in

RAT UŽIVO: Šok za Rusiju, Sjedinjene Države uskoro isporučuju Ukrajini prva dva sistema protivzračne obrane NASAMS

RAT UŽIVO: Šok za Rusiju, Sjedinjene Države uskoro isporučuju Ukrajini prva dva sistema protivzračne obrane NASAMS
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Šok za Rusiju, Sjedinjene Države uskoro isporučuju Ukrajini prva dva sistema protivzračne obrane NASAMS

22:45  Ukrajina će dobiti prva dva sistema protivzračne obrane NASAMS unutar 2 mjeseca, saopšteno je iz Pentagona. 

“Ovi sistemi protivzračne odbrane pomoći će Ukrajini da se zaštiti od prijetnji iz zraka – posebno od aviona, bespilotnih letjelica i krstarećih raketa”, rekao je glasnogovornik Pentagona general Patrick Ryder.

NASAMS su raketni sustavi zemlja-zrak sposobni detektirati i gađati ciljeve na udaljenostima do 180 kilometara.

22:10 Grčka će isporučiti Ukrajini 40 borbenih vozila pješaštva BMP-1.

Prema dogovoru s Njemačkom, Grčka će dobiti istu količinu oklopnih borbenih vozila Marder od Njemačke u zamjenu za vozila BMP-1 isporučena Ukrajini.

Njemačkoj i Grčkoj trebalo je četiri mjeseca da dogovore isporuku.

21:35 Kada ruske snage nisu uspjele zauzeti Kijev u ranim danima rata i povukle su se, nakon njih su pronađeni dokazi o zločinima.

U regiji Harkiv otkriveni su takvi dokazi, uključujući mjesto masovne grobnice. Šef ukrajinske nacionalne policije Ihor Klimenko rekao je da su u ponovno osvojenim gradovima i selima u regiji pronađene sobe za mučenje.

Tih lokacija ima najmanje deset, izvijestio je Kyiv Independent. Sky News nije uspio dobiti izvještaje.

20:50 Zapadni političari zgroženi masovnim grobnicama u oslobođenom Iziumu.

Šef diplomatije EU Josep Borrell rekao je da je blok “duboko šokiran” masovnim grobnicama s više od 440 tijela koje su u gradu otkrile ukrajinske vlasti.

“Ruski agresorski rat protiv Ukrajine ostavlja trag krvi i razaranja diljem Ukrajine”, rekao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da se zločini u Iziumu mogu protumačiti kao ratni zločini te da postoji potreba za “izgradnjom dokaza”.

20:25 Zauzimanje cijelog Donbasa ostaje glavni ratni cilj Rusije, rekao je danas Putin.

Ruski diktator ustvrdio je na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu da ruska vojska osvaja “sve više teritorija” uprkos ukrajinskoj protivofanzivi.

Dodao je da je samo dio ruske vojske angažiran u ratu. Početni ratni cilj Rusije bio je “denacificirati” i “demilitarizirati” Ukrajinu – propagandni izrazi koji podrazumijevaju lišavanje Ukrajine njenog suvereniteta.

19:55 Ukrajinske snage pogodile su 4 područja s ruskim trupama i rusko uporište, saopštio je Glavni štab ukrajinske vojske. 

Ukrajinska vojska također je pogodila stanicu za istovar, spriječivši rusku vojsku da pošalje nove rezerve, rekao je ukrajinski Glavni štab.

Rusija je 16. septembra lansirala 4 projektila i 5 zračnih napada na Ukrajinu i izvela 12 napada višecjevnim bacačima raketa, prema Glavnom štabu.

19:35 Ombudsman Dmytro Lubinets rekao je da su tijela vojnika sa zavezanim rukama pronađena u Izjumu. Vojnici su možda bili mučeni prije nego što su ubijeni, dodao je.

19:15 Prema guverneru Dnjepropetrovske oblasti Valentinu Reznichenku, ruske trupe granatirale su selo Velyka Kostromka u oblasti teškom artiljerijom 16. septembra, ubivši dvojicu muškaraca.

18:52 Putin je poslijepodne rekao da je ruski odgovor na ukrajinske terorističke napade zasad suzdržan. “Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini nije otvorena za promjene. Glavni cilj je oslobađanje Donbasa, ali ofanzivne akcije neće tu stati”, rekao je Putin, prenosi AA. Dodao je da su zasad uputili nekoliko napada upozorenja, ali da će sljedeći napadi biti znatno ozbiljniji. “Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju kako bi prevenirala stvaranje antiruske enklave u Ukrajini”, dodao je. “Mi se u Ukrajini ne borimo s regularnom vojskom, nego s plaćenicima”, kaže Putin.

18:28 Zelenski je objavio novu video poruku. “Danas svijet mora vidjeti šta je ruska vojska ostavila iza sebe. Više od 400 grobova u šumi kod Izjuma. Ne znamo sa sigurnošću koliko tijela ima… Rusija je već postala najveći izvor terorizma u svijetu. Nijedna druga teroristička sila nije uzrokovala toliko smrti”, rekao je Zelenski i dodao da Rusiju treba progalsiti sponzorom terorizma.

17:24 Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u petak da je svijet ušao u novo razdoblje turbulencija i da bi partneri poput ruskog predsjednika Vladimira Putina i srednjoazijskih lidera trebali spriječiti strane sile da potiču “obojene revolucije”. Na svom prvom putovanju izvan Kine od početka 2020., Xi je na summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) rekao da bi se okupljeni trebali međusobno podržavati kako bi spriječili strano uplitanje.

16:52 Simulacija pokazuje kako bi nuklearni rat između Rusije i NATO-a potencijalno mogao završiti u užasnom scenariju koji bi rezultirao smrću milijuna ljudi diljem svijeta u roku od nekoliko sati. 

16:28 Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik okupiranog grada Melitopolja u regiji Zaporižja, danas je na Telegramu objavio da je u gradu došlo do “velike eksplozije”. Fedorov nije objavio nikakve dodatne detalje o eksploziji. “Čekamo dobre vijesti”, naveo je. Informacija o eksploziji u okupiranom Melitopolju stiže na isti dan kad su u Hersonskoj i Luhanskoj oblasti ubijena najmanje tri proruska čelnika koje je imenovala Moskva. Uz to, danas su u okupiranom Berdjansku ubijeni proruski gradonačelnik i njegova supruga. Proruski separatisti za sve te napade okrivljuju Kijev, ali Ukrajina još uvijek nije preuzela odgovornost za napade.

15:20 Indijski premijer Putinu: Sad nije vrijeme za rat

Indijski premijer Narendra Modi danas je rekao ruskom predsjedniku Vladimir Putinu da sad nije vrijeme za rat obzirom na činjenicu da opskrba hranom, gnojivom i energentima brine cijeli svijet, javlja Reuters.

“Znam da ovo vrijeme nije vrijeme za rat. Danas smo razgovarali o tome telefonom”, rekao je Modi Putinu na marginama sigurnosnog summita koji se održava u Uzbekistanu.

15:00 Tijela nađena u masovnoj grobnici imaju užad oko vratova i vezane ruke

Novinari Reutersa u Izjumu, gradu na istoku Ukrajine iz kojeg su se nedavno povukle ruske snage, javljaju da tijela nađena u masovnoj grobnici imaju užad oko vratova i vezane ruke, što sugerira da se možda radi o ljudima koji nisu ubijeni tijekom granatiranja odnosno zračnih napada.

Ukrajinska policija i forenzički stručnjaci ekshumiraju tijela s lokacije obilježene drvenim križevima, za koju ukrajinske vlasti navode da se radi o masovnoj grobnici s više od 440 tijela.

Ukrajinske vlasti ranije su objavile da su neki ubijeni u granatiranjima i zračnim udarima, a istražitelji se spremaju za najgore poučeni ranijim iskustvima iz Buče, gdje su otkrivena tijela pogubljenih civila koji su prije ubojstava bili mučeni.

14:50 Kirgistan i Tadžikistan dogovorili prekid vatre nakon graničnog sukoba

KIRGISTANSKI predsjednik Sadir Žaparov i njegov tadžikistanski kolega Emomali Rahmon dogovorili su danas na sastanku u Uzbekistanu prekid vatre nakon smrtonosnog sukoba na granici između tih dviju srednjoazijskih država.

14:50 U samo par sati ubijeno najmanje pet proruskih čelnika na okupiranom teritoriju

U samo par sati ubijeno je najmanje pet proruskih čelnika na teritoriju Ukrajine pod ruskom okupacijom, javlja Guardian. Radi se o lokalnim čelnicima koje je imenovala Moskva.

Proruski čelnici ubijeni su na teritorijima udaljenim stotinama kilometara i to u Luhansku na istoku, u Hersonu na jugu i u Berdjansku. Proruski separatisti u Ukrajini za te smrti krive Kijev, a Ukrajina nije preuzela odgovornost za bilo koji od tih napada.

U bombaškom napadu u samoproglašenoj separatističkoj paradržavi Narodnoj Republici Luhansk ubijeni su glavni tužitelj i njegov zamjenik, a u raketnom napadu na administrativnu zgradu u okupiranom Hersonu ubijeno je najmanje troje proruskih dužnosnika, piše novinar Reutersa Felix Light.

Što se tiče okupiranog Berdjanska, tamo su, prema tvrdnjama separatista, ubijeni gradonačelnik i njegova supruga dok su bili na putu prema izbornom povjerenstvu zaduženog za organizacije referenduma o priključenju Rusiji.  

  14:45 Ukrajina o ubijenom proruskom tužitelju: To je ili obračun kriminalaca ili Rusija miče svjedoke zločina

Današnju smrt glavnog tužitelja samoproglašene proruske paradržave Narodne Republike Luhansk (LNR) na Twitteru je prokomentirao Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Eliminaciju takozvanog ‘glavnog tužitelja LNR’ i njegovog zamjenika treba smatrati obračunom lokalnim organiziranih kriminalnih skupina koje nisu mogle podijeliti opljačkanu imovinu prije masovnog bijega ili kao rusko micanje svjedoka ratnih zločina. Sve će otkriti istraga”, napisao je Podoljak. 

13:40 Šef Wagnera nakon viralne snimke: U Ukrajini će se boriti zatvorenici ili vaša djeca

Jevgenij Prigožin, šef notorne ruske privatne vojne kompanije Wagner, komentirao je viralnu snimku na kojoj se vidi kako za rat u Ukrajini pokušava regrutirati zatvorenike.

U obraćanju je branio ideju slanja zatvorenika u rat u Ukrajini, kazavši da bi oni koji ne žele da se zatvorenici šalju u rat umjesto njih trebali poslati vlastitu djecu.

U izjavi objavljenoj na društvenim mrežama nakon što je video regrutiranja zatvorenika postao viralan, Prigožin je rekao kako bi, da je on u zatvoru, “sanjao o priključivanju Wagneru kako bi otplatio dug domovini”.

“To će biti ili privatne vojne kompanije i zatvorenici ili vaša vlastita djeca. Odlučite sami”, poručio je Prigožin Rusima koji se protive slanju zatvorenika u Ukrajinu

No, Prigožin nije eksplicite priznao da je snimka autentična, odnosno da Wagner zaista regrutira zatvorenike za rat u Ukrajini. BBC pak, navodi, kako je autentičnost snimke potvrđena.

13:30 Pronađena još jedna masovna grobnica?

Oko 200 drvenih križeva pronađeno je na rubu grada Izjuma, što vjerojatno znači da se tu nalazi još jedna masovna grobnica. Muškarci u bijelim kombinezonima počeli su ekshumirati tijela.

Podsjetimo, ranije je u istom gradu pronađena grobnica  s oko 440 tijela.

13:20 Ruska centralna banka spušta kamatu: “Poslovna aktivnost je bolja od očekivanja”

UPRAVNI odbor ruske centralne banke na današnjoj sjednici još je jednom odlučio sniziti ključnu stopu – ovaj put za 0.5 postotnih bodova, na 7.5 posto godišnje, priopćila je Banka Rusije.

13:15 Jučer je proruski lider govorio da nema razloga za paniku. Danas je ubijen tužitelj u Luhansku

Jučer je Leonid Pasechnik, čelnik separatističkih vlasti u Luhanskoj oblasti koje podržava Rusija, govorio kako “nema razloga za paniku”. Danas je bomba postavljena u administrativnim uredima usmrtila glavnog tužitelja postavljenog u Moskvi Sergeja Gorenka i njegovog zamjenika.

  Proruski lider govori da nema razloga za paniku 13:00 Od početka rata ubijeno 384 djece

Ured glavnog tužitelja Ukrajine objavio je nove podatke o ubijenoj i ozlijeđenoj djeci otkako je Rusija napala zemlju 24. veljače. Najveći broj žrtava među djecom došao je iz Donjecke oblasti na jugoistoku.

Ured glavnog tužitelja Ukrajine objavio je nove podatke o ubijenoj i ozlijeđenoj djeci otkako je Rusija napala zemlju 24. veljače. Najveći broj žrtava među djecom došao je iz Donjecke oblasti na jugoistoku, za koju ukrajinski obavještajci vjeruju da je Rusija i dalje želi okupirati. 12:55 VIDEO Ukrajina: Pogledajte kako je predsjednik Kirgistana ponizio Putina

ANTON GERAŠENKO, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, na Twitteru je podijelio zanimljivu snimku ruske prorežimske agencije RIA.

 12:50 Ukrajina: Većina ljudi pokopanih u masovnim grobnicama su civili

Većina ljudi pokopanih u masovnoj grobnici otkrivenoj u gradu Izjumu na istoku Ukrajine su civili, rekao je šef ukrajinske policije.

Ranije su vlasti priopćile da su pronašle masovnu grobnicu s 450 tijela u Izjumu, bivšem ruskom uporištu na bojišnici, i rekle da je to dokaz ratnih zločina koje su počinili Rusi. Rusija se o tome nije javno očitovala.

Upitan sadrži li masovna grobnica uglavnom civile ili vojnike, šef policije Igor Klimenko rekao je na konferenciji za novinare: “Prema preliminarnoj procjeni, to su civili. Iako imamo informacije da tamo ima vojnika, još nismo pronašli niti jednog.”

12:45 Proruski tužitelj ubijen je u eksploziji bombe

Glavni tužitelj samoproglašene Narodne Republike Luhansk (LNR) u istočnoj Ukrajini koju podržava Rusija ubijen je u eksploziji bombe u svom uredu, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na hitne službe.

Ruski mediji javljaju da je ubijen i njegov zamjenik.

 12:40 Kineska i ruska vojska imaju istu slabost

KINESKI vojni zapovjednici također imaju potencijalnu slabost koja je potkopala njihove ruske kolege u Ukrajini i mogla bi ugroziti njihovu sposobnost da vode sličan rat, navodi se u novom izvješću američkog Sveučilišta za nacionalnu obranu.

alt

12:30 Izvješće: Nije vjerojatno da će se rusko gospodarstvo vratiti na prijeratne razine prije kraja desetljeća

Nije vjerojatno da će se rusko gospodarstvo vratiti na prijeratne razine prije kraja desetljeća jer rat zemlje s Ukrajinom i stroge sankcije uzimaju danak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Do kraja 2023. bruto domaći proizvod (BDP) bit će oko 8% niži u odnosu na proizvodnju 2021., tvrdi izvješće Scope Ratingsa. Rusko gospodarstvo poraslo je za 4.7% u 2021., prema saveznoj statističkoj službi Rosstat.

Nakon 2023. potencijalni rast će pasti na 1.0-1.5% godišnje, objavila je agencija.

12:25 Putin: Ako EU ukine sankcije, Rusija će donirati gnojivo zemljama u razvoju

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati više od 300 tisuća tona ruskog gnojiva koje je zaglavljeno u europskim lukama ako Europa pristane dodatno ublažiti sankcije na ruski izvoz.

alt

12:20 U Luhansku pogođeno tužiteljstvo separatističke vlasti?

Osim izvješća o ukrajinskim udarima na okupirani Herson, postoje i još nepotvrđene informacije da se u Luhansku dogodila eksplozija koja je ciljala tamošnje proruske separatističke vlasti. Neprovjerene videosnimke pokazuju štetu na zgradi u kojoj se nalazi tužiteljstvo.

 12:00 Njemačka vlada preuzima rafinerije ruskog Rosnefta

NJEMAČKA je danas preuzela podružnicu ruskog naftnog diva Rosnefta kako bi osigurala kontrolu nad njegovom rafinerijom u Schwedtu, ključnim izvorom opskrbe za Berlin.

11:40 Ukrajina: Pronađene sobe za mučenje

Zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevhen Enin rekao je da dokazi pronađeni nakon sveobuhvatnog napredovanja kijevskih snaga u regiji Harkiva uključuje nekoliko “soba za mučenje” u kojima su i ukrajinski državljani i stranci bili zatočeni “u potpuno neljudskim uvjetima”. “Već smo naišli na ekshumacije pojedinačnih tijela, ne samo sa tragovima nasilne smrti, već i mučenja – odsječene uši itd. Ovo je samo početak”, rekao je Enin u intervjuu za ukrajinski Radio NV.

Tvrdi da su među onima koji su držani na jednom od mjesta bili studenti iz neodređene azijske zemlje koji su zarobljeni na ruskoj kontrolnoj točki dok su pokušavali otići na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Enin nije precizirao gdje su studenti držani, iako je naveo male gradove Balaklija i Volčansk kao dvije lokacije gdje su pronađene komore za mučenje. Njegovi navodi za sada nisu neovisno provjereni.

11:35 UN: Šaljemo promatrače u Izjum

Glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava rekao je da planira poslati promatrače u Izjum, gdje su vlasti objavile da su pronašle masovnu grobnicu s 440 tijela.

“Namjeravaju otići tamo kako bi pokušali utvrditi nešto više o tome što se dogodilo”, rekla je Liz Throssell na brifingu za novinare u Ženevi. Rekla je da ne može potvrditi nalaze li se tijela u jednoj masovnoj grobnici ili u nizu pojedinačnih grobnica.

11:25 Zelenskij: Rusija ne može donijeti ništa drugo osim genocida

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskj oglasio se na Telegramu i pohvalio ukrajinske oružane snage jer su potisnule Rusiju u Harkivu.

“Od danas je gotovo cijela regija [Harkiv] deokupirana. Bio je to neviđeni pokret naših ratnika – Ukrajinci su ponovo uspjeli učiniti ono što su mnogi smatrali nemogućim.

Ruska vojska je više od pet mjeseci u regiji Harkiv. A za to vrijeme okupatori nisu ni pokušali ništa učiniti za narod. Samo su uništavali. Iza sebe su ostavili razorena sela, a u nekima od njih nema nijedne neoštećene kuće. Rusija ne može donijeti ništa drugo osim genocida”, napisao je Zelenskij.

11:20 Pojavila se snimka napada u Hersonu

11:00 TASS: Ukrajina napala upravne zgrade u okupiranom Hersonu

Ruska novinska agencija TASS javlja da je došlo do eksplozija u središtu okupiranog grada Hersona.

Agencija RIA Novosti ima sličan izvještaj. Kaže: Najmanje jedna osoba je poginula, a druga je ozlijeđena u udaru Oružanih snaga Ukrajine na središte Hersona projektilima HIMARS. Najmanje pet granata palo je u blizini regionalne uprave.

Ekaterina Gubareva, zamjenica načelnika vojno-civilne uprave regije, rekla je za RIA Novosti da je jedan od projektila pogodio zgradu vojne uprave.

  Trenuci nakon napada u HersonuTrenuci nakon napada u Hersonu  10:55 Rusi: Ukrajinci su napali naš grad, ostao je bez struje

GUVERNER ruske oblasti Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, danas je objavio da je grad Valujki ostao bez struje nakon više eksplozija.

alt

10:50 Eksplozije u ruskom gradu u Belgorodskoj oblasti

Eksplozije su zabilježene u ruskom gradu Belgorodske oblasti.

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je grad Valujki ostao bez struje nakon eksplozija. Prema Gladkovu, jedan civil je poginuo, a dvojica su na liječenju u lokalnoj bolnici.

 10:45 Ukrajina: Kazne za prisiljavanje ljudi da uzimaju ruske putovnice

Irina Vereščuk, ministrica za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, objavila je na Telegramu da je ukrajinska vlada odobrila nacrt zakona kojim će se kažnjavati ljudi koji na silu daju ruske putovnice građanima Ukrajine. Određuje zatvorske kazne od deset do 15 godina za državne službenike koji su prihvatili ruske putovnice.

Zakon također predviđa kaznu od osam do 12 godina zatvora za “prisiljavanje ukrajinskih državljana da dobiju rusku putovnicu” i za “stvaranje uvjeta u kojima će neishođenje ruske putovnice umanjiti prava građanina Ukrajine”.

10:40 Putin i Xi obratit će se čelnicima u Uzbekistanu

Putin i Xi sudjeluju na sastanku Šangajske organizacije za suradnju (SCO), regionalnog tijela koje njihove zemlje vode od početka, a koje sada uključuje i Indiju i koje će uskoro primiti Iran.

Ruski čelnik rekao je u četvrtak kako razumije da Xi ima pitanja i zabrinutosti oko situacije u Ukrajini, ali je pohvalio kineskog čelnika za, kako je rekao, “uravnoteženu” poziciju o sukobu. Putin se u petak planira sastati i s čelnicima Azerbajdžana, Indije i Turske.

10:35 Glavni istražitelj objavio nove detalje o masovnoj grobnici

“Ovo je jedno od najvećih mjesta ukopa u jednom oslobođenom gradu, sadrži više od 440 grobova. Na jednom mjestu pokopano je oko 440 tijela. Znamo da su neki strijeljani, neki su stradali od topničke paljbe, od takozvane traume od eksplozije mina… Neki su poginuli u zračnim napadima. Također imamo informaciju da dosta tijela još nije identificirano. Tijekom istrage će se utvrditi uzroci smrti”, rekao je Serhij Bolvinov, glavni ukrajinski policijski istražitelj za regiju Harkiv, o masovnoj grobnici u Izjumu. 

10:30 Šef NATO-a: Ovo nije početak kraja rata

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ukrajinski protunapad protiv ruskih trupa bio vrlo učinkovit, ali je upozorio da se države trebaju pripremiti na duge staze jer ovo ne znači početak kraja rata.

“Naravno da je izuzetno ohrabrujuće vidjeti da su ukrajinske oružane snage uspjele vratiti teritorij i također napasti iza ruskih linija. Istovremeno, moramo shvatiti da ovo nije početak kraja rata, moramo biti spremni na duge staze”, prenosi Reuters što je Stoltenberg rekao Radiju BBC.

10:25 DNR tvrdi: Tijekom noći u granatiranju ubijene 3 osobe, 12 ranjenih

Na jednom Telegram kanalu samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR) objavljene su navodne brojke civilnih žrtava tijekom noći. Tvrdi se da su tri osobe poginule i da je 12 osoba “zadobilo ozljede različite težine u granatiranju ukrajinskih snaga” na teritoriju koji DNR okupira. 

10:20 Ukrajina: Rusija je zemlja ubojica

Tijekom noći je Andrij Jermak, šef predsjedničkog osoblja u Ukrajini, optužio Rusiju da je “zemlja ubojica i država sponzor terorizma”.

Uz sliku jednostavnih drvenih križnih oznaka na mjestu u Izjumu objavio je: “Masovna grobnica pronađena je u Izjumu, u regiji Harkiv. Potrebne procedure su već počele. Sva tijela bit će ekshumirana i poslana na vještačenje. Više informacija očekujte sutra.”

10:15 U Ukrajini poginuo 29-godišnji humanitarac iz Zagreba: “Spasio je mnoge živote”

HUMANITARAC Andro Fabijanić (29) iz Zagreba poginuo je u utorak u Ukrajini u eksploziji protutenkovske mine tijekom dostave pomoći. Fabijanić je pomagao ukrajinskim obiteljima i borcima.

alt

10:10 Barić: Ovo je prekretnica u ratu, ali ukrajinska vojska sad ima problem

PROFESOR Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović gostovali su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog i komentirali situaciju u Ukrajini.

alt

10:05 Vraća se struja u oslobođena područja

Ukrajina je počela vraćati struju u nedavno oslobođena sela u Harkivskoj oblasti, izvještava Kyiv Independent. Guverner Harkivske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je da nedavno oslobođena naselja počinju ponovo dobivati struju jer su se elektrane vratile pod ukrajinsku kontrolu. Sinjehubov je rekao da su neke od zajednica bile bez struje od dana nakon ruske invazije u veljači.

10:00 Tajvan: Veze između Rusije i Kine su prijetnja globalnom miru

Tajvan je opisao veze između Rusije i Kine kao prijetnju globalnom miru, rekavši da se međunarodna zajednica mora oduprijeti “širenju autoritarnosti”.

U priopćenju, tajvansko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da “oštro osuđuje Rusiju što slijedi autoritarnu ekspanzionističku vladu Komunističke partije Kine kako bi nastavila davati lažne izjave koja ponižavaju suverenitet naše zemlje”. “(Rusija) one koji održavaju mir i status quo naziva provokatorima, što uvelike pokazuje štetu koju savez kineskih i ruskih autoritarnih režima uzrokuje međunarodnom miru, stabilnosti, demokraciji i slobodi”, dodali su.

09:55 Zelenskij: Rusija svugdje ostavlja smrt

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je jučer iznenada posjetio Izjum kako bi pozdravio ukrajinske trupe, okrivio je Rusiju i pronalazak grobnice s više od 400 tijela usporedio s onim što se dogodilo u Buči, u predgrađu glavnog grada Kijeva, u ranoj fazi invazije ruskih snaga krajem veljače.

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužili su ruske snage da su ondje počinile ratne zločine. Deseci tisuća civila vjerojatno su ubijeni u odvojenom ruskom napadu na južnu luku Mariupolj, rekli su ukrajinski dužnosnici u travnju. “Rusija posvuda za sobom ostavlja smrt i mora za to odgovarati”, rekao je Zelenskij u sinoćnjem videoobraćanju. 

Rusija je više puta zanijekala da cilja civile ili da je počinila ratne zločine. 

 Zelenskij: Rusija svugdje ostavlja smrtZelenskij: Rusija svugdje ostavlja smrt  09:47 UN: Ono što je bio val gladi, sada je tsunami gladi

Šef UN-a za hranu kaže da se svijet suočava s “globalnom krizom neviđenih razmjera”, s do 345 milijuna ljudi u opasnosti od gladi i 70 milijuna gurnutih bliže gladi zbog rata u Ukrajini.

David Beasley, izvršni direktor Svjetskog programa za hranu UN-a, rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da se broj ljudi kojima nedostaje hrane udvostručio od izbijanja pandemije covida-19 2020. godine. “Ono što je bio val gladi sada je tsunami gladi”, rekao je ukazujući na rastuće sukobe, ekonomske posljedice pandemije, klimatske promjene, rastuće cijene goriva i rat u Ukrajini.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda 24. veljače, rekao je Beasley, sve veći troškovi hrane, goriva i gnojiva doveli su 70 milijuna ljudi bliže gladi.

09.45 Zastrašujući gubici agresorskih snaga od početka invazije.

Slika

09.00 Na nebu regije Herson u petak je oboren jurišni zrakoplov, javljaju ukrajinski mediji.

alt

08.45 Na jednom Telegram kanalu samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DNR) objavljene su navodne brojke civilnih žrtava tokom noći. Tvrdi se da su tri osobe poginule i da je 12 osoba “zadobilo ozljede različite težine u granatiranju ukrajinskih snaga” na teritoriju koji je DNR okupirao.

07.40 Oružane snage Ukrajine izvele su više od 330 napada na neprijateljska koncentracijska područja – objavilo je zapovjedništvo “Jug”.

alt

07.00 Grupa Wagner od jula provodi aktivnu kampanju regrutacije među ruskim zatvorenicima, navodi se u najnovijem brifingu obavještajnih službi britanskog Ministarstva odbrane.

Ruske vojne akademije također skraćuju razdoblja obuke za kadete, što ukazuje na “sve veći” nedostatak mlađih oficira i borbenog pješaštva.

06.00 Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u četvrtak da će Njemačka pomagati Ukrajini “koliko god bude potrebno” na svečanosti na kojoj je ukrajinski boksač Vladimir Kličko primio medijsku nagradu u ime ukrajinskog naroda.

“Pomažemo s vojnom opremom, streljivom, obukom ukrajinskih vojnika jer njihova je borba i naša borba”, rekao je Scholz u Potsdamu, gdje je Kličko u ime ukrajinskog naroda preuzeo medijsku nagradu M100.

Oklopna vozila bit će “vrlo brzo” isporučena Kijevu, no ne sada, rekla je u četvrtak ministrica odbrane Christine Lambrecht, javlja agencija AFP.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

SVE JE SLAGALA: Nataša Bekvalac prevarila ljude u Americi!

SVE JE SLAGALA: Nataša Bekvalac prevarila ljude u Americi!

Kretanje zaposlenosti 2014. – 2022: Vlada FBiH zakonskim uredbama dovela do rasta zaposlenosti

Kretanje zaposlenosti 2014. – 2022: Vlada FBiH zakonskim uredbama dovela do rasta zaposlenosti