in

Kina: Maloprodaja i industrijska proizvodnja nadmašili očekivanja u augustu

Slatka-Tajna.Eu

Među ukupnim ohrabrujućim podacima, maloprodaja je objavila najveće iznenađenje, potaknuta prodajom osobnih automobila i potpomognuta usporedbom s niskim rastom prošlog augusta, istaknuo je Hao Zhou, glavni ekonomist Guotai Junan Internationala. Maloprodaja je u augustu 2021. porasla za 2,5 posto na godišnjoj razini.

Ove se godine prodaja ugostiteljskih proizvoda oporavila od pada izazvanog Covidom i porasla za 8,4 posto u augustu u odnosu na godinu prije, dok su prodaja automobila i hrane također značajno porasli. To je pomoglo porastu maloprodaje za godinu do augustu za 0,5 posto u odnosu na godinu prije.

Kozmetika i namještaj za dom među rijetkim su kategorijama koje su u augustu zabilježile pad prodaje u odnosu na godinu prije.

Online prodaja fizičke robe porasla je za 12,8 posto u augustu u odnosu na godinu prije, brže od rasta od 10,1 posto u julu, prema izračunima službenih podataka CNBC-a.

Industrijska proizvodnja porasla je za 4,2 posto u augustu u odnosu na godinu ranije, nadmašivši povećanje od 3,8 posto procijenjeno u Reutersovoj anketi analitičara. Unatoč padu iz godine u godinu u glavnim kategorijama kao što su cement i čelik, automobili su se ponovno pokazali svijetlom točkom, s proizvodnjom osobnih automobila koji je porastao za 33 posto .

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Ulaganja u fiksnu imovinu za prvih osam mjeseci ove godine porasla su za 5,8 posto, što je više od povećanja od 5,5 posto koje je predviđao Reuters. Najviše su porasla ulaganja u prerađivačku industriju, za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ulaganja u infrastrukturu rasla su nešto brže nego u julu, gledano od početka godine.

Ulaganja u nekretnine tokom godine dodatno su se smanjila od augusta, za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine u odnosu na pad od 6,4 posto zabilježen za godinu od jula.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ČAK I SA ČOVIĆEVOM ŽELJANOM ZOVKOM: Schmidt planira učestvovati na skupu sa učesnicama koje su iznosile kontroverzne stavove o BiH

Rodžere, bila mi je čast, vidimo se u Londonu