in

U toku velika modernizacija: Na PMF-u predstavljene obnovljene laboratorije i oprema

U toku velika modernizacija: Na PMF-u predstavljene obnovljene laboratorije i oprema
Slatka-Tajna.Eu
U toku velika modernizacija: Na PMF-u predstavljene obnovljene laboratorije i oprema

Ove aktivnosti vode se u okviru projekta “Science for Generation Z” koju finansiraju fondacija “Tri fizičara”, čiji je osnivač dr. Offermann u iznosu od 2.755.000 KM i Vlade KS u iznosu od 1.200.000 KM. Dio projekta koji finansira fondacija “Tri fizičara” podrazumijeva donaciju u opremi i materijalu za rekonstrukciju prostorija Odsjeka za fiziku, dok će zahvaljujući podršci Vlade KS biti modernizirani i ostali odsjeci na PMF-u.

Kako je na današnjem predstavljanju izjavio premijer KS Edin Forto, za samo šest mjeseci stvoreni su odlični uslovi za učenje, nabavljena vrhunska oprema, tako da studenti više neće morati putovati do Zagreba ili drugih mjesta kako bi radili vježbe.

“Ne samo da su stvoreni bolji uslovi za profesore, asistente i naučnu zajednicu, već će i studenti htjeti da budu ovdje i da se razvijaju”, naveo je premijer Forto.

Ovo, niti bilo koje ulaganje u nauku, kako je potcrtao, nikada nije trošak, već ulaganje u budućnost, koje se vraća višestruko.

“Sve prethodne Vlade su ulagale 500.000 KM u istraživačke projekte, a mi ove godine ulažemo 5.000.000 KM, što je desetorostruko veći iznos. Nećemo se na tome zaustaviti, insistirat ćemo da se ovo nastavi”, dodao je premijer Forto.

Prezentaciji je prisustvovao i ministar privrede KS Adnan Delić, koji je naglasio da se ulaganjem u naučno-istraživački rad ulaže u progres društva.

“Univerzitet u Sarajevu mora biti generator razvoja svih segmenata našeg društva, posebno se to odnosi na privredu. Proizvodnju kadrova na Univerzitetu moramo povezati sa potražnjom u privredi, stalno moramo imati na umu potrebe naše privrede”, naveo je ministar Delić.

Podsjetivši da su nekada u laboratorijama i radionicama u Sarajevu i Bosni i Hercegovini nastajali sofisticirani dijelovi za industriju, ministar Delić je izrazio uvjerenje da je ovo korak do vraćanje na “stare staze slave” i da će nas to učiniti konkurentnijim u svim segmentima društva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Upitan u motivima da donira novac za ovakav projekt, dr. Offermann podsjetio je da su on i članovi njegove porodice fizičari. Rekao je da je ova vrsta nauke izvrsna prilika da ljudi međusobno sarađuju. Motiv za izdvajanje novca za ovu namjenu mu je i želja da studenti ovog odsjeka što više nauče, prošire znanja i imaju više opcija pri zapošljavanju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naglasio je da je kvalitetna oprema jedan od preduvjeta za kvalitetno studiranje.

“Ovo je ulaganje u opremanje laboratorija na Odsjeku za fiziku, ali i drugim odsjecima Fakulteta. Naime, pored donacije koju je obezbijedila fondacija “Tri fizičara”, na čelu sa bračnim parom Offermann, dobili smo i potporu Vlade KS, tako da se ukupno oko četiri miliona KM investira u opremu. U ovoj godini laboratorije PMF-a bit će ‘preporođene’, ne samo za Odsjeku za fiziku, gdje se temeljno mijenja oprema, već i na odsjecima za matematiku, biologiju, geografiju, hemiju. Dobijamo jedan potpuno novi ambijent za rad naših studenata”, naveo je rektor Šrijelj, uz objašnjenje da se radi o najsavremenijoj svjetskoj opremi.

Dekan PMF-a prof.dr. Nusret Drešković zahvalio je svima koji su dali doprinos modernizaciji Fakulteta. Kako je objasnio, ovo su prve velike investicije od ’60-ih i ’70-ih godina prošlog stoljeća, od kada Fakultet koristi zgrade u kojima je sada smješten.

Rukovodstvo Fakulteta zahvalnost bračnom paru Offermann i Vladi Kantona Sarajevo iskazalo je i uručenjem zahvalnica koju je, u ime Vlade KS, preuzeo premijer Forto.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U OVOJ VILI ŽIVI JELENA KARLEUŠA SA KĆERKAMA: Oko nje bodljikava žica i kamere, a sada konačno vidimo unutrašnjost

U OVOJ VILI ŽIVI JELENA KARLEUŠA SA KĆERKAMA: Oko nje bodljikava žica i kamere, a sada konačno vidimo unutrašnjost

Veliki kompozitor Nedžad Esadović Nećko sasvim iskreno: Jedini koji mi se javi je moj Halid Bešlić – Ekspanzija.com

Veliki kompozitor Nedžad Esadović Nećko sasvim iskreno: Jedini koji mi se javi je moj Halid Bešlić – Ekspanzija.com