in

Veliki kompozitor Nedžad Esadović Nećko sasvim iskreno: Jedini koji mi se javi je moj Halid Bešlić – Ekspanzija.com

Veliki kompozitor Nedžad Esadović Nećko sasvim iskreno: Jedini koji mi se javi je moj Halid Bešlić – Ekspanzija.com
Slatka-Tajna.Eu

Kompozitor, instrumentalista, aranžer, pjevač, sve je to Sarajlija Nedžad Esadović Nećko, a koji je rođen u Bravadžiluku na Baščaršiji.

U njegovoj dugogodišnjoj karijeri snimio je, pisao je pjesme, kako za sebe isto tako i za njegove kolege poput Halida Bešlića, Mileta Kitića, Halida Muslimovića, Hanku Paldum, Amelu Zuković, Muharema Serbezovskog,Snježanu Komar….

Za samog sebe napisao je njegovu ličnu kartu, pjesmu „Sretan ti rođendan sunce moje drago“, koju danas svaki do jednog pjevača pjeva na njihovim nastupima, svojataju je kao svoju, a ove mlađe generacije i ne znaju ko je stvarni autor i pjevač. Zbog toga,a da saznamo gdje je i šta radi Nećko,posjetili smo ga u njegovom domu u sarajevskom naselju Višnjik. Kao pravi domaćin dočekao nas je širom otvorenih vrata, srcem i srdačnim osmjehom.

Stiče se utisak da ste povukli u ilegalu. Snimate li, komponujete li danas uopšte?

Pa, tačno je da živim malo mirnijim životom. Promjenio sam i adresu stanovanja, nisam više u Dobrovoljačkoj ulici, sada sam na Višnjiku. U kući imam svoj studio, pomalo se uzme gitara, svira se i, ponešto se komponuje. Ali, kome da dajem pjesme? Skoro svi pjevači iz BiH imaju njihovu drugu kuću, a koja se zove Beograd. Uzimaju pjesme od beogradskih autora,a od nas sarajlija ne uzimaju, jednostavno neće. Lete u Beograd,ali lete i njihovi euri iz džepova i novčanika. Tamo se sve mora platiti, od ulaska u studio, do sjedenja na stolici, pa kada odeš na TV i kažeš dobar dan ili dobro večer, sve to moraju debelo da plate. Tamo je minuta jako, jako skupa. Iskeširaju se baš dobro,ali njih to ne interesuje“.

Da li Vam se javi danas neko od pjevača da upita za zdravlja ili možda za pjesmu?

Jedini koji mi se javi je moj Halid Bešlić. Veoma često me pozove, malo se jedan drugom pojadamo, ispričamo se. Ali, ostali se vala baš i ne moraju javljati, i dragom Bogu hvala ne zavisim od njih. Tokom karijere sam stekao neki novac da danas mogu da živim normalno sa svojom porodicom, da mi ustvari starost bude bezbjedna. Meni ne trebaju više kafane, ja to više ne mogu, kao što sam nekada mogao u bivšoj Jugoslaviji. Tada se nije izlazilo iz kafana. A, danas opet svako može da ima svoj studio, kradu tuđe pjesme, fajlove, snimaju se telefonom, ma sve je to danas van svake pameti“.

Sjećate li se Vaše prve napisane pjesme?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako da ne, bila je to pjesma „Alma, ti si moja“,a koju je snimio rahmetli Ramče Sulejmanović. A, druga pjesma je bila „O, majko moja, mene duša boli“ isto tako rahmetli Ćazima Čolakovića. Prva dva albuma za Halida Bešlića radili smo ja i Hasan Dudić i bila su to vremena istinske narodne pjesme“.

Početkom osamdesetih godina objavili ste pjesmu „Sretan ti rođendan sunce moje drago“,. O toj pjesmi ne treba mnogo da se priča, mene sad interesuje kako je uopšte nastala?

U sarajevskom restoranu „Kristal“ pjevao je Ćazim Čolaković,a ja sam bio dio orkestra „Baščaršija“ koji ga je pratio. A, onda se desilo da je rahmetli Ćazim morao na turneju sa rahmetli Omerom Pobrićem. Onda se dešava slijedeće da meni prilazi šef tog restorana i kaže mi, da on neće ni jednog drugog pjevača, već da ja ostavim gitaru i prihvatim se mikrofona, da pjevam. Sa mnom je radio i jedan klavijaturista Cici koji je bio fantastičan i uvijek kada bi stigla nova pjesma sa njim bi to sve radio. Bio je odličan muzičar za orijental. Onda dolazi jednu večer Enver Šadinlija i donosi mi pjesmu „Sretan ti rođendan“, jednu strofu i refren,a meni se nisu svidjele druge dvije strofe,pa smo moja supruga i ja to ispravljali. Ali, kada imaš dobar tekst i melodija dolazi sama po sebi. Melodija se odmah počela vrtjeti po glavi i kažem mojim momcima, daj da otpjevam tu jednu strofu i refren. Nakon prvog pjevanja, za veoma kratko vrijeme počeše pristizati narudžbe da je ponovno pjevam. Ja ostao u šoku. Tu večer pjevao sam je najmanje deset i više puta i bio sam siguran da će postati hit. Onda sam odlučio da tu pjesmu i kompletan album snimam sa tada ,a i danas najboljim harmonikašem, aranžerom, Draganom Stojkovićem Bosancem. Cijeli album sam morao otpjevati za četiri sata jer mi je takav termin bio,a zadnju pjesmu sam snimao upravo tu rođendansku. E, onda se pjesma počela emitovati na svim radiostanicama,ali ne znam zašto, svi su je najavljivali da tu pjesmu pjeva Halid Bešlić. Ja sam se onda jednoj divnoj ženi koja je bila tekstopisac iz Beograda , zvala se Vesna Petković, požalio na sve to,a onda mi je ona potvrdila da sve stanice u Srbiji najavljuju Halida. E, onda kada je krenula DM televizija, Dragana Mirković je sa svojom djecom snimila spot za tu pjesmu,pa isto najavljivala Bešlića. A, onda sam čuo da Šemsa Suljaković ide kod nje i zamolio sam Šemsu da joj ponese moj spot za tu pjesmu kojeg sam ja davno snimio. Dragana se iznenadila i odmah je promjenila i potpisala moje ime. Halid je tražio od mene da tu pjesmu presnimi,ali nisam na to pristao. Ja ustvari nisam nikada imao medijsku podršku,ali pjesma je sama našla put do publike“.

Da li je još neko tražio da ponovno snimi tu pjesmu?

Jeste , prije godinu dana zvao me Ljubo Kešelj i pitao me da mu dam dopuštenje da Vera Matović snimi ponovno pjesmu „Sretan ti rođendan“, ali nisam pristao, to je moja lična karta“.

Pratite li današnja dešavanja na estradi , ima li neko koga bi ste izdvojili?

Sve ovo danas mi se mnogo ne dopada, ima samo jedan dečko kojeg bi izdvojio,a to je Nikola Ajdinović. Pjeva Šerifa u originalu. Svaka čast Šerifu,ali Nikola pjeva bolje od njega. On je drugi Šaban stoposto, original je Šaban. A, iz BiH je baš dobar i top je pjevač Mirza Selimović“.

Nećko ima veliku podršku svoje porodice, a posebno njegove supruge,a koja se često pojavljivala i kao autor tekstova na pjesmama na kojima se on potpisivao.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U toku velika modernizacija: Na PMF-u predstavljene obnovljene laboratorije i oprema

U toku velika modernizacija: Na PMF-u predstavljene obnovljene laboratorije i oprema

Sarajevski polumaraton plaćen ruskim novcem

Sarajevski polumaraton plaćen ruskim novcem