in

Znate li šta je vatreni trougao?

Znate li šta je vatreni trougao?
Slatka-Tajna.Eu

Vatreni trougao je skup tri elementa potrebna za sagorijevanje, koji čine toplota, gorivo i kisik.

Dakle, do požara dolazi samo kada istovremeno djeluju ova tri faktora: prisustvo zapaljive materije, dovoljna količina kisika i visoka temperatura. A ako je jedan od ovih uslova odsutan, štetan proces sagorijevanja kojim se oslobađaju brojne štetne materije se neće odvijati.

Sagorijevanje počinje na oko 400 stepeni Celzijusa i, ako uzmemo za primjer cigarete, one na toj temperaturi počinju da gore. Tada se oslobađa duhanski dim, koji emituje više od šest hiljada materija, od kojih je 100 okarakterisano kao štetno i potencijalno štetno.

Kada je cigareta upaljena, njen žar pri vrhu dostigne i 900 stepeni. Zbog toga su gorući problemi kod pušenja – sagorijevanje i duhanski dim. Zato bi prvo rješenje ovog problema bilo da se u potpunosti ugasi sagorijevanje.

Drugo rješenje može biti da se jedan element iz vatrenog trougla eliminiše – vatra. Upravo na ovoj premisi počivaju inovativne, manje štetne alternative cigaretama. Bezdimni proizvodi poput uređaja koji zagrijavaju duhan su bolja opcija od nastavka pušenja cigareta upravo jer ne sagorijevaju duhan, pa samim tim ne oslobađaju duhanski dim koji je glavni krivac za pušačke bolesti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Bezdimne alternative gase vatreni trougao

Iako su većinom svjesni očiglednih zdravstvenih rizika, mnogi pušači nastavljaju da puše cigarete. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu trenutno postoji više od milijardu pušača, a procjenjuje se da se taj broj neće značajno promijeniti ni u narednim godinama.

Ova opasna navika uzrokuje niz ozbiljnih bolesti (uključujući kardiovaskularne, plućne bolesti i rak) i povećava rizik od prerane smrti, te predstavlja ogroman izazov za javno zdravlje za vlade, regulatore i zdravstvene vlasti širom svijeta.

Prestanak je bez sumnje najbolja opcija za smanjenje rizika od bolesti uzrokovanih pušenjem. Međutim, za odrasle pušače koji ne odustanu od duhana i nikotina, prelazak na naučno potkrepljene, manje štetne alternative bolji je izbor od nastavka pušenja. Ovo je suština koncepta smanjenja štete od pušenja.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MI SMO UMJETNICI, NE SMETA RAZLIKA U GODINAMA: Lil Broks i Jelena Golubović postali bliski

MI SMO UMJETNICI, NE SMETA RAZLIKA U GODINAMA: Lil Broks i Jelena Golubović postali bliski

OD PRVOG DANA SAM ZNAO DA JE MOJ SIN: Ivan Marinković progovorio o Željku Kuliću i odnosu sa Miljanom

OD PRVOG DANA SAM ZNAO DA JE MOJ SIN: Ivan Marinković progovorio o Željku Kuliću i odnosu sa Miljanom