in

RAT UŽIVO: Nestalo struje u velikim dijelovima istočne Ukrajine nakon ruskih napada, lansirali 11 raketa

RAT UŽIVO: Nestalo struje u velikim dijelovima istočne Ukrajine nakon ruskih napada, lansirali 11 raketa
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Nestalo struje u velikim dijelovima istočne Ukrajine nakon ruskih napada, lansirali 11 raketa
22:30 Ukrajina: Rusi su lansirali ukupno 11 projektila prema istoku zemlje

Ruske snage lansirale su ukupno jedanaest projektila prema istočnim regijama Ukrajine, objavile su ukrajinske zračne snage u tvitu u nedjelju navečer.

  21:49 Nestalo struje u velikim dijelovima istočne Ukrajine nakon ruskih napada

Veliki dijelovi istočne Ukrajine ostali su bez struje večeras, izjavili su ukrajinski dužnosnici.

21:00 Američka ministrica finansija kaže da bi na zimu mogle porasti cijene nafte

Američka ministrica financija Janet Yellen danas je rekla da bi se Amerikanci mogli suočiti s porastom cijena plina na zimu, kad EU značajno smanji kupovinu ruske nafte.

20:00 Ukrajinci zauzeli selo blizu ruske granice i objavili snimku

Ukrajinsko ministarstvo obrane podijelilo je ovaj tvit nakon što je 130. bojna stigla do Hoptivke, blizu ruske granice.

Novinar Wall Street Journala Jaroslav Trofimov kaže da ruske snage prekidaju opskrbu električnom energijom istočne Ukrajine, što utječe na Harkiv, Dnjepar i Poltavu. Navodi da je tako Harkiv potpuno bez struje.

19:35 Ukrajinski ultradesni pokreti nastali su potpomognuti ruskim nacionalistima i pomoću ruskog FSB-a.

Više na Index.hr.

Žaluznij je na svom Telegram kanalu napisao da su ukrajinske snage u 10 dana septembra oslobodile više od 3.000 kvadratnih kilometara teritorija, pa dodao: “Ukrajina nastavlja oslobađati teritorije koje su okupirali Rusi.

Reuters nije mogao odmah provjeriti ove informacije, ali Rusija je jučer priznala da su njihove snage napustile Izjum, ključno vojno uporište u Harkivskoj regiji.

11:25 Ukrajinski protivnapad na jugu, o kojem se puno govorilo, bila je dezinformacija kampanja kako bi se Rusija odvratila od prave protivofenzive koja se pripremala u Harkivskoj regiji, objavili su ukrajinski specijalci.

Ukrajinske snage nastavljaju s neočekivanim, brzim napredovanjem na sjeveroistoku zemlje, preuzimajući više od trećine okupirane regije Harkiv u tri dana. Velik dio ukrajinskih teritorijalnih dobitaka potvrdilo je jučer i rusko ministarstvo obrane. 

“To je bila velika specijalna operacija dezinformiranja”, rekao je Taras Berezovets, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je postao glasnogovornik brigade Bohun ukrajinskih specijalnih snaga.

“Rusi su mislili da ćemo napasti na jugu i premjestila je svoju opremu i ljudstvo. Tada je, umjesto na jugu, došlo do ofenzive tamo gdje su se najmanje nadali i to je izazvalo paniku i bijeg”, rekao je.

Podsjetimo, južna komanda Ukrajine je 29. augusta objavilo je da je započela dugo očekivana ofanziva u regiji Herson. Ali vojnici na hersonskoj fronti su u to vrijeme govorili da nisu vidjeli nikakve dokaze navedene ofenzive ili da su aktivne bitke koje se odvijaju bile reakcija na pokušaj ruske ofanzive nekoliko dana ranije.

“Danas Ukrajina više nije Ukrajina. Ukrajina ne postoji”, rekao je Mirošnik, pa dodao da se “sistemski mijenja”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“To je sad jedno ratoborno pleme, koje opremaju, obučavaju i finansiraju, a onda šalju da pogine”, rekao je ruski “ambasador”, pa dodao: “Postoji puno videa, toliko ljudi u njihovim redovima govori engleski. Vrlo je važno da Ukrajinci govore engleski jer moraju direktno komunicirati sa svojim gazdama. Moraju s NATO-om pričati na njihovom jeziku” 

Međutim, nezavisni promatrači izbora ustvrdili su da političke slobode jedva ima jer su pravi pripadnici oporbe isključeni od samog početka. Političari koji su se otvoreno protivili ratu u Ukrajini proteklih su mjeseci više puta uhapšeni. Kao rezultat toga promatrači pretpostavljaju da će Putinova stranka Ujedinjena Rusija pobijediti velikom razlikom.

Zakazano je ukupno oko 4700 izbora na različitim razinama. Više od 45 miliona Rusa pozvano je na izbore.

10:05 Oružane snage Ukrajine objavile su procjene borbenih gubitaka Rusije od 11. septembra.

09:25 U ratu u Rusiji od 24. februara poginulo je najmanje 383 djece, a više od 747 je povrijeđeno, javio je Ured glavnog tužitelja.

Najveći broj žrtava zabilježen je u Donjeckoj oblasti, gdje je ubijeno ili povrijeđeno 390 djece.

Očekuje se da će broj poginule i ozlijeđene djece biti veći i ne uključuje žrtve u područjima pod ruskom okupacijom i u blizini ratišta.

09:10 Guverner oblasti Donjeck Pavlo Kirilenko izvijestio je da su ruske snage u posljednja 24 sata ubile četiri osobe u Pokrovsku, tri u Krasnohorivki, dvije u Bakhmutu i jednu u Raihorodoku.

Brzi pad Izjuma u pokrajini Harkiv bio je najteži poraz Moskve od marta, kada su ruske trupe bile prisiljene povući se iz glavnog grada Kijeva. To bi mogla biti odlučujuća prekretnica u šestomjesečnom ratu, s hiljadama ruskih vojnika koji su pobjegli i napustili zalihe streljiva i opremu.

08:10 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih obavještajaca o situaciji u Ukrajini. U posljednja 24 sata ukrajinske snage nastavile značajno napredovati u harkivskoj regiji. Rusija se povukla iz područja, ali borbe se nastavljaju u blizini strateški važnih gradova Izjuma i Kupjanska, navodi se u izvještaju. Britanski obavještajci također demantiraju nedavnu tvrdnju Vladimira Putina, koji je rekao da je većina izvezenih ukrajinskih žitarica završilo u Europskoj uniji. Prema službenim podacima UN-a, oko 30% žitarica isporučeno siromašnim zemljama u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji.  “Rusija provodi strategiju namjernog dezinformiranja kako bi izbjegla krivnju za prehrambenu krizu, diskreditirala Ukrajinu i minimizirala protivljenje invaziji na Ukrajinu”, stoji u izvještaju.

07:50 Ukrajinski uspjeh u borbi protiv Rusije pokazuje da ih ta zemlja može pobijediti, ali Kijev treba više oružja od svojih partnera, rekao je sinoć ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Moskva je jučer napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon što su ukrajinske snage ubrzale svoj napredak.

Kuleba je, govoreći na pres-konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock koja je boravila u posjeti, rekao da su neki saveznici u početku oklijevali poslati oružje, navodeći rizik od antagonizma ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Sada, hvala Bogu, više ne slušamo ovaj argument. Pokazali smo da smo sposobni poraziti rusku vojsku. To radimo s oružjem koje nam je dano. I zato ponavljam – što više oružja dobijemo, brže ćemo odnijeti pobjedu i brže će ovaj rat završiti”, rekao je.

07:25 Pogledajte nevjerovatan snimak ukrajinskih vojnika tokom napada na ruske snage u Mikolajskoj oblasti.

07:10 Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov rekao je da je nekoliko stanovnika povrijeđeno nakon što su ruske snage izvršile napad na središte grada tokom noći 11. septembra. Daljnji detalji o napadu se istražuju.

06:30 Ukrajinska južna operativna komanda izvijestila je o uništenju skladišta municije u i oko grada Hersona, kao i trajektnog prijelaza u Novoj Kakhovki 10. septembra.

Kao rezultat ukrajinske protivofenzive koja je u toku, potvrđeno je uništenje osam ruskih tenkova, 17 oklopnih vozila, jedne haubice Msta-B, jedne bespilotne letjelice Orlan-10 i pogibije 80 ruskih vojnika.

06:00 Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da bi Ukrajina trebala samostalno odlučiti kada i kako osloboditi teritorije koje je okupirala Rusija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, kao i na Krimu.

Obraćajući se drugim nacijama na konferenciji Jaltske europske strategije (YES), Sullivan je rekao da je cilj SAD-a i njegovih saveznika pomoći Ukrajini da postigne te ciljeve, bilo kroz pregovore ili na bojnom polju.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

3 savjeta brzinske njege lica za prezaposlene žene

3 savjeta brzinske njege lica za prezaposlene žene

Partizan demolirao Mladost, het-trik Rikarda

Partizan demolirao Mladost, het-trik Rikarda