in

Ožalošćeni Škoti ‘izuzetno dirnuti’ opraštaju se od kraljice

Ožalošćeni Škoti ‘izuzetno dirnuti’ opraštaju se od kraljice
Slatka-Tajna.Eu
Ožalošćeni Škoti ‘izuzetno dirnuti’ opraštaju se od kraljice

Škoti se opraštaju se od kraljice

Foto: Hannah McKay / REUTERS

Oko 20.000 ljudi već je nekoliko sati u ponedjeljak navečer čekalo u kilometarskom redu da uđe u katedralu Svetog Egidija u škotskom Edinburghu, gdje je na 24 sata izložen kraljičin lijes. 

Nakon dirljivih 10 minuta bdijenje je privedeno kraju, a kraljevska se obitelj vratila u svoje automobile praćena pljeskom gomile ispred katedrale.

Kraljičin lijes će nakon Edinburgha biti prebačen u London.

Kraljica Elizabeta II. umrla je u četvrtak ujutro u dvorcu Balmoral u škotskim brdima u dobi od 96 godina nakon što je na vlasti bila više od 70 godina.

Princ Charles proglašen je novim kraljem u subotu.

Četvero kraljičine djece, predvođeni kraljem Karlom III., održalo je tradicionalno Bdijenje prinčeva oko lijesa svoje pokojne majke u katedrali Svetog Egidija.

Simboličnom gestom četiri osobe, u ovom slučaju kralj Karlo III, princeza Anne i prinčevi Andrew i Edward, zauzimaju mjesto sa svake strane lijesa kako bi neko vrijeme stražarili.

Kraljevska princeza Anne prva je žena koja je sudjelovala u bdijenju, koje su do sada tradicionalno provodili samo muški članovi kraljevske obitelji.

– Na Škotsku se gleda posebnim političkim okom, pogotovo nakon referenduma i brexita. Statistički gledano, podrška monarhiji u Škotskoj je niža nego drugdje. S druge pak strane, vidimo jedan iznimno emotivan i topao oproštaj od kraljice Elizabete II. danas cijeli dan u Edinburghu, ali i jučer kada je počelo njezino posljednje putovanje sa sjevera zemlje. Kraljica je po majci Škotkinja, mnogi komentatori su danas isticali da je emotivni oproštaj više izraz simpatija prema osobi i osobnosti kraljice Elizabete, nego prema monarhiji kao takvoj, javila je Jasna Paro iz Londona za Dnevnik HTV-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Novi kralj morat će voditi računa, dodala je, o tim političkim osjetljivostima ako želi zadržati ulogu koju monarhija ima. 

video thumb

Novi britanski kralj Charles III. prvi se put sastao s oba doma parlamenta. Zastupnici su mu izrazili sućut zbog smrti majke kraljice Elizabete II., a potom se obratio parlamentu. Govoreći o parlamentarnoj tradiciji, zahvalio je zastupnicima na lijepim riječima kojima su se prisjetili pokojne kraljice.

– Parlament je živ instrument naše demokracije. Stojeći danas pred vama, ne mogu a da ne osjećam težinu povijesti koja nas okružuje i koja nas podsjeća na iznimno važne parlamentarne tradicije, kojima se članovi oba doma parlamenta posvećuju takvom osobnom predanošću radi boljitka svih nas, rekao je Charles III. u svom prvom obraćanju u parlamentu prije nego što su zastupnici ustali da otpjevaju nacionalnu himnu.

Kralj je rekao je da je odlučan vjerno slijediti primjer svoje majke, kraljice Elizabete II. koja je, kazao je: “Bila primjer nesebične dužnosti što sam, uz Božju pomoć i vaše savjete, odlučan vjerno slijediti”. Izrazio je zahvalnost za izraze sućuti koje su mu uputili zastupnici.

Princ Harry odao počast svojoj baki, kraljici 

Princ Harry odao je u ponedjeljak počast svojoj baki, pokojnoj kraljici Elizabeti II. kazavši da je cijenio vrijeme koje je s njom proveo te da će poštovati svojeg oca koji je postao novi kralj. Harry, koji se 2020. sa suprugom Meghan povukao s kraljevskih dužnosti, pohvalio je kraljičinu službu narodu te emotivno govorio o njoj kao svojoj baki.

– Bako, iako nas ovaj konačni rastanak jako žalosti, zauvijek sam zahvalan za sve naše prve susrete – od sjećanja na tebe iz najranijeg djetinjstva, do prvog susreta s tobom kao svojom vrhovnom zapovjednicom, do prvog puta kada si upoznala moju dragu suprugu i zagrlila svoje voljene praunuke. Cijenim te trenutke provedene s tobom i mnoge druge posebne trenutke u međuvremenu. Već jako nedostaješ, ne samo nama nego cijelom svijetu. Kad je riječ o prvim susretima, sada poštujemo mojeg oca u njegovoj novoj ulozi kralja Charlesa III., rekao je.

Harry i Meghan su se nakon odlaska sa službenih dužnosti otuđili od kraljevske obitelji uključujući njegova oca i žestoko kritizirali način na koji su bili tretirani u Buckinghamskoj palači.

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu otvorilo je knjigu žalosti, a poruke se mogu upisati do petka, i to od 10 do 16 sati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Poruka iz UEFA-e: Utakmica Rusija – BiH je izvan naše nadležnosti

Poruka iz UEFA-e: Utakmica Rusija – BiH je izvan naše nadležnosti

MIRSAD KULO novim singlom poručuje – “Jedna je istina” – Hayat Production

MIRSAD KULO novim singlom poručuje – “Jedna je istina” – Hayat Production