in

HRT: Oprost kaznenih grijeha – korupcija u pravosuđu, jedna je od najgorih

HRT: Oprost kaznenih grijeha – korupcija u pravosuđu, jedna je od najgorih
Slatka-Tajna.Eu
HRT: Oprost kaznenih grijeha – korupcija u pravosuđu, jedna je od najgorih

Maja Šupe

Foto: Dnevnik / HRT

Šibenska sutkinja Maja Šupe i poduzetnik Blaž Petrović od srijede su u istražnom zatvoru. Sumnja se da je sutkinja od poduzetnika primila 15.000 € kako bi ga oslobodila krivnje. No, ako jednoga dana sutkinja Šupe i bude pravomoćno osuđena zbog primanja mita, oslobađajuća presuda koju je od nje kupio Petrović neće se moći ukinuti. A sve to je, vjerovali ili ne, po zakonu.

Više u prilogu Damira Devića: 

U Hrvatskoj je nemoguće ukinuti pravomoćnu presudu kojom je netko oslobođen u kaznenom postupku. Čak i onda kada je dokazano da je sudac ili sutkinja podmićen za tu presudu. Dakle, platite mito i kazneni su vam grijesi zauvijek oprošteni. Ne može vam se ponovno suditi.

– Naš zakon o kaznenom postupku zabranjuje obnovu toga postupka, odnosno ukidanje te odluke i njezinu izmjenu na štetu okrivljenika. Tu nepravdu koja je nastala donošenjem takve presude koja se temelji na korupciji, nije moguće ukinuti ili promijeniti, rekao je Zoran Burić, Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Apsolutna zabrana ukidanja oslobađajuće presude uvedena je u pravni sustav tek nakon osamostaljenja Hrvatske. Motiv je, kažu, bio sprečavanje državnih zloporaba i pravna sigurnost.

– Polazeći od pozicije da su građani dobri, a da je država ona od koje građane treba zaštititi. Danas znamo da društveni utjecaji ne ovise samo o nečijoj političkoj moći, nego i o ekonomskim utjecajima i sličnim stvarima, dodao je Burić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Takva su zakonska rješenja, umjesto da povećaju, nehotice ugrozila pravnu sigurnost u Hrvatskoj. Jer korupcija u pravosuđu, jedna je od najgorih u društvu. A kada je legalno oproštena, postaje potpuna negacija – i prava i sigurnosti.

– Pa, čujte, svakako je sad ova problematika koja je bila proteklih dana, otvorila i to pitanje. Dakle, mi smo kao Vlada se obvezali u ovome mandatu donijeti novi Zakon o kaznenom postupku. I ubrzo bi trebala započeti s radom radna skupina koja će cjelovito sagledati Zakon o kaznenom postupku i donijeti novi. Tako da je i to jedna od tema koja će se sigurno otvoriti, gdje treba napraviti određene promjene, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Iako se u Hrvatskoj ne može ukinuti oslobađajuća presuda, ipak može osuđujuća. Što bi mogao biti dodatni apsurd. Naime, ono što je nemoguće u slučaju Šupe, u teoriji bi bilo moguće, recimo – u slučaju Mamić. Jer on priznaje da je dao mito, ali da su ga unatoč tomu – osudili. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Finci uradili Špancima ono što niko nije

Finci uradili Špancima ono što niko nije

“BUDITE I VI PLASTIČNI I LIJEPI”: Barbara povećala usne, pa odbrusila hejterima zbog kritika koje je dobila

“BUDITE I VI PLASTIČNI I LIJEPI”: Barbara povećala usne, pa odbrusila hejterima zbog kritika koje je dobila