in

RAT UŽIVO: Scholz razgovarao s Putinom čak 90 minuta, Blinken zabrinut za…

RAT UŽIVO: Scholz razgovarao s Putinom čak 90 minuta, Blinken zabrinut za…
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Scholz razgovarao s Putinom čak 90 minuta, Blinken zabrinut za…

18:50 Olaf Scholz apelirao je na Vladimira Putina da želi diplomatsko rješenje sukoba u Ukrajini temeljeno na primirju i potpuno povlačenje ruskih snaga što je prije moguće, izvijestio je glasnogovornik njemačke vlade.

Razgovor njemačkog kancelara i ruskog lidera trajao je 90 minuta, a Scholz je iskoristio priliku da Putinu istakne važnost sigurnosti nuklearke Zaporižja u Ukrajini te je apelirao na Putina da nastavi implementirati sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica, prenio je Steffen Hebestreit.

“Kancelar je naglasio da eventualna nova ruska osvajanja neće ostati bez odgovora te da novoosvojeni teritoriji neće biti priznati ni pod kojim okolnostima”, iznio je u priopćenju, dodajući da su se Scholz i Putin dogovorili da će ostati u kontaktu.

18:13 Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar izvijestila je da su od 6. septembra ukrajinske snage ponovno preuzele kontrolu u 300 naselja u regiji Harkiv, pri čemu je riječ o teritoriju koji se proteže na 3.800 kvadratnih kilometara.

Dodala je da je riječ o zasad potvrđenim podacima, a da su stvarne brojke gotovo dvostruko veće.

17:55 Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova iznijelo je procjene da je pod početka ruske invazije 24. februara u Ukrajini poginulo 53.000 ruskih vojnika.

17:39 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da ga brine kako bi Rusija mogla pokušati namjerno zakomplicirati sukob između Azerbajdžana i Armenije kako bi odvratila pažnju od Ukrajine.

Blinken je odmah pozvao na prekid svih neprijateljstava nakon što su izbili sukobi u blizini granica dviju zemalja. Pritom je riječ o najtežoj eskalaciji neprijateljstava od rata 2020. godine.

Dodao je kako bi Rusija također mogla iskoristiti svoj utjecaj u regiji da ‘smiri strasti‘.

17:40 Ukrajinska vojska kaže da su u dva sata oborili dva ruska vojna aviona.

“Dva sata – dva ruska vojna aviona.

160. protivzračna brigada koja pripada Južnoj zračnoj komandi iz Odese uništila je ruski SU-24 bombarder.

U regiji Donjeck, protivračna obrana Zapadne zračne komande oborila je SU-25 lovac”, napisale su Ukrajinske zračne snage.

17:20 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je optužio Njemačku da ignorira pozive Kijeva za slanje tenkova Leopard.

16:50 Sergej Hajdaj, ukrajinski guverner Luhanska, kaže da su Rusi u potpunosti napustili grad Kreminu, ali da ukrajinske snage još uvijek u ranim popodnevnim satima nisu ušle u grad.

“Danas je Kremina potpuno prazna, ruska vojska je napustila grad. Tamo se vijori ukrajinska zastava koju su podigli partizani”, napisao je.

Kremina je iznimno važan strateški grad koji čini širu urbanu sredinu s gradom Severodonjeckom. Kremina se nalazi u neposrednoj blizini Severodonjecka, grada oko kojeg su se sedmicama na proljeće vodile žestoke borbe. Eventualno osvajanje Kremine dovelo bi ukrajinske snage na sam prag Lisčanska i Severodonjecka, ključnih gradova Luhanske oblasti.

16: 25 Njemačka bi do kraja sljedeće godine u potpunosti trebala biti nezavisna o ruskom plinu, a ni ove zime neće biti nestašica plina, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u utorak. „Mi smo dobro pripremljeni za ovu zimu i to je pozitivna poruka“, rekao je Olaf Scholz na kongresu Udruge njemačkih poslodavaca u Berlinu.

On je dodao kako se ne očekuje nestašica plina zbog dobre popunjenosti spremnika od trenutno 86 posto. Scholz je rekao kako se do kraja 2023. očekuje potpuna nezavisnost o ruskom plinu. „Gradnja LNG terminala napreduje i mi ćemo plin uvoziti od SAD-a, Norveške i drugih zemalja“, rekao je Scholz.  

Kancelar je istodobno kao problem naveo visoku cijenu energenata. S tim u svezi je pozdravio najnoviju odluku Europske komisije koja ograničava profit energetskih kompanija, što bi trebalo rezultirati smanjenjem cijena električne energije.

„Prijedlog Europske komisije je gotovo identičan onom za što smo se i mi zalagali“, rekao je Scholz. On se založio za potpunu reformu tržišta električnom energijom kako bi se „još ove zime“ smanjenje cijena prenijelo i na konačne potrošače.

16:10 Očekivanja ulagača za njemačku privredu spustila su se u septembru na najnižu razinu od kraja 1992. godine zbog moguće nestašice energije tokom zime i zabrinjavajućih podataka iz Kine, pokazalo je u utorak istraživanje instituta ZEW.

ZEW-ov indeks očekivanja za privredu u idućih šest mjeseci pao je u septembru za 6.6 bodova u odnosu na august, na minus 61.9 bodova, najnižu razinu od decembra 1992., pokazali su rezultati istraživanja. 

Stručnjaci na finansijskim tržištima lošije ocjenjuju i aktualnu ekonomsku situaciju, sudeći po padu indeksa za čak 12.9 bodova, na minus 60.5 bodova. Izgledi za veliki dio njemačke industrije dodatno su se pogoršali u septembru zbog moguće nestašice energije, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Tome valja dodati i slabiju procjenu rasta u Kini, dodaje Wambach, istaknuvši da već aktualni statistički podaci pokazuju pad novih narudžbi, proizvodnje i izvoza. I odvojeno istraživanje za eurozonu pokazalo je pogoršana očekivanja u septembru, iskazana u padu indeksa za 5.8 bodova u odnosu na august, na minus 60.7 bodova.

Još je više pao indeks koji mjeri ocjenu ulagača o aktualnom stanju u privredi zone primjene zajedničke europske valute, za 16.9 bodova, na minus 58.9 bodova.

15:58 U regijama Krima i južne Ukrajine pod ruskom okupacijom, ruski opunomoćenici, obavještajni oficirii komandanti počeli su se evakuirati i “hitno seliti svoje porodice” natrag na ruski teritorij, objavila je odbrambena obavještajna služba ukrajinske vojske obrane.

Dužnosnici odbrambene obavještajne službe primijetili su da ruski državljani “potajno pokušavaju prodati svoje domove i hitno evakuirati svoju rodbinu s poluotoka”.

15:44 Ministri energetike država članica EU sastat će se 30. septembra na vanrednom sastanku i pokušati se dogovoriti o mjerama za zaustavljanje cijena energije.

“Ono što smo započeli prošle sedmice, dovršit ćemo 30. septembra. Upravo sam sazvao još jedan vanredan sastanak ministara energetike kako bismo razgovarali o prijedlozima Komisije za snižavanje cijena energije”, objavio je na Twitteru češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu ujutro će, u govoru o stanju Unije u Evropskom parlamentu, objaviti prijedloge mjere za zaustavljanje i obaranje cijena energije.

U nacrtu se ne spominje ograničenje cijena plina koji se uvozi bilo iz Rusije, bilo iz drugih zemalja, kao ni program za potporu likvidnosti energetskih tvrtki kako bi se lakše suočile s nestabilnošću tržišta.

15:33 Ruske jedinice povlače se iz prvih gradova u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk, rekao je danas ukrajinski dužnosnik.

“Nema policije, nema ureda komandanta , nema ureda tužitelja – nema nikoga, svi su pobjegli”, navodi on.

15:21 Ruska vojska priopćila je da je odgovorila na dramatičnu protuofanzivu Kijeva “masivnim udarima” na svim linijama bojišnice u Ukrajini.

“Zračne, raketne i topničke snage izvode masivne udare na jedinice ukrajinskih oružanih snaga u svim operativnim smjerovima”, objavilo je rusko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o sukobu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ministarstvo odbrane objavilo je u priopćenju da je pokrenulo “visoko precizne” udare na ukrajinske položaje oko Slovjanska i Kostjantinivke u istočnoj regiji Donjecka.

15:14 Visoki dužnosnik Pentagona, koji je želio ostati neimenovan, potvrdio je za Financial Times da Washington s drugim zapadnim saveznicima razmatra slanje borbenih aviona Ukrajini.

15:10 Premijerka Finske Sanna Marin danas je održala govor u Evropskom parlamentu. Rekla je da je Evropska unija bila naivna prema Rusiji te da je trebala slušati Poljsku i baltičke zemlje.

14:44 Kremlj je rekao da se ne raspravlja o mobilizaciji u cijeloj Rusiji zbog trenutnog stanja s ratom u Ukrajini. 

U razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da zahtjevi za mobilizacijom dolaze od nacionalističkih komentatora i da je to primjer pluralizma u Rusiji. Naveo je i da Rusi u cjelini nastavljaju podržavati predsjednika Vladimira Putina.

Usput je zaprijetio zastupnicima Moskve i Sankt-Peterburga koji su se pobunili protiv Putina. Podsjetimo, gradski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku.

“Granica između kritiziranja ruske vojne opearcije u Ukrajini koja je u skladu sa zakonom i između kršenja ratnih zakona koji propisuju kazne do 15 godina zatvora je vrlo tanka”, rekao je Peskov. 

14:23 Urod kukuruza u Ukrajini bit će ove godine manji za četvrtinu, a znatno će se smanjiti i urod suncokreta, izvijestila je agencija Europske unije za praćenje poljoprivrednih resursa.

13:56 Ukrajinska vojska ušla je u Vovčansk, grad na sjeveru Harkivske regije, blizu granice s Rusijom.

Državna granična služba Ukrajine objavila je video koji prikazuje vojnike kako trgaju ruske oznake i pale rusku zastavu u Vovčansku.

13:17 Borbe još uvijek bjesne u ukrajinskoj sjeveroistočnoj regiji Harkiv, ali ukrajinske snage dobro napreduju jer su njihove snage visoko motivirane i jer je operacija dobro planirana, rekla je za Reuters zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar.

“Cilj je osloboditi regiju Harkiv i šire – sav teritorij koji je okupirala Ruska Federacija. Borbe se nastavljaju. Još je rano reći da je uspostavljena potpuna kontrola nad regijom Harkiv”, rekla je u intervjuu. “Naša snaga proizlazi iz činjenice da smo vrlo motivirani i da temeljito planiramo operacije”, dodala je. 

Govoreći na putu za Balakliju, ključno vojno opskrbno središte koje su ukrajinske snage ponovno zauzele krajem prošle sedmice, kazala je još da je Ukrajina donijela odluku da nastavi sa svojom operacijom u regiji Harkiv zbog dosadašnjih uspjeha.

12:47 Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner Luhanska, objavio je na Telegramu novosti o situaciji na terenu u Donjecku.

“Rusi su potpuno napustili Kreminu, ali oružane snage još nisu ušle u grad. Pratimo situaciju u Limanu, čije je oslobađanje ključno za našu regiju. Borbe se još uvijek vode oko grada. Deokupacija Luhanske oblasti velikih razmjera započet će od Kremine i Svatova, Rusi su već počeli povlačiti opremu bliže tim gradovima”, tvrdi Hajdaj. 

Objavio je i kako je Kremina danas potpuno prazna, da je ruska vojska napustila grad te da je podignuta ukrajinska zastava. Navodi i da je situacija donekle slična u Starobilsku, no da su se u Svatove Rusi vratili, premda su otamo ranije pobjegli. 

12:21 Njemačka je u dobroj poziciji da prebrodi zimu unatoč smanjenom dotoku plina iz Rusije zahvaljujući mjerama koje uključuju produljenje životnog vijeka dviju nuklearnih elektrana, danas planira reći njemački kancelar Olaf Scholz, prema izvješćima Reutersa. 

Razine njemačkog skladišta plina više su nego u ovo doba prošle godine i nastavit će se puniti prije zime, stoji u kopiji Scholzovog govora koji će održati na Danu njemačkih poslodavaca.

11:55 Ukrajina planira veliku ofanzivu na području nuklearne elektrane Zaporižje i obližnjih riječnih prelaza zbog čega ukrajinske snage dopremaju topničke sisteme, uključujući haubice M777 i MLRS, rekao je za televizijski kanal Rusija 1 član ruskog okupacijskog tijela – glavnog vijeća vojno-civilne uprave Zaporiške oblasti Vladimir Rogov.

“U toku je preraspodjela velike količine teškog naoružanja, sistema M777 i HIMARS”, rekao je i naglasio da su, prema ruskim obavještajnim podacima, svu koordinaciju vojnih operacija Ukrajine u regiji Zaporižju provodile Velika Britanija i Sjedinjene Države, prenosi ruska agencija TASS. 

10:51 Rusija je uhapsila glavnog menadžera zrakoplovne tvornice zbog sumnje da je proslijedio tajne vojne informacije Ukrajini, izvijestile su u utorak ruske novinske agencije pozivajući se na saveznu sigurnosnu agenciju FSB.

FSB je rekao da je muškarac osumnjičen da je fotografirao opremu iz ruskih borbenih aviona i poslao ih ukrajinskom državljaninu koji je radio u ukrajinskoj zrakoplovnoj tvornici, prema izvještajima.

Reuters javlja da je FSB rekao da je otvorio slučaj izdaje protiv osumnjičenog.

09.25 Ministar odbrane Ukrajine Dmitrij Kuleba: “Nakon protuofenzive Oružanih snaga ne treba sumnjati da Ukrajina može poraziti Rusiju”.

08.30 Ukrajinska vojska kaže da je most Antonivskij preko rijeke Dnjepar u blizini okupiranog Hersona sada neupotrebljiv za rusku vojsku, javlja Kyiv Independent.

Južno operativno zapovjedništvo Ukrajine također je izvijestilo da su ukrajinske snage uništile jedan tenk, pet haubica 152 mm, uključujući jednu haubicu Msta-B i jednu Msta-S, te 12 jedinica oklopnih vozila, među ostalom ruskom vojnom opremom. 59 ruskih vojnika je ubijeno, saopćilo je zapovjedništvo.

08.00 Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov na Twitteru je komentirao prijetnje Dmitrija Medvedeva. Poručio mu je neka počne tražiti bunker u koji će se sakriti.

07.30 Dnevno se na oslobođenim područjima zabilježi i do 200 ratnih zločina Rusa, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

07.00 Oružane snage Ukrajine odbile napade neprijatelja na području sedam naselja na istočnom bojištu. Ukrajinska vojska je uspješno odbila neprijateljske napade na područjima naselja Zajcevo, Bahmut, Bahmutske, Krasnohorivka, Vodjane, Bezimenne i Novohrihorivka, javljaju ukrajinski mediji.

06.00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage sada vratile više od 6.000 kvadratnih kilometara koji su bili pod ruskom kontrolom, na istoku i jugu.

U svom kasnom videoobraćanju u ponedjeljak predsjednik Zelenski je rekao: “Od početka septembra do danas naši ratnici su već oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorija Ukrajine – na istoku i jugu. Kretanje naših trupa se nastavlja.”

Zelenski je zahvalio nekoliko ukrajinskih brigada koje su sudjelovale u protuofenzivi opisujući njihove borce kao “prave heroje”. Nije detaljnije govorio o tome koji su još gradovi i sela oslobođeni.

05.00 Rusija je priznala da je izgubila ključne gradove u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, a neki analitičari ovo vide kao prijelomni trenutak u ratu. Moskva svoje povlačenje trupa iz ove regije posljednjih dana opisuje kao pregrupiranje s ciljem fokusiranja na regije Luhansk i Donjeck na istoku Ukrajine, no ta je tvrdnja ismijana čak i u Rusiji.

Gradski zastupnici iz 18 okruga Moskve i Sankt-Peterburga potpisali su izjavu za javnost u kojoj zahtijevaju da Vladimir Putin podnese ostavku.

“Mi, općinski zastupnici Rusije, vjerujemo da postupci predsjednika V. Putina štete budućnosti Rusije i njezinih građana. Tražimo ostavku Vladimira Putina s mjesta predsjednika Ruske Federacije!” stoji u izjavi.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Romanovo “Here we go”: Još jedna Barcina klauzula od milijardu eura!

Romanovo “Here we go”: Još jedna Barcina klauzula od milijardu eura!

NA LJETNOJ POZORNICI “CAFFE HOUSE”: Grupa “Regina” u Vitezu obećava dobar provod

NA LJETNOJ POZORNICI “CAFFE HOUSE”: Grupa “Regina” u Vitezu obećava dobar provod