in

RAT UŽIVO: Ukrajinci napreduju prema strateški važnom gradu, Rusi upotrijebili iranske letjelice, haos u Kremlju, žele Putina…

RAT UŽIVO: Ukrajinci napreduju prema strateški važnom gradu, Rusi upotrijebili iranske letjelice, haos u Kremlju, žele Putina…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinci napreduju prema strateški važnom gradu, Rusi upotrijebili iranske letjelice, haos u Kremlju, žele Putina…

07. 45 Britanski obavještajci: Rusija je vjerovatno prvi put upotrijebila bespilotne letjelice iranske proizvodnje.

Rusija je vjerovatno prvi put upotrijebila letjelice bez posade iranske proizvodnje u Ukrajini, objavila je britanska odbrambena obavještajna služba, nakon što je Kijev u utorak izvijestio da je oborio jednu od bespilotnih letjelica – Shahed-136.

Obaranje bespilotne letjelice u blizini crte bojišnice u Ukrajini sugerira da Rusija koristi oružje kao taktičko, a ne strateško oružje koje gađa vojna postrojenja dublje u ukrajinskom teritoriju.

07.00 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

“Kremlj je prvi put priznao poraz”

Kremlj je priznao svoj poraz u Harkivskoj oblasti, što je prvi put da je Moskva otvoreno priznala poraz od početka invazije na Ukrajinu.

Dužnosnici Kremlja i propagandisti državnih medija opširno raspravljaju o razlozima ruskog poraza u Harkivskoj oblasti, što je značajna promjena u odnosu na njihov prethodni obrazac izvještavanja o preuveličanim ili izmišljenim ruskim uspjesima s ograničenim detaljima.

Priznanje poraza dio je nastojanja da se kritike za takav razorni neuspjeh ublaže i skrenu s ruskog predsjednika Vladimira Putina na rusko ministarstvo obrane (MoD). Izvori iz Kremlja sada rade na tome da Putina oslobode bilo kakve odgovornosti za poraz i za gubitak gotovo cijele okupirane Harkivske oblasti krive nedovoljno informirane vojne savjetnike unutar Putinova kruga.

ISW je ranije izvijestio da je Kremlj odgodio Putinov sastanak s ruskim obrambenim dužnosnicima odmah nakon povlačenja trupa iz okolice Harkiva, povećavajući raskol između Kremlja i ruskog ministarstva odbrane.

 

Ruski poraz u Harkivskoj oblasti izaziva paniku među Rusima na okupiranim ukrajinskim teritorijima, vojnicima i milblogerima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukrajinska glavna vojna obavještajna služba (GUR) izvijestila je da su ruske vlasti na Krimu pozvale svoje obitelji da pobjegnu u Rusiju, dok djelatnici ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) prodaju svoje domove na poluotoku i hitno evakuiraju svoje obitelji zbog ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinski glavni stožer izvijestio je da prisilno mobilizirane pomoćne jedinice pate od niskog morala i psihičkih problema. Ruski milblogeri sve su više zabrinuti zbog ukrajinskih protuofenziva u različitim područjima duž linije fronta Donjeck-Zaporiška oblast.

Ruski vojni neuspjesi u Ukrajini vjerojatno nastavljaju slabiti utjecaj Rusije u bivšem Sovjetskom Savezu. Armenija je optužila Azerbajdžan za kršenje prekida vatre uz rusko posredovanje i napad na armenske snage duž azerbajdžansko-armenske granice 13. septembra. Armenski premijer Nikol Pashinyan telefonom je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i sazvao sastanak država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) kasnije tokom dana.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo hoće li Kremlj ispuniti svoje obveze prema ODKB-u prema Armeniji ako Azerbajdžan nastavi s napadima.

06.30 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič govorio je o mogućem napredovanju prema Donbasu.

“Sada je u toku napad na Liman i moglo bi doći do napredovanja prema Siversku”, rekao je Arestovič u videu objavljenom na YouTubeu.

Međutim, proruski čelnik Narodne Republike Donjeck negirao je tvrdnje i rekao da Liman ostaje u njihovim rukama. “Situacija je stabilizirana. Neprijatelj pokušava napredovati u malim grupama, ali ih (predvođene Rusima) savezničke snage u potpunosti odbijaju.”


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nije onako kako se čini: Prava istina o “protestantu” sa minute šutnje kraljici Elizabethi

Nije onako kako se čini: Prava istina o “protestantu” sa minute šutnje kraljici Elizabethi

Vrelo tijelo Nataše Bekvalac: Objavila provokativni snimak sa plaže, nikada nije bolje izgledala

Vrelo tijelo Nataše Bekvalac: Objavila provokativni snimak sa plaže, nikada nije bolje izgledala