in

Procesija s lijesom Elizabete II. od Buckinghamske palače do Westminstera

Slatka-Tajna.Eu

Svečanom povorkom lijes Elizabete II. stigao u Westminster

Foto: Dan Kitwood / REUTERS

Lijes s tijelom kraljice Elizabete II stigao je u Westminstersku palaču, gdje će biti izložen sve do sprovoda 19. rujna. Velika povorka prošla je središtem Londona. Iza kočije lijes je, s drugim članovima kraljevske obitelji, ispratio kralj Charles III. Od kraljice se oprašta stotine tisuća ljudi na londonskim ulicama.

Posmrtna povorka s lijesom Elizabete II. išla je iz Buckinghamske palače prema parlamentu. Povorkom je tako počeo javni, službeni, ceremonijalni, državni oproštaj od britanske kraljice. London je postao središte četverodnevne nacionalne žalosti, prije pogreba koji će biti 19. listopada u Westminsterskoj crkvi. U povijesnoj ceremoniji sudjelovali su svi rodovi britanske vojske, a posebnu ulogu imali su kraljičini grenadiri i kraljevska obitelj. Ožalošćenu obitelj predvodio je kralj Charles, zajedno s dvojicom sinova – Harryjem i Williamom. Prinčevi William i Harry su jedan uz drugoga hodali uz lijes bake, kraljice Elizabete. Bio je to prizor nalik onome od prije 25 godina kada su ispraćali svoju majku princezu Dianu.

Westminster, simbol užurbanosti dnevnog političkog života u državi, kao da je stao, kazala je novinarka Jasna Paro za HTV javljajući se iz Londona. Politički poslovi su odgođeni, a parlament će četiri dana i četiri noći biti potpuno u službi kraljice i građana koji se sakupljaju od sinoć kako bi mogli ući u parlament, Westminstersku dvoranu gdje je izložen kraljičin lijes.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Organizacija je savršena, dodaje Paro te je istaknula da je šest velikih londonskih kolodvora objavilo da će ostati otvoreno cijelu noć i da svi građani koji su došli na pogreb, a nemaju gdje biti, mogu noćiti u vagonima koji ondje ionako moraju stajati.

video thumb

Neki od anketiranih koji su stigli na procesiju kazali su: 

– Ovdje sam od jučer. Nakon posla otišao sam kući, presvukao se i došao ravno ovamo. Nisam mislio da ću imati sreće dobiti sjedalo u prvom redu, mislio sam da će sve već biti zauzeto, rekao je Richard Wallis. 

– Održala je obećanje i učinila sve što je mogla za ovu zemlju. Tako sam ponosna na nju jer je napravila nevjerojatan posao. Ona je sigurno netko čiju radnu etiku treba oponašati, kazala je Veronica Lewis. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nigerija u centru pažnje zbog dizajna dresa (FOTO)

Ruski proračunski suficit se topi kako prihodi od energije padaju