Categories: Novosti

Počeo organizirani otkup grožđa, cijena graševine 20% veća

Počeo organizirani otkup grožđa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Suša i vrelo ljeto ubrzali su berbe grožđa u slavonskim vinogorjima. U našem najvećem vinogorju – Kutjevačkom – počeo je organizirani otkup grožđa. Otkupna cijena graševine 20 posto veća je od lanjske. Bonus po svakom kilogramu predanog grožđa bit će kažu – isplaćen svim proizvođačima ove dragocjene sirovine.

Berba u slavonskim vinogorjima – u punom jeku. Udarne sorte – graševine.

– Prve su brane već 30.8., ova je na malo ranijem terenu, tu je bio nešto niži rod, pa je samim tim berbu ubrzalo. Ovi drugi tereni lagano nadolaze, ovisno o tome koliko je kiše palo, rekao je Ivan Zrinščak iz Požege.

Berba ranih sorti gotovo se preklopila s berbom graševine pa su u pogonu i berači i strojevi. Grozdovi nakon kiša – slatki, teški.

– Teško je, ali i lijepo, rekla je beračica Marija Polanc.

Skida se grožđe i s 800 vinorodnih hektara Kutjeva d.d. Iako je suša uzela danak i na trsu, stari, rodni nasadi – nisu razočarali.

– Do sada smo otkupili i obrali pinot sivi, bijeli, crni, šardone, sovinjon, a što se tiče eksla možemo reći da se kreću od 85 do 90 eksla, rekla je Mirela Križanović, direktorica Vinogradarstva Kutjeva d.d..

U vinogradima obitelji Vulinović uroda je nešto manje, ali je kakvoća prvorazredna. Ključno je to za dobru otkupnu cijenu. Ove je godine za 20 posto veća od lanjske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– S tim se može preživjeti i u ovako teškim godinama, ali uvjet je rod, dobar urod, kvaliteta, a na kraju se to i desilo, rekao je Zlatko Vulinović iz Venje.

Zbog suše grožđa je manje i do 30 posto. Dodatak na otkupnu cijenu za svaki predani kilogram, dobro će doći. Kutjevo d.d. kao najveći otkupljivač u nas – s cijenom na tržište izlazi prvi.

– Tako da smo kroz tri kategorije naših cijena onaj najbitniji za ovaj kraj – graševine digli za 20%, drugu i treću kategoriju za 15% i na taj način smo odgovorili definitivno i procesu inflacije, rekao je Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d..

– Grožđe je vrhunske kvalitete. Što e tiče cijene, negdje možemo reći da smo zadovoljni spram svega drugog, 20 posto se dignula u odnosu na lanjsku, rekao je Zvonko Svoboda iz Kaptola.

Bit će 4 kune i 70 lipa do 5 kuna za kilogram grožđa. Ako se prinos kreće od 8 do 9 tisuća kilograma na hektar – godina ovim proizvođačima grožđa neće biti loša… Jer osim cijene gnojiva, cijena drugih repromaterijala u ovoj proizvodnji nije drastično rasla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

MARIJA KULIĆ PROKOMENTARISALA TRUDNOĆU MILICE U ELITI: Nije ostala imuna ni na Maju i Stanislava, on Maju ne vodi kući

Nacija je dugo čekala da sazna da li je aktuelna učesnica “Elite”, Milica Veličković, nakon…

50 sekundi ago

Traži novog trenera za Barsu

Predsjednik Barselone Đoan Laporta želi da nađe novog trenera za sljedeću sezonu. Španski mediji se…

10 minuta ago

TO JE JEDNOSTANO ZADOVOLJSTVO: Maja i Stanislav progovorili o intimnom odnosu, smatra da je ponizio

U toku je emisija ‘Gledanje snimaka’. Večerašnja voditeljka je Ivana Šopić. Ona je spremna da zajedno…

1 sat ago

Francuska šalje pojačanja u Novu Kaledoniju

Francuska šalje pojačanja u Novu KaledonijuFoto: Manon Cruz / ReutersFrancuska policijska pojačanja počela su stizati…

2 sata ago

Bejbi Lazanja odbio 50.000 evra! – Muzika – Region – Vesti – Svet Plus

Bejbi Lazanja je ljubazno odbio novčanu nagradu koju je hrvatska vlada želela da mu dodeli,…

2 sata ago