in

„TAJNA RU(S)KA“ U BOSNI: Nedim Uzunović je SDP-ov Asim Sarajlić?!

„TAJNA RU(S)KA“ U BOSNI: Nedim Uzunović je SDP-ov Asim Sarajlić?!
Slatka-Tajna.Eu
„TAJNA RU(S)KA“ U BOSNI: Nedim Uzunović je SDP-ov Asim Sarajlić?!
FOTO: Uzunović (Ilustracija)

Vrlo nezapaženo je prošla vijest objavljena ovih na nekim meidjima da je odlukom Nadzornog odbora Bosnalijeka, zakazana redovna Skupština Društva na dan 19.09.2022.godine. Pitanje je da li će se i tad održati jer se dulji period zakazuje i otkazuje mjesecima, a afera privatizacije ove firme traje godinama, zapravo više od jednog destljeća.

To je afera inrenacionalnih razmjera koja je, po nekima, počela 2012. godine u vrijeme vladavine Alijanse za promjene, odnosno od vremena vladavine bivšeg Premijera FBiH Nermina Nikšića. O aferi Bosna Lijek punih 10 godina pišu i gotov svi mediji u BiH sa bezbroj dokaza o kriminalu i umiješanost „Duboke države“ kao pokrovitelja ove kriminalne operacije pro ruskog i pro srpskog utjecaja.

BOSNA LIJEK, RUSIMA NA ZDRVALJE!

Kuriozitet ovog kriminalno-korupcijske afere jeste da se ona odvijala po pokroviteljstvom „Duboke države“ i to u sprezi SAD i SDP BiH . Prema tvrdnjama iz teksta objvaljenog na portalu Patria od 13.10.2014 u kompletnu sumnjivu kupovinu dionica „Bosnalijeka“ od različitih fondova „direktno je uključen Zijad Blekić, generalni vlasnik brokerske kuće “Eurohaus” te visoki dužnosnici SDP-a i SDA Damir Hadžić i Asim Sarajlić, koji su sve vrijeme prodaje dionica „Bosnalijeka“ bili na direktnoj vezi, pa je poznato da se u tom periodu uvijek govorilo da dio SDP-a (Hadžić) i SDA (Sarajlić) debelo drže kontrolu nad berzom. Inače, Tužilaštvo BiH pokrenulo je ovaj slučaj pod određenim „nalozima“ od strane Amerikanaca, jer HADEN je u ruskim rukama, koji prema podacima Patrie u ovom trenutku „Bosnalijeku“ duguje oko 40 miliona KM. Dug se pravi, jer žele osigurati svoj i novac „investitora“ uložen u kupovinu dionica.“

I tako dok je na jednom kraju grada Sarajeva gorjela zgrada Predsjedništva BiH na drugom kraju grada u Bosna Lijeku se odvija kriminal za proruske interese preko izvođaća radova duboke države Srbije i Bosne i Hercegovine .

The Bosnia Times je na ovu temu objavio više tekstova u kojima skreće pažnju na kriminalne radnje u Bosna Lijeku, zatim na spregu „Duboke države“ i osumnjičenih za kriminal u ovom predmetu kao i za saradnju sa stranim faktorima koji želi ovladati strateški važnim kompanijama za državu BiH. Nakon pisanja takvih tekstova zaprimili smo dokumentaciju prepiski nadležnih organa i ministarstva, kao i kopije krivičnih prijava i tužbi Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, (n/r g-đa Jasmina Čaušević, postupajući tužitelj), kao i Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova (n/r gosp. Dragan Lukač, direktor).

Ovdje treba napomenuti da je i FDS Sarajevo prodata – ugašena – likvidirana i izmještena iz države BiH kao strateški važna firma , a sličnih primjera ima još veći broj.

Postavlja se pitanje koje mračne sile uz pomoć „Duboke države gase strateški važne kompanije od državnog značaja i interesa za BiH? Kao je moguće da najveći politički rivali SDA i SDP u dnu „Duboke države“ sarađuju , koordiniraju i vrše izdaju državnih ineresa,a na vrhu javnog mijenja lažno se predstavljaju kao ljuti protivnici !? Na primjeru Bosna Lijeka vidjet će mo patriotizam Bakira SDA i Nermina SDP kao i njihovih izvođaća radova Asima Sarajlića i Nedima Uzunovića !? Iz naprijed navedenog može se zaključiti da klanovima iz „Duboke države“ nisu bitne institucije od državnog ineresa za spas naroda i to onog istog naroda ne koje se pozivaju kad pozivaju na mobilizaciju u rat i kad se „prebrojavaju“ .

BOSNA LIJEK I „TAJNA RU(S)KA“ U BOSNI

FOTO: (Fasimil)

Zašto se agonija u Bosnalijeku mora završiti 19.09.2022 godine i zašto se ova kompanija od strateškog značaja za BiH mora osloboditi Ruskog uticaja i domaćih izdajnika protiv državnih interesa BiH . Govori i ovaj izvještaj/profil LRC / BIS kompanije Bosnalijek gdje se vidi da potraživanja za 2021 godinu ove kompanije iznose 95 109 409 , 00 KM . Ako se uzme u obzi da se poslovanje Bosnalijeka odvija sa cca 70% na Ruskom tržištu onda se postavlja pitanje naplativosti duga imajući u vidu sankcije EU prema Rusiji zbog rata u Ukrajini . Takođe iz ovog izvještaja može se vidjeti da stavka zaliha iznosi 30 943.00 KM . Veoma je upitno kakva je strukutura tih zaliha. Jesu li u gotovom prioizvodu ili je neka druga vrsta vrednovanja zaliha . Samo iz ova dva detalja profila kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo za 2021 godinu otvara sumnju da kriminalna hobotnica i dalje obavlja kriminalne radnje u produženom krivičnom djelu .

Članu Nadzornog odbora Bosnalijeka (M. A 14.05.2022. 07:22 / Izvor: Akta.ba izjavio je da Rješenjem Suda BiH od 05.05.2022. godine) osumnjičenom direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću su mjere zabrane modificirane na način da je na snazi ostala mjera zabrane putovanja, dok su ublažene mjere sastajanja sa određenim osobama. Osumnjičenom je dozvoljen pristup zgradi Bosnalijeka, ali ne smije razgovarati o ovom krivičnom predmetu. Kontrola mjera zabrane se provodi svaka dva mjeseca, a Sud nema nikakvih naznaka za održavanje narednog ročišta u ovo predmetu, saopćeno je iz Suda BiH.

Već odavno poznata stvar da je Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Nedimu Uzunoviću, direktoru farmaceutske kompanije Bosnalijek, saopćeno je 7. januara 2022. i time potencijalno omogućio radnje u produženom krivičnom djelu za koje i Tužilaštvo BiH stavlja na teret .

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su Uzunovića 6. decembra 2021. godine s više osoba i pretresli više lokacija zbog sumnje na koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu u predmetu “Bosnalijek”. Prema izjavi tužilaštva BiH ova istaraga obuhvata 30 osumnjićenih lica u vremenskom periodu od 2005 godine pa sve do danas .

Tužilaštvo BiH tereti Uzunovića za krivično djelo organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnih ugovora te pranje novca.

Zastrašujuća je činjenica je da se u BiH sprovode tajne operacije Rusije protiv BiH od 2014 godine u paketu Ukrajina – Sirija – Bosna i Hercegovina , a u poslednje vrijeme to se radi javno i transparentno .

Procjene govore da je trenutno KOS u BiH u sadejstvu sa Ruskim obavještajcima najjači od svoga postojanja do danas (to mu i aktuelna situacija u BiH i regiji nalaže). Namjera im je da budu gospodari uticaja na političke i druge tokove u BiH, što u velikoj mjeri uspijevaju. Osim svojih pozicija koje imaju instalirane u bošnjačkom korpusu, sa hrvatskim korpusom otvoreno sarađuju na rušenju BiH (osovina Dodik – Čović – Kalbuhov ) koja je uspostavljena po nalogu Beograda i Moskve, imaju snažne obavještajne pozicije u međunarodnim organizacijama i ambasadama u BiH, gdje također luče rezultate svog rada. Stiče se utisak da lagano postaju ,,gospodari’’ scene u BiH.

Istraživači Bellingcata proveli su opsežno istraživanje o skrivenim ruskim aktivnostima koje se odnose na miješanje u izborne procese, pranje novca, širenje lažnih vijesti i dezinformacija putem interneta, a osobe koje stoje iza ovih operacija povezuju se i s Bosnom i Hercegovinom.

AZIMUT PRAVCA RUSKOG DJELOVANJA

Sergej Matvijenko je ruski biznismen iz Sankt Petersburga. Njegova majka Valentina Matvijenko predsjednica je Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije. Valentina i njen sin Sergej, prema pisanju ruskih medija, vlasnici su Imperia Grupe iz Sant Petersburga u okviru koje je poslovala Imperia Pharma. Upravo Imperia Pharma ključna je kompanija za nastavak ove priče.

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo, Imperia Pharma je 2012. godine odigrala ključnu ulogu prilikom privatizacije sarajevskog Bosnalijeka. Naime, kompanija iz Sankt Petersburga u junu 2012. godine pozajmila je off shore kompaniji Haden 22 miliona eura za kupovinu državnih dionica Bosnalijeka. Preostali dio novca, objavio je CIN, obezbijedila je sarajevska podružnica ruske Sberbanke, a garant kredita od 7,5 miliona maraka koji odobren Hadenu, bila je kompanija Imperia Pharm.

Nakon što su ruske kompanije faktički prikupile novac, Haden je preko Sarajevske berze privatizirao dionice koje su do tada bile u vlasništvu Federacije BiH.

Umjesto zaključka po pitanju ovog teksta molimo sve stranačke lidere BiH u ovoj predizbornoj kampanji da nam otkriju azimut pravca djelovanja ratnih opasnosti po BiH , kako bi mogli da se sami organiziramo kao i 92 ‘ godine ili da bježimo …

(TBT, Istraživački tim)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Politika tolerira desničare na Balkanu

Politika tolerira desničare na Balkanu

SVADBA IZ SNOVA/ Đokovići na gala vjenčanje dali 95.000 eura: Otkriveni svi detalji luksuzne svadbe, 10.000 samo za hotel, a ovo je najviše koštalo! – Senzacija

SVADBA IZ SNOVA/ Đokovići na gala vjenčanje dali 95.000 eura: Otkriveni svi detalji luksuzne svadbe, 10.000 samo za hotel, a ovo je najviše koštalo! – Senzacija