in

Ruski proračunski suficit se topi kako prihodi od energije padaju

Slatka-Tajna.Eu

Rusija je u prvih sedam mjeseci ove godine zabilježila suficit od gotovo 500 milijardi rubalja, ali je kumulativni ukupni prošlog mjeseca pao na samo 137 milijardi rubalja. To ukazuje na veliki manjak u kolovozu, koji ekonomisti pripisuju oštrom padu prihoda od nafte i plina.

Ruski izvoz u Europu smanjio se na otprilike jednu petinu isporuka prije invazije. Početkom rujna rekli su da će zaustaviti Sjeverni tok 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke,

Naglo pogoršanje ruskih državnih financija dolazi nakon što je njezina vojska potučena u sjeveroistočnoj Ukrajini u svom najvećem vojnom neuspjehu od gubitka bitke za glavni grad Kijev u ožujku.

Prihodi od nafte i plina, koji čine gotovo polovicu dosadašnjih proračunskih prihoda, u razdoblju od siječnja do kolovoza smanjeni su za 18 posto na godišnjoj razini.

EU je zabranila i uvoz ruskog ugljena. EU-ova zabrana uvoza ruske sirove nafte trebala bi stupiti na snagu u prosincu.

Prihodi koji nisu povezani s naftom i plinom također su drastično pali, za 37 posto na godišnjoj razini, između siječnja i kolovoza, pokazuju podaci.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Rusija je isprva pokazala otpor prema uvedenim sankcijama, koje su uključivale zamrzavanje polovice njezinih deviznih rezervi u zapadnim bankama.

Gazprom, koji ima monopol na ruski plin, objavio je ranije da je godišnja proizvodnja u prvih osam mjeseci pala za 15 posto. Izvoz ruskog plina smanjen je za više od trećine.

U srpnju je rusko gospodarstvo palo za 4,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Financial Times.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Procesija s lijesom Elizabete II. od Buckinghamske palače do Westminstera

ADNAN BABAJIĆ: Pomagao sam kolegama, a nisu mi rekli ni hvala