavo braniti Luhansku oblast u Donbasu u istočnoj Ukrajini usred protuofenzive Kijeva”, ali nije jasno imaju li moskovske snage “dovoljno rezervi ili odgovarajući moral da izdrže još jedan usklađeni ukrajinski napad”.

“Svaki značajan gubitak teritorija u Luhansku nedvosmisleno će potkopati rusku strategiju”, navodi se.

08.30 Ukrajinska zastava podignuta je nad selom Dibrova u Donjeckoj oblasti. Selo je sada potpuno pod ukrajinskom kontrolom.

08.00 “Želim jasno reći da bi vjerovatno bilo ispravno, barem u retrospektivi, da smo oštrije reagirali na aneksiju Krima”, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji Bundeswehra u Berlinu, javlja Welt.

07.00 Jutros je uništena neprijateljska vojna baza u okrugu Melitopolj, u regiji Zaporižja, objavio je ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov na svom Telegramu, piše Ukrinform. 

Prema Fedorovu, eksplozija u ruskoj bazi koja se nalazi na području Moločni Limana bila je toliko jaka da se još uvijek vidi crni dim. 

06.00 Guverner Harkivske oblasti Oleg Siniehubov rekao je da je među tijelima ekshumiranim s mjesta masovne grobnnice u Izjumu 99 posto ima znakove nasilne smirti, prenosi Kyiv Independent. 

“Postoji nekoliko tijela s rukama vezanim na leđima, a jedna osoba je pokopana s konopcem oko vrata”, rekao je. “Očito je da su ti ljudi mučeni i pogubljeni”, dodao je.

Masovna grobnica navodno sadrži oko 440 tijela. 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Počela realizacija projekta “Unapređenje poslovne infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1”

Počela realizacija projekta “Unapređenje poslovne infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1”

Ne propustite sjajnu priliku: Wwin – bonus dobrodošlice – NEDJELJA, 18.09.2022.

Ne propustite sjajnu priliku: Wwin – bonus dobrodošlice – NEDJELJA, 18.09.2022.