in

RAT UŽIVO: Ruski političari se posvađali na televiziji, počeli prebacivati krivnju za rat

RAT UŽIVO: Ruski političari se posvađali na televiziji, počeli prebacivati krivnju za rat
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ruski političari se posvađali na televiziji, počeli prebacivati krivnju za rat
12:00 Xi prvi put od izbijanja pandemije napušta Kinu, sastat će se s Putinom

Reuters javlja da će Xi Jinping napustiti Kinu prvi put u više od dvije godine kako bi ovaj tjedan otputovao u središnju Aziju, gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U prvom putovanju od izbijanja pandemije koronavirusa Xi bi prvo trebao stići u posjet Kazahstanu, a potom bi se u Uzbekistanu na summitu Šangajske organizacije za suradnju trebao sastati s Putinom.

11:58 Proruski čelnik iz Hersona tvrdi da su Ukrajinci opet napali most

Kiril Stremousov, jedan od ruskih nametnutih vođa u okupiranom Hersonu, jutros je vrlo aktivan na Telegramu, gdje je objavio i nekoliko videa kojima, čini se, pokušava podići moral nakon što je ranije pisao o gubitku teritiorija na sjeveru. 

U svojoj posljednjoj objavi pojavio se na mostu Antonivskij, prijelazu koji povezuje grad Herson s većim dijelom oblasti na jugu. Objavio je da su ga ponovno napale ukrajinske snage, koje je nazvao “ukronacijima”.

11:57 Ruski FSB tvrdi da je spriječio niz sabotaža i terorističkih akata u regiji Herson

Ruska novinska agencija Tass prenosi tvrdnje ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) da je spriječila “niz sabotaža i terorističkih akata” protiv dužnosnika u okupiranoj regiji Herson u Ukrajini i na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014.

“Tijekom operacija FSB Ruske Federacije spriječio je pokušaj Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) da izvrši niz diverzanatskih i terorističkih akata protiv dužnosnika vojno-civilne uprave regije Herson u Ukrajini i pripadnika vlada Republike Krim”, objavio je FSB bez navođenja dokaza. FSB dalje tvrdi da je pritvorio službenika SBU-a zaduženog za planiranje akcija.

11:25 VIDEO Ruski političari se posvađali na televiziji, počeli prebacivati krivnju za rat

NOVINARKA Julia Davis i osnivačica projekta Russian Media Monitor, koji prati ruske medije te se bori protiv ruske propagande, objavila je Twitteru snimku emisije u kojoj su se ruski političari počeli međusobno prepirati oko situacije u Ukrajini i prebacivati krivnju za loše odluke.

11:32 Nakon velike kontraofanzive na istoku Ukrajine, u kojoj je Ukrajina oslobodila ogromnu teritoriju, vojska je objavila da je došlo i do pomaka na jugu, kod Hersona.

10:57 Putinov saveznik i zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev uputio je novu prijetnju, i to kijevskom režimu nakon izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da nije spreman pregovarati s Moskvom jer ruska strana postavlja ultimatume. 

10:31 Kiril Stremousov, jedan od čelnika ruskih vlasti u okupiranom Hersonu u južnoj Ukrajini, objavio je jutros na Telegramu poruku u kojoj se spominju prijavljeni teritorijalni gubici ruskih snaga na sjeveru, ali u njoj tvrdi i da Herson neće pasti. 

U postu je naveo i da “Herson jest i bit će ruski grad” te da se nitko neće predati ni povući. 

“Po cijelom rubu Hersonske oblasti Ministarstvo obrane Ruske Federacije izgradilo je linije obrane i ništa ne prijeti gradu Hersonu i Hersonskoj oblasti. Što se tiče situacije u regiji Harkiv, mnogi od nas su zbunjeni trenutnom situacijom. Vrijeme će sve staviti na svoje mjesto i sigurno ćemo dobiti odgovore na svoja pitanja. U gradu Hersonu sve je mirno i nema panike”, napisao je Stremousov i dodao da kani češće izvještavati o stanju u tom gradu. 

09.50 Ukrajinski obavještajci: Ruski osvajači bježe od ukrajinskih vojnika i za sobom ostavljaju cijele arsenale municije.

Ukrajinska sigurnosna služba jutros je na društvenim mrežama objavila slike onoga za što tvrdi da je zaplijenjeno rusko streljivo. 

“Ruski osvajači bježe od ukrajinskih vojnika tako da za sobom ostavljaju cijele arsenale municije. I svakako ćemo ih koristiti za ono za što su i namijenjena – protiv neprijatelja”, napisali su. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










09.00 Ukrajinska vojska tvrdi da je protjerala ruske snage iz više od 20 gradova i sela u posljednja 24 sata, prema objavi ukrajinskog glavnog stožera na Facebooku.

Glavni stožer je također tvrdio da ruske snage bježe duboko u okupirana područja Donbasa ili natrag u samu Rusiju.

08.00 Rusi ispalili 11 projektila na istok Ukrajine, 9 ih je oborila ukrajinska protuzračna odbrana.

alt

07.00 Ruske snage povukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv nakon uspješnog ukrajinskog protunapada.

Britanski obavještajci napravili su novu procjenu situacije na terenu.

Suočeni s ukrajinskim napredovanjem, Rusi su vjerovatno naredili povlačenje preko rijeke Oskil svih trupa u Harkivskoj oblasti, pišu Britanci. Dodaju da su na tom području ostali džepovi u kojima se još pruža otpor, a da su od srijede Ukrajnici uspjeli osloboditi teritorij koji je velik najmanje kao dvije površine Londona. Na jugu se Rusi bore, dodaju Britnaci, da dovuku dovoljno rezervi preko rijeke Dnjipro, na prve crte bojišnice.

06.50 Ruske snage povukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv nakon uspješnog ukrajinskog protunapada.

Pogledajte kartu Ukrajine prije i nakon velike ukrajinske protuofenzive.

05.50 Rusi su smijenili generala zbog razornih poraza u ukrajinskoj ofenzivi.

Prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, general Roman Berdnikov, koji je zapovijedao zapadnom ruskom vojnom grupom, smijenjen je nakon povlačenja u regiji Harkiv, poslije samo 17 dana na dužnosti. 

Razlog smjene, navodi se, razorni su porazi naneseni Rusima u ofenzivi ukrajinskih snaga.

Ukrajinci navode i da je zamjena za Berdnikova general-pukovnik Alexander Lapin, zapovjednik grupe armija Centar, koji će sada preuzeti odgovornost i za centralnu i za zapadnu skupinu.

Iz drugih izvora nije bilo potvrde tvrdnje. Također treba napomenuti da su u lipnju ukrajinski izvori rekli da je Berdnikov ubijen u akciji.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JEDINSTVEN DOGAĐAJ U ITALIJI: Elvir Bajrić rame uz rame sa najboljim frizerima Evrope

JEDINSTVEN DOGAĐAJ U ITALIJI: Elvir Bajrić rame uz rame sa najboljim frizerima Evrope

Razoren sam, ovo je nešto najteže

Razoren sam, ovo je nešto najteže