in

Petak kišovit, ponegdje i uz nevrijeme, na kopnu većinom i osjetno svježiji

Petak kišovit, ponegdje i uz nevrijeme, na kopnu većinom i osjetno svježiji
Slatka-Tajna.Eu
Petak kišovit, ponegdje i uz nevrijeme, na kopnu većinom i osjetno svježiji

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Promjena vremena počela je naoblačenjem i kišom koja će u petak i subotu biti još češća i lokalno obilna, praćena i grmljavinom, na Jadranu neverama te u početku još jakim jugom, a u subotu ponegdje i olujnom burom. Temperatura zraka osjetno će se sniziti, najprije i izraženije u većini unutrašnjosti, gdje će već od petka biti više jesenska nego ljetna, zatim i na Jadranu.

Prolazna stabilizacija i sunčana razdoblja u nedjelju neće donijeti značajniji porast temperature, pa će ona i tijekom promjenjivog prvog dijela novoga tjedna u unutrašnjosti ostati niža od prosječne sredine rujna, a i na Jadranu će, usprkos podosta sunčana vremena, idući tjedan biti zamjetno svježiji od ovoga.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A njezin kolega Robert Turčinov, mag. phys.iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a za “Regionalni dnevnik” četvrtkom pripremio je još detaljniju prognozu vjetra, valova i nevera za nautičare i ostale koji plove.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Petak kišovit, ponegdje i uz nevrijeme, na kopnu većinom i osjetno svježiji

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: “U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno s povremenom kišom, ponegdje praćenom i grmljavinom. Lokalno bi moglo pasti i više od 30 litara po četvornome metru u kratkom vremenu. Sunčanih razdoblja bit će malo. Povremeno će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka od 16 do 21 °C.

Oblačno i kišovito i u središnjoj Hrvatskoj. Mjestimice će pasti obilna kiša, osobito na jugu područja. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a uz 15 do 20 °C bit će osjetno svježije nego danas.

Češća i još obilnija kiša i u gorskom području i na sjevernom Jadranu. Mjestimice će pasti i više od 80 litara, osobito duž obale uz pojavu grmljavinskog nevremena. Sunčana razdoblja izgledna su uglavnom na moru. Umjeren i jak jugozapadni vjetar će postupno slabjeti. Temperatura zraka većinom od 20 do 25 °C, u gorju i niža.

U Dalmaciji toplije nego na sjevernom Jadranu, uz dnevnih 25 do 28 °C. No bit će nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Iako će kiše biti manje nego na sjeveru, uz pojavu jačeg grmljavinskog nevremena lokalno može biti obilna. Srećom za mnoge, bit će manje vjetrovito nego tijekom četvrtka.

I na jugu Hrvatske petak promjenjiv, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, osobito u noći i ujutro te ponovno popodne. Umjereno do jako jugo postupno će slabjeti. Danju će biti vrlo toplo uz 26 do 28 °C.”

Nakon ponegdje obilna kiše u suobut, u nedjelju stabilnije pa opet…

U subotu na kopnu i dalje oblačno i kišovito, lokalno uz mogućnost obilne kiše. Povremeno će puhati sjeverni vjetar. U nedjelju sunčanije i uglavnom bez oborina, a kiša je izgledna ponovno u ponedjeljak. Temperatura zraka bit će osjetno niža nego prošlih dana, osobito u subotu.

Vikend će i na Jadranu početi s čestom i obilnom kišom te jakom na udare olujnom i orkanskom burom. No već u nedjelju stabilnije i sunčanije, a oslabjet će i vjetar. S prolaznim naoblačenjem poneki pljusak moguć je u ponedjeljak na sjeveru.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SLIKA SRETNE PORODICE: Sloba i Jelena Radanović u Zrenjaninu

SLIKA SRETNE PORODICE: Sloba i Jelena Radanović u Zrenjaninu

Sastanak u Sarajevu: Čekaju nas dva ključna izazova, MMF nije za smanjenje poreznih opterećenja

Sastanak u Sarajevu: Čekaju nas dva ključna izazova, MMF nije za smanjenje poreznih opterećenja